Close

Strona 9 z 36 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 354

Wątek: Blad softu?

Domyślnie

Porównałem binarnie pliki z nikonasia i nikonusa - są identyczne.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Tydzień temu komunia (na starym sofcie) ok. 150 zdjęć - trzy do kosza ze względu na ostrość. Zdjęcia w kościele z lampą i w plenerze. Sobota po zmianie softu, porażka. Pojechałem do Arboretum pofocić roślinki.
    Aparat stał się nieprzewidywalny. Najgorzej było wieczorem z lampą z co piątego zdjęcia może coś wyciągnę. Przechodzę na stary soft.
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Domyślnie

którą wersję wrzuciłeś ?
    A 1.01 B1.03

Domyślnie

To może porównać jeszcze binarnie pliki z Nikon Europe? Ja swój mam właśnie stamtąd - z założenia nie pobieram czegoś poza oficjalną dystrybucją i z instalacją czekałem aż pojawi się na stronie europejskiej.
    Jak do tej pory większych problemów (poza opisywaną wcześniej Sigmą) nie widzę. Z kitem i 50/1.8D zachowuje się poprawnie.
    D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600

Domyślnie

To może porównać jeszcze binarnie pliki z Nikon Europe?
    Pliki sa identyczne.
    Na dodatek zastanawia mnie, ze nigdzie na forach na swiecie ludzie nie odnotowuja podobnych przypadkow. Owszem, jest kilka skarg ze cos jest nie tak, ale wynika to raczej z blednego wgrania softu, czy problemow typu "byl BF, jest FF".

Z moimi obiektywami wszystko pracuje OK (Nikkory, Sigmy, Tamron).

Moze AF dziale ciut inaczej, wg jakiegos nowego algorytmu, i trzeba sie do tego przywyknac. Mysle (moze glupio) ze moze aparat lapiac szybciej punkty ostrosci dziala troche wbrew naszym przyzwyczajeniom.

Domyślnie

Zkruku, myślę, że za wcześnie rezygnować z większego ekranu. Wymaga to wszystko obserwacji. Jeśli jest błąd softu to myślę, że bardzo szybko będzie poprawka. Być może jest inna filozofia ustawiania ostrości i to powoduje błędy ( być może nasze ). Zastanawia mnie jedno: testowałem w niedzielę rano aparat ze statywu z balkonu. Jak pisałem przy płaszczyznach dość jednolitych ( ściana bramy wjazdowej - typowa cegła, klinkier) - ostrość super. Pewnym momencie na sąsiednie drzewo wleciały duże dzikie gołębie - wycelowałem, ostrość ręczne, trach i co: porażka jakieś takie niezbyt ostre. Tak jakby aparat softwerowo zmiękczył zdjęcie przy dużej ilości szczegółów. Nie potrafię powiedzieć w czym tkwi błąd. Może się zasugerowqałem ale coś mi się nie podoba. Po waszych postach sprawdziłem ustawienia Był AF single z potwierdzeniem dziękowym ale również dynamic area. A co do większego ekranu to jest fajny no i wejście na wężyk A może uda się wgrać stary soft?
    pozdrawiam
    D300|D70s|Coolpix S10|T 70-210/2.8 LD|T 17-50/2.8 XR Di|N 50/1,8 |N 24-120VR|N 70-300VR|N 80-400VR|S 170-500|TC 1,5xKenko|pierścienie pośrednie Kenko| SB800|statyw 190PRO+486RC2

Domyślnie

Być może jest inna filozofia ustawiania ostrości i to powoduje błędy ( być może nasze ).
    Dokladnie o tym pomyslalem, dopisujac komentarz do mojego poprzedniego maila.

Domyślnie

SOFT 2.0
    80mm
    F/5,6
    1/60s

Domyślnie

dziwne rzeczy sie u was dzieja.....a moze to wystepuje u tych ktorzy nie poczekali az zniknie napis z gornego wyswietlacza w trakcie upgrade'u

Strona 9 z 36 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów