Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Mini-test na wywoływanie RAW

Witam,

zrobiłem dziś mini-test na wywoływanie RAW z mojego d70. Zdjęcie było kosmicznie skopane, niedoświetlone i ze źle ustawionym white balance.

Jako "niedzielny pstrykacz" postanowiłem zrobić test "na małpę" - czyli zobaczyć jakie najlepsze rezultaty uda się osiągnąć stosując jedynie dostępne w różnych programach opcje "Auto" czy "Wizard". Zazwyczaj nie mam czasu spędzać więcej niż kilka minut na kilkaset zdjęć

Wyniki - bez komentarza - poniżej.

Aha, w przypadku niektórych innych warunków (np. zdjęcia w domu) wyniki wcale nie są takie oczywiste. Ciekawy jestem Waszych doświadczeń...

Nicon Capture:

Photoshop Elements 3.0:

RawShooter Elements 1.2:

Zdjęcie wyjściowe (bez korekt zapisane w jpg przez IrfanView):

Pozdrawiam,
    Mirek

Domyślnie

Widze tylko pierwsze i ostatnie
    Mocno zaszumione, jakie bylo iso?
    EDITED:
    Ok zaladowaly sie wszystkie.
    Czy wszedzie miales ustawione te same parametry?
    Wyglada mi na to jakby byl inny balans bieli, bo np. jedyneczka ma cieple kolorki.
    Hmm?
    D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
    Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wawa / Jasło

Domyślnie

Efekt koncowy niezly, zwlaszcza pierwsze. Wydaje mi sie, ze jeszcze lepiej by bylo, gdybys zapisal do jpg w NC.
    D90 | 18-200 DX | 35 DX | SB-800 | Nova 3AW | Coolpix P310
    There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't.

Domyślnie

tak jak pisalem, zdjecie jest bylejakie, takie zreszta wybralem specjalnie. zlapalem aparat tak jak lezal (wczesniej robilem troche fotek w domu) i zrobilem to stadko golebi. iso 1600.

wszystkie 4 jpg pochodza z tego samego RAWa - otworzylem go w 4 roznych programach i po zrobieniu 'autokorekty' zapisalem do jpg.

w kazdym z programow ustawilem maksymalna dostepna jakosc jpg.

pozdro,
    Mirek

Domyślnie

a mi chyba najbardziej pasuje to z irfan'a... pozostale jak dla mnie sa 'przesadzone' :/
    za duze kontrasty... ale to takie moje subiektywne spostrzezenia
    D80 + MB-D80 | T [17-50, 28-75] F2.8 | N 70-200 F2.8 | SB-600i800 | DigiMate III... i inne pierdółki

Domyślnie

W sumie co kto lubi Dodam tylko, że fotkę zrobiłem w ramach zabawy z nowo zakupionym filtrem polaryzacyjnym przy bardzo jasnym popołudniowym kontrastowym świetle. Więc te kontrasty są dość naturalne (na ile naturalne może być zdjęcie z polarem). Mnie przede wszystkim jednak ujęła w PS żywość kolorów. Inna rzecz, że może niepotrzebnie dodatkowo wyostrzałem to zdjęcie, no ale jak wypas to wypas - wszystkie "auto-wizardy" poszły równo do roboty

Domyślnie

Wlaśnie, po co użyłeś 'autokorektę' w każdym z programów. Przecież to przakłamało wyniki i teraz nie ma sensu tu cokolwiek porównywać, a już napewno nie da się ocenić jakość wywoływania RAW-ów.

Wywołaj to samo zdjęcie w każdym z tych programów i zapisz do jpg bez dodatkowej obróbki, wtedy to będzie miało jakiś sens.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Chodziło mi o to, jak sobie software będzie radził sam ze skaszanionym zdjęciem. Dla większości z Was to profanacja, ale ja się boję zajrzeć w menu swojego PSE bo mnie przeraża ilość dostępnych tam opcji, z których nic nie rozumiem I choć pewnie lepszą drogą jest nauczyć się o co chodzi to jednak z braku czasu i lepszych pomysłów na już wykorzystanie wszystkich dostępnych autopilotów nie jest tak zupełnie bezsensowne.

A takie porównanie jak mówisz to chętnie zrobię jak będę miał jakieś jedno w miarę dobre zdjęcie prosto z aparatu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piaseczno k.Wa-wy

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem najlepszy "automat" do ustawienia kolorów zdjęć oferuje C1-PRO, niestety płatny. Możesz sprawdzić działanie przez 30-ci dni testując wersję próbną ze strony producenta: http://www.phaseone.com/.
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów