Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Zdjęcie a obraz

Witam!

Moja koleżanka, przeglądając ofertę obrazów na sprzedaż, natknęła się na malowidło dokładnie przedstawiające jedno z moich zdjęć. Autorka obrazu nie kontaktowała się ze mną, nawet nie wiedziałem, że moje zdjęcie zostało przerysowane i wystawione na sprzedaż.

Dokładnie chodzi o TO ZDJĘCIE i o TEN OBRAZ.

Chciałbym się zapytać, czy jest to w pełni legalne? Rozumiem inspirację, czy zapożyczenie pomysłu, ale tutaj ewidentnie ktoś przemalował moje zdjęcie i chce na tym zarobić.

Pozdrawiam

Maciek

Domyślnie

Obraz nie jest foto realistyczną kopią fotografii, malowany obraz w tym wypadku jest "dzielem" przetworzonym, wiec raczej nic nie wskurasz.......

Domyślnie

Dzięki witold68.
    Jakieś inne sugestie?

Domyślnie

Z nieznanych mi powodów, oferta została usunięta. ;/ Tym samym nic już nie wskóram.
    Temat do usunięcia.

Domyślnie

sila internetu
    pewnei sporo ludzi klikalo, ktos sie zorientowal skad, przeczytal Twego posta i usunal oferte
    a w temacie
    to jednak nie jest to takie proste jak pisal witold68
    bo np. agencje placa fotografowi, jesli zdjecie zostalo wykorzystane do zrobienia ilustracji (tak jest czesto w przekroju)
    plus pojawia sie podpis ilustracja autor xxx na podstawie zdjecia autora yyy
    zreszta kiedys byla afera z niepodpisaniiem"fotografem" i z tego co wiem gazeta zaplacila kare umowna (agencyjna)
    mimo ze nie bylo to zdjecie tylko garfika na podstawie zdjecia
    w czasach gdzie wszyscy na wszystkim oszczedzaja, takie zachowanie musi sugerowac ze jednak prawo stoi po stronie fotografa
    musialbys tez poszukac jak bylo z plakatem i zdjeciem Obamy, wprawdzie to nie nasze prawo ale moze dac jakis poglad na sprawe
    mimo ze spawy juz nie ma to na przyszlosc

Uprawnienia umieszczania postów