Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Szperajac po necie trafilem jeszcze na wynalazek zwany BenQ VW2420H. Ciekawy jestem jak ten wynalazek się ma do omawianych monitorow.
    Przejrzalem też testy wspominanego wczesniej Samsunga F2380 i sa bardzo pozytywne jedak katy widzenia gorsze niż iPS i jeszcze ktorys z istotnych parametrow zdaje się też wypada slabiej.
    Posiadam EIZO FS2331.
    Ostatnio w pracy stały obok niego trzy różne modele Samsunga 22-24 cali matryce TN.
    Wszystkie zakupione w ciągu ok. roku i wszystkie na ustawieniach fabrycznych.
    Jeden był o wiele cieplejszy jak EIZO i miał bardzo nasycone kolory w szczególności czerwień.
    Drugi miał średniej wielkości zielony zafarb.
    Trzeci to był B2430 i ten o dziwo kolorystykę miał bardzo zbliżoną do EIZO.
    Pomijam kąty widzenia itp.
    W sumie jak nie masz dostępu do dobrej jakości sprzętu do kalibracji to zakup jest moim zdaniem ryzykowny.
    Nawet nie spodziewałem się, że Samsung może dawać tak różne kolory w poszczególnych modelach.
    Przypuszczam, że producent kierował się tym aby obraz był ładny a niekoniecznie wierny rzeczywistości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Przypuszczam, że producent kierował się tym aby obraz był ładny a niekoniecznie wierny rzeczywistości.
    To nawet nie tak. Panelem z reguły steruje układ typu wszystko-w-jednym, który nie ma żadnych możliwości korekty różnic w panelach LCD. Stąd różne matryce i różne efekty. Coś odwrotnego niż w lepszych monitorach, gdzie ciężko niekiedy wykryć że dwa sąsiednie modele mają całkiem inny typ wyświetlacza.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aTomek Zobacz posta
    Chyba mnie Pan namówił na ZR22w
    No i jak, kupiłeś ten monitor?
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piterdm Zobacz posta
    No i jak, kupiłeś ten monitor?
    Nie kupiłem.
    Nie mają go nigdzie w mojej okolicy, a postanowiłem kupić monitor w "stacjonarnym" sklepie, aby mieć możliwość zobaczenia go przed zakupem.
    Żaden ze sklepów w moim mieście nie ma na stanie (ani nie sprowadzi) Della ani HP. W jednym sklepie mają za to Samsungi F2380M i we wtorek jadę z przykładowymi zdjęciami aby sprawdzić ten monitor. Jeśli mi się spodoba, to wezmę.
    Pozdrawiam
    Tomek
    Puszka, statyw i negatyw - takie kiedyś były czasy, a dziś to same cyfrasy...

Domyślnie

Wracając do tematu, co powiecie o nowym LG IPS236V ? W nowym "FOTO" jest wzmianka o nim. Dostał nagrodę TIPA za najlepszy monitor fotograficzny Entry Level. Czy można go porównać do wymienianych już tutaj HP ZR22w czy Dell U2211H? Też się przymierzam do wymiany monitora pod kątem domowej obróbki zdjęć w CNX2 i kwota najlepiej by nie przekraczała 1000PLN.
    Pozdrawiam
    Marcin
    FUJI X-T2 | S12/2 | S21/1.4 | 35/1.4 | 56/1.2 | 18-55 2.8-4

Domyślnie

Mam ten monitor jako drugi prócz skalibrowanego neca p221w.
    Do wyciągania świateł i cieni ma za mało bitów ale do amatorskiej obróbki spokojnie wystarczy.
    Na ustawieniach auto uzyskuję kolorystykę bliską odbitkom z labu.
    Do przeglądania zdjęć jako pierwszy monitor,za te pieniądze śmiało polecam.

Domyślnie

Z LG jest ten problem że nie ma regulowanej wysokości. Dla mnie skreśla ten monitor. Obecnie mam monitor z tym samym mankamentem i mam półkę na klawiaturę i myszkę. Po przeprowadzce biurko nie posida półki więc będę się musiał przenieść te 10-15 cm wyżej. I bez regulacji wysokości jak dla mnie zaczyna się robić kicha bo wzrok mam powyżej górnej krawędzi monitora....

Domyślnie

a jaka matryca będzie lepsza do obróbki zdjęć? IPS czy PVA?
    bo w sumie do 1000 zł to całkiem spory wybór jest monitorów z takimi matrycami...
    Nikon D90 i D80 | 50mm 1,8D AF | N 18-105 VR | S 18-200 | T 70-300 Macro | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukpiecz Zobacz posta
    a jaka matryca będzie lepsza do obróbki zdjęć? IPS czy PVA?
    Przy porównaniu monitorów tej samej klasy? IPS - nie ma przesunięcia gammy widocznego w cieniach pod kątem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Przy porównaniu monitorów tej samej klasy? IPS - nie ma przesunięcia gammy widocznego w cieniach pod kątem.
    tak przy porównaniu monitorów do załóżmy 1000 pln

w tej cenie to chyba ciężko o coś lepszego nie dell u23iih
    Ostatnio edytowane przez lukpiecz ; 26-08-2011 o 16:56
    Nikon D90 i D80 | 50mm 1,8D AF | N 18-105 VR | S 18-200 | T 70-300 Macro | SB600

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów