Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

W kwestii 1 i 5, oba są dobre - ale szkoda, że na 1 modelka tak się nie spojrzała jak na 5.

Domyślnie

Ja nic nie wylewam, krytykę przyjąłem z pokorą. Ale ta sceneria do tej modelki w tym stroju w lesie to nie bardzo mi pasuje. Ja tylko pytam co podyktowało takie zestawienie modela i jego umiejscowienie. Najpierw piszecie żeby obserwować i się uczyć. A skoro zawodowiec robi taki zestaw model i okolica to chyba w jakimś celu. Tego w ramach edukacji dotyczyło moje zapytanie. A Donator może sobie piać do woli ale insynuować mi choroby to nie musi.

W międzyczasie jak pisałem ten post pojawiła sie odpowiedź autora. Więc dopowiem tak. Gdyby foto wykonane było w innej scenerii mogło wytworzyć odpowiedni nastrój. A tak w tej scenerii nie wydaje się to możliwe w tym zestawieniu model otoczenie. Tym niemmniej fotki przednie a nie jakieś tam ślubne mazaki jakie czasem można tu zobaczyć. Co mnie interesuje to technika wykonania to jest to.A tutaj to jest.
    Ostatnio edytowane przez Vifoto ; 14-05-2011 o 10:40 Powód: Odpowiedź autora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vifoto Zobacz posta
    Gdyby foto wykonane było w innej scenerii mogło wytworzyć odpowiedni nastrój.
    Może tak, może nie Uznałem, że lasek będzie okej i nie żałuje. A będą jeszcze kolejne z tą modelka więc nic straconego.

Cytat Zamieszczone przez Vifoto Zobacz posta
    A skoro zawodowiec robi taki zestaw model i okolica to chyba w jakimś celu.
    Czyżbym o czymś nie wiedział ? Może kiedyś...

Domyślnie

Miło było wymienić zdanie na temat miejsca. Wybór nalezał do autora foto. Ja sugerowalem inną scenerię. Kobiety bardzo lubią fajne buty, które jednocześnie chętnie demonstrują. Fakt że tu zostały ukryte w trawie świadczy o tym że autor foto nie do końca był przekonany co do miejsca.
    To taka luźna moja uwaga z deukcji, dlatego coś tu naskrobałem.

Domyślnie

Ja akurat się przyłącze do wątpliwości kolegi Vifoto. Często obserwuję taki zwyczaj na forach i galeriach w działach portretowych - wystroić modelke (często pewnie nie samemu, tylko pisząc jej żeby się ładnie ubrała) i wywieźć w jakieś "super_extra_miejsce". Czy jedno do drugiego pasuje? Zwykle ni cholery. Dlatego wszędzie wiszą zdjęcia lasek ubranych na wieczorowo w zrujnowanych fabrykach, w szpilkach w lesie itp... W efekcie mamy zalew masy nudnych, powtarzalnych, kompletnie nie zapadających w pamięć fotek.
    Modelka praktycznie zawsze będzie i tak zadowolona - dostaje zdjęcia na których ładnie wygląda, może sie nimi pochwalić przed koleżankami na fejsie albo nk (oczywiście uogólniam - ale to wszystko z własnego doświadczenia i mówię tu o modelkach które najczęściej są po prostu urodziwymi koleżankami, tudzież początkującymi modelkami - te bardziej "profesjonalne" często mają większą fotoświadomość) - ale my jako fotografowie chyba mamy wyższe aspiracje niż zadowolić kogoś raczej nie związanego z fotografią?

Rozumiem, że można działać na zasadzie kontrastów, łamania konwenansów - ale to zbyt częsty widok, żeby zawsze można było podciągnąć takie zdjęcia właśnie pod taką motywacje. To po prostu brak przemyślenia sesji i tego co chcemy osiągnąc: jaki klimat/atmosfera ma być na zdjęciu, w jaki sposób chcemy to przekazać, jakie dobierzemy środki do tego.
    Może w przypadku tych konkretnych zdjęć z tego wątku jest inaczej, ale mam do tego też wątpliwości - Autor zapytany z jakiego powodu mamy połączenie takiego stroju i takiego miejsca nie potrafi tego uzasadnić, wykręcając się "bo tak chciałem". Widzące te konkretne zdjęcia mogą się nasunąć pytania - co ona robi w tym lesie? Nie trafiła na impreze i zgubiła się w lesie? Ktoś ją wywiózł po do lasu i zostawił? Sensu nie widzę.

Co do szczegółów technicznych:
    1 - kadr (modelka wciśnięta w róg, dużo miejsca po prawej - po co?), troszkę dziwna mina.
    2 - oświetlenie nieciekawe - imo zbyt płasko i ze zbyt małej wysokości (dużo naturalniej wygląda jak się błyska lekko z góry).
    3 - zbyt ostre światło, poza taka troszkę bez pomysłu. Szkoda, że zupełnie nie wykorzystane zastane warunki - bo bardzo ładnie w lesie i fajne światło w tle. Zabiłeś klimat takim doświetleniem.
    4 - imo najlepsze z tego setu ale sztuczna flara i te kreskowe promienie dość tandetnie wyglądają.
    Ostatnio edytowane przez morzon ; 15-05-2011 o 12:33

Domyślnie

Być może masz dużo racji. W każdym razie nic nie przychodzi od razu, ciągle się uczymy Dzięki, ze chciało Ci się tak szczegółowo rozpisać, wezmę sobie rady do serca i w przyszłości postaram się przemyśleć lepiej niektóre elementy sesji.

Pozdrawiam,
    iM.

Domyślnie

Fajny secik, no i modelka faktycznie ruda
    Stronka | Blog

D700 | D300 | N35/1.8 | N50/1.8 | N70-300VR | T17-50/2.8 | SB600 | SB800

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów