Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Memłane

Domyślnie Memłane

Dzisiaj byłem nad fiordem i zauważyłem doskonałe warunki do zdjęcia "memłanego", czyli fota a'la Maciek (Nemeth). Mianowicie jakiś kamień czy pomost, filtr ND i długie naświetlanie. Zatem zrobiłem kilka fotek i uzyskałem mniej więcej coś takiego:

Niestety nie jestem z zdjęcia zadowolony. To znaczy z kadru tak, ale nie z długości naświetlenia. I teraz niech ktoś z fachowców da mi konstruktywna odpowiedź.

Na dworze lekka szarówka. Słońce głęboko za chmurami. Bardzo mocny wiatr i dość mocne choć drobne fale. Warunki do długiego naświetlania idealne. Parametry naświetlania - ISO 200 (robiłem i na 200 -1EV, niewielka różnica), przysłona f/16 (bardziej skręcić nie było sensu, bo drastycznie spada jakość obrazu). Filtr na aparacie - ND400. I co uzyskałem? Tylko 5 sekund. Powyżej 5 sekund zdjęcie prześwietlone. W tych warunkach niestety woda ani się dobrze nie rozmyje, ani chmury.

Owszem, pójdę później - zyskam ze dwie, trzy sekundy. Ale będzie już ciemno. Jak zatem wygospodarować te co najmniej 15-20 sekund?
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta

Niestety nie jestem z zdjęcia zadowolony. To znaczy z kadru tak, ale nie z długości naświetlenia. I teraz niech ktoś z fachowców da mi konstruktywna odpowiedź.

Na dworze lekka szarówka. Słońce głęboko za chmurami. Bardzo mocny wiatr i dość mocne choć drobne fale. Warunki do długiego naświetlania idealne. Parametry naświetlania - ISO 200 (robiłem i na 200 -1EV, niewielka różnica), przysłona f/16 (bardziej skręcić nie było sensu, bo drastycznie spada jakość obrazu). Filtr na aparacie - ND400. I co uzyskałem? Tylko 5 sekund. Powyżej 5 sekund zdjęcie prześwietlone. W tych warunkach niestety woda ani się dobrze nie rozmyje, ani chmury.

Owszem, pójdę później - zyskam ze dwie, trzy sekundy. Ale będzie już ciemno. Jak zatem wygospodarować te co najmniej 15-20 sekund?

Czy to aby ND400?
    Co do kadru to jednak byl troszke zmienil, most konczy sie niemal rowno z horyzontem, nie wyglada to dobrze.
    A co do dlugosci naswietlania.....wieczorem w taka pogode, moze nawet po zachodzie a bedziesz mial 100s a nawet wiecej

Domyślnie

Na pewno ND400.
    Firmy Hoya.

Domyślnie

Toż to ciekawe przy swoim filtrze - 9 działek, w słoneczny dzień do 20 sek! da radę wyciągnąć
    Tu jakos słabo to wyszło i że tylko 5 sek, dziwne!

Chyba że kolega nie robił na manualu, tylko na trybie A!!!
    Wówczas ty ustawiasz na f16, a aparat swoje 5 sek.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biegly Zobacz posta
    Chyba że kolega nie robił na manualu, tylko na trybie A!!!
    Patrz EXIF.

Domyślnie

Ja to zdjęcie: http://jburek.pl/zdjecia/tyniec_s.jpg robiłem z dwoma szarymi, połówką, polarem i dopiero wtedy miałem ok 30 sekund na iso 200, f z tego co pamiętam 16.
    Jedno co mnie mocno zdziwiło - mimo totalnej ciemnicy w wizjerze AF działał

Domyślnie

Czy dla Ciebie Arturze taki typ obróbki jest nie do przyjęcia?? Wydaje się że warunki były groźne to i zdjęcie może tak wyglądać. Co do memłania to tak za memłałem bez żadnego filtra . Kadrowanie mogło by być troszeczkę bardziej przemyślane

Domyślnie

No to mnie trochę zmartwiliście. Bo z tego wynika, że mój filtr jest jakiś lewy. Filtr kupiłem w tym sklepie (za pośrednictwem kolegi) - http://www.sklepfotograficzny.pl/skl...12-67/?44,Hoya (ostatni na dole). Szkiełko jest bardzo ciemne, ale kiedy przez nie patrzę, widzę przedmioty nawet w ciemnym pokoju. Na pewno jest o wiele jaśniejsze, od szybki spawalniczej. Posiadam też NDx8 tej samej firmy i jest dość jasne. Pamiętam jak się kiedyś na nim zawiodłem, po założeniu miałem niemal takie same parametry. W wolnej chwili zrobię test porównawczy.

Jarek fajna obróbka. Ja nie umiem tak wyciągnąć nieba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    (...)
    (...)
    Tutaj jest 90 sekund przy f/18 i ISO 100 zrobione ok. 13:30 + Słońce nad głową.

Przy takich warunkach jak opisałeś spokojnie powinieneś wyciągać dłuższe czasy.

A co do samego zdjęcia - WB jest źle ustawiony.

Altair
    Gość

Domyślnie

jeśli widzisz przedmioty w pokoju przez ten filtr to znaczy, że nie jest to nd400... przez takie filtry ledwo widać słońce

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów