Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Ciekawostka?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    sądzę, że stosując odpowiednie przekształcenia, można regulować GO. Zdjęcie robi się z dużą GO, a potem w postprodukcji można ją zmniejszać i zwiększać.
    Teraz podobne sztuczki można zrobić stosując warstwy i rozmycie.

Z tego co wiem to jednak nie.

Bo chodzi o to (warto to podkreślić), że to nie są sztuczki softowe jak rozmycie blurem czy wyostrzanie. To jest wyłącznie optyczna droga, nie mająca z layerami czy blurowaniem softowym nic wspólnego. TO jest zapis optyczny, tyle że dodany jest trzeci wymiar - ale nie przekształca się zdjęćia raz zrobionego.

Raz zrobione i koniec - tyle, że w procesie wywołania można regulować focus, ale na podstawie raz na zawsze zapisanego trzeciego wymiaru.

A to, że potem można to obrabiać i robić sztuczki, to inna sprawa. Dosłownie: inna sprawa. Warto może prześledzić trochę i poczytać, a nie powiadać sobie, co kto myśli i uważa, tak sądzę...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Da się to zrobic (zmiany GO) o ile będzie wiadomo jaka jest odległość do każdego elementu (punktu) będącego na zdjęciu. Przy jednym obiektywie to będzie duży problem, ale w fotografii stereoskopowej, albo z wieloma minisoczewkami to juz się da okreslić.
    Oczywiście obliczeń będzie od groma, więc nie liczmy na razie na to by było 10 fps na 12 Mpx matrycy. Na razie należy to traktować jako ciekawostki. Za kilka lat pojawią sie pewnie jakieś prymitywne pierwsze modele dla normalnych użytkowników. 2Mpx i pojedyńcze ujęcie
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-05-2011 o 13:56
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak, z tym że ja nie mówię o science fiction, tylko o tym co widziałem i co już działa. A działa to, co opisałem.

Rzecz jasna dywagacje co się da zrobić, kiedy i jak prosto - zostawiam Wam i wychodzę z dyskusji, ale będę ją pilnie śledzić, jak wszystkie wątki fantastyczne (i językowe) na tym forum!
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    Jeśli Twoje dziecko używa autofocusa, to wiedz, że coś się dzieje
    rotfl
    D80 +N 35 1.8 +S28-105 2.8/4 +Ndi622 i zbieram na reszte

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    Jeśli Twoje dziecko używa autofocusa, to wiedz, że coś się dzieje
    rotfl x2

...a imię tego autofocusa: kara-te...
    ;>
    ...tu był link do mojej galerii, bo przecież chodzi o fotografię, huh?

Domyślnie

Naprawde fajny wynalazek....moze sie za potret wezme nie placzac o BF FF
    Tylko watkow bedzie mniej w sprzecie

rofl x3

.....jezeli czyta harry pottera to wiedz, ze cos juz sie dzieje!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tompsl Zobacz posta
    rotfl x2

...a imię tego autofocusa: kara-te...
    ;>
    No chyba ca-non! ;o)
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów