Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Blokada do tła?

Witam.
    Jeśli temat istnieje, przepraszam i proszę o zamknięcie.
    Nabyłem zestaw, 2 statywy + poprzeczka + 4 tła. Bardzo fajny, szeroki, 2.90m i wysoki nad 3m.
    Problem w tym, że nie można za bardzo kontrolować rolki z tłem założonej na poprzeczce. Nie pomagają nawet spinacze, ktore dodano w zestawie... tło sie rozwija.
    Czy znacie jakis patent, który umożliwi blokadę tła lub regulacje w sposób pożądany ?

Domyślnie

Szybko i tanio
    1) Mocne "ściski stolarskie" z najbliższego hipermarketu (koszt kilka zł)
    "profesjonalnie"
    2) Uchwyt do teł mocowany na statywy (na 1 lub 2 tła) + zwijaki z łańcuszkiem

Domyślnie

Tu chyba najtaniej jako zestaw.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

w obi, castoramie itp możesz kupić zaciski (w kształcie litery A) z takimi śmiesznymi ruchomymi końcówkami (np pomarańczowymi).
    u mnie działają nawet na tło 2,72metra kartonowe które najlżejsze nie jest. najlepiej 2 po obu stronach zaczepić.
    ja je wkładam w środek tuby i zaciskam na papierze i działa, moze się kilka cm jeszcze rozwinac ale się blokuje ostatecznie.
    koszt klipsów kilka zł.

Domyślnie

Wszelkiego rodzaju markety budowlane. Koszt kilka PLN.
    Nikon D300 | D5000 | N50 f/1.4 | N18-55 VR | S50-150 f/2.8II | YN 460-II | YN RF-602 | + sporo gadżetów

Domyślnie

Dokładnie takie, czasem są w zestawach (kilka szt różnej wielkości), bardzo przydatne drobiazgi w studio.

Domyślnie

takie zaciski i rolka powertape
    to rzeczy niezbedne w studio jak i podczas sesji plenerowych

Oszczędny w słowach Awatar Jaras
    Miasto
    Biała Podlaska/Warszawa

Domyślnie

Panowie i Panie to ja może się podczepię pod temacik z innym pytaniem, ale związanym z ustabilizowaniem tła

Macie jakieś skuteczne patenty domowej roboty na obciążenie tła oraz żeby się nie zaginało na końcu (czyli listwa na całej długości)

Istnieją rozwiązania typu: http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
    ale w moim przypadku x6 to trochę się nazbiera
    Nikon D80, D2x, D600 jeszcze nie zakurzony | Nikkor 14-24 F2.8 | Nikkor 24-70 F2.8 | Nikkor 18-135 | Nikkor 17-55 F2.8 | SB-900 | SB-800 | Lowepro Fastpack 350

Domyślnie

najlepszy patent to chyba przyklejenie tła do podłogi...
    ja czasem tło po prostu puszczam wolno żeby się zwinęło w rulonik na dole trochę i samo się obciąża, ale to się sprawdza w pomieszczeniach i przy zdjęciach gdzie podłogi nie widać... nie wiem też jak to działa z polipropylecośtam ale z kartonem spełnia swoja funkcię

Oszczędny w słowach Awatar Jaras
    Miasto
    Biała Podlaska/Warszawa

Domyślnie

Tak się zastanawiam czy nie wybrać się do Castoramy i poszukać jakieś listwy montażowej która bym jakoś przykleił na taśmę dwustronna czy coś w tym stylu.
    Tła są głównie kartonowe wiec powinno się na taśmie dobrze trzymać.

Jacku, gdybym sam tam robił fotki to pewnie bym sobie bez problemu poradził bez obciążeń, ale niestety ze studia korzystają inne osoby które średnio dbają o to czy się na końcu pozagniata czy postrzępi/porwie.
    A ja jak sobie wezmę od święta klucze od właściciela żeby poćwiczyć na studyjnych lampionach i widzę te porozrywane końcówki to mnie kur.... strzela. Wiec chce jakimś minimalnym kosztem to ogarnąć dla własnego komfortu.
    Nikon D80, D2x, D600 jeszcze nie zakurzony | Nikkor 14-24 F2.8 | Nikkor 24-70 F2.8 | Nikkor 18-135 | Nikkor 17-55 F2.8 | SB-900 | SB-800 | Lowepro Fastpack 350

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów