Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Praga [b/w]

Domyślnie

Nr 1-4: N 18-105. Reszta Sigma 10-20.
    Z6II | N 14-30 | T 28-75 | S 8 + FTZ + Nodal Ninja R10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez black70 Zobacz posta
    Nr 1-4: N 18-105. Reszta Sigma 10-20.
    Jeszcze tylko jedno pytanie, jeśli można, czy pochylenie kadru, które stosujesz wynika stąd, że lubisz dynamiczne kompozycje (gdzie dominują linie ukośne), czy też, że wynika to stąd, że starasz się ująć w kadrze obiekty od podstawy aż po dach ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dune Zobacz posta
    Jeszcze tylko jedno pytanie, jeśli można, czy pochylenie kadru, które stosujesz wynika stąd, że lubisz dynamiczne kompozycje (gdzie dominują linie ukośne), czy też, że wynika to stąd, że starasz się ująć w kadrze obiekty od podstawy aż po dach ?
    Przyznam szczerze, że są to moje pierwsze próby zrobienia czegoś innego. Rzeczą wiadomą jest, że zawsze trzeba się oglądać za siebie. A co, jeśli (jak wspomniałem wcześniej) przed tobą i za tobą są tłumy turystów i zawsze przy 10mm na pierwszym planie będziesz miał nieoczekiwanego "gościa". Miałem już tego dość i zacząłem szukać kadrów u góry. Właśnie takich kompozycji z łukami i liniami zapełniającymi cały kadr (pomijając piony i poziomy). Dlatego oczekuję od jakiegoś "starego wyjadacza" porady, czy w dobrym idę kierunku, łamiąc pewne reguły zakrzywiając rzeczywistość. A jak Wam się to widzi ?

Domyślnie

Nie pytałem, dlatego, że uważałem, iż z Twoimi zdjęciami jest coś nie tak. Zwróciłeś uwagę, na bardzo istotną sprawę przy tego typie fotografii - tłumy turystów. Chciałbym tylko zasugerować, że obok sposobu na ominięcie tłumów, który podałeś (i z sukcesem zastosowałeś) , drugim może być zastosowanie obiektywu tele (który jak widzę w podpisie posiadasz) i kadrowanie nad głowami ludzi, z większej odległości. Idealnie wóczas jeśli są różnice wzniesień, gdyż nie trzeba zadzierać obiektywu do góry. Poza tym taki "sprasowany" obiektywem tele tłum jest niekiedy już akceptowalny.
    Ostatnio edytowane przez Dune ; 08-05-2011 o 21:00

Domyślnie

Dzięki za sugestię. Na pewno się przyda. Wtedy moje tele zostało w plecaku. Natomiast coś podobnego o czym mówisz próbowałem robić ale nad głowami (18-105). Nr 5 i 6 w TYM wątku.

Domyślnie

Mnie się podobają kadry i kompozycja Twoich pokrzywionych zdjęć.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez black70 Zobacz posta
    Dzięki za sugestię. Na pewno się przyda. Wtedy moje tele zostało w plecaku. Natomiast coś podobnego o czym mówisz próbowałem robić ale nad głowami (18-105). Nr 5 i 6 w TYM wątku.
    Widzę, że sugestii nie potrzebowałeś, fajnie wyszło

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów