Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Lubitel 166B

Domyślnie Lubitel 166B

Witam.

No i wpadl w moje rece Lubitel 166B. Poczytalem o nim troche w internecie i opinie sa rozne. A ze to generalnie zabawka jest i lepiej sobie odpuscic. Inni pisali, ze to dobry aparat robiacy przyzwoite zdjecia. Jak to jest z tymi ruskimi wynalazkami?

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

To jest zabawka ktora mozna zrobic "przyzwoite" zdjecie (cokolwiek to znaczy)

Domyślnie

Zawsze mozna wlozyc rolke, albo dwie i samemu zobaczyc co i jak
    Naucz się czytać

Domyślnie

Wpadł mi w ręce – ja przede wszystkim sprawdziłbym czy to nie egzemplarz trumienny/piwniczny, czy nie ma w sobie pieczarek, czy chodzi bez zacinania. Darowanemu koniowi w zęby się*nie patrzy. Jeśli jest OK to przestrzeliłbym rolkę albo dwie. Zdjęcie i pudełkiem się*da zrobić, a to lepszy sprzęt niż pudełko
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Na pierwszy rzut oka wyglada na porzadny egzemplarz. Nie ma plesni w srodku, otwiera sie jak powinno, czas i przeslone ustawia bez oporu. Jedynie ciezej pierscien ostrosci chodzi (ponizej 2m). Cos tam musi go blokowac. Jak sie tym ostrzy? Pierwsze zabawy wskazuja, ze latwo nie bedzie trafic z ostroscia.

A rolke albo i dwie wloze i sprawdze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogass Zobacz posta
    Na pierwszy rzut oka wyglada na porzadny egzemplarz. Nie ma plesni w srodku, otwiera sie jak powinno, czas i przeslone ustawia bez oporu. Jedynie ciezej pierscien ostrosci chodzi (ponizej 2m). Cos tam musi go blokowac. Jak sie tym ostrzy? Pierwsze zabawy wskazuja, ze latwo nie bedzie trafic z ostroscia.

A rolke albo i dwie wloze i sprawdze
    Ostrzy się najlepiej na włosy, brwi itd Jak widzisz, to znaczy jest ok. Da się żyć bez klinów.

W dwuobiektowowcu po przejściach mogą być oba obiektywy względem siebie rozkalibrowane, w konsekwencji FF/BF. Można to pobieżnie sprawdzić szklaną matówką tam gdzie błona idzie (pewnie nie będziesz miał) lub kalką techniczną. Migawka na B itd...

jak na dłużej, Lubitiel uchodzi za bardzo niski model, ale miłej zabawy.
    Tam chyba zestaw czasów migawki niezbyt hojny (ja bym o zastanym "z biodra" od razu myślał)...
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 25-04-2011 o 20:43
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Zdjęcie i pudełkiem się*da zrobić, a to lepszy sprzęt niż pudełko
    Robienie zdjęć pudełkiem mniej nerwów kosztuje.

Domyślnie

i sprawdź, czy tylna klapa jest szczelna? I czy nie ugina się pod naciskiem palca? Wtedy mogą robić się szpary i zaświetlać negatyw.

Domyślnie

fajnie tez mozna przerobic na pudelko z dziurka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    W dwuobiektowowcu po przejściach mogą być oba obiektywy względem siebie rozkalibrowane, w konsekwencji FF/BF. Można to pobieżnie sprawdzić szklaną matówką tam gdzie błona idzie (pewnie nie będziesz miał) lub kalką techniczną. Migawka na B itd...
    Najczęstszy problem Lubitelka, ja regulowałem właśnie sposobem na kalkę techniczną, (w necie znalazłem tutek), co do zdjęć to loteria. Współczuję ludziom, którzy kiedyś tym sprzętem robili zdjęcia. No ale takie czasy były. Ta tylna ścianka już na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie nieszczelnej. ja zaklejałem taśmą, potem w kiblu odklejałem i wyciągałem rolkę. Jedyne co pozytywnego wyniosłem z zabawy tym sprzętem, to możliwość wołania 120. Nawet na półkę się nie nadaje, bo chiński słonik z targowiska ma więcej estetyki )) (ale to moje odczucia), pobawisz się i sam się przekonasz.
    Pozdro
    "Slajd to slajd"- Wiktor Wołkow

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów