Porównałem binarnie pliki z nikonasia i nikonusa - są identyczne.
Szukaj
Porównałem binarnie pliki z nikonasia i nikonusa - są identyczne.
Pozdrawiam
Tydzień temu komunia (na starym sofcie) ok. 150 zdjęć - trzy do kosza ze względu na ostrość. Zdjęcia w kościele z lampą i w plenerze. Sobota po zmianie softu, porażka. Pojechałem do Arboretum pofocić roślinki.
Aparat stał się nieprzewidywalny. Najgorzej było wieczorem z lampą z co piątego zdjęcia może coś wyciągnę. Przechodzę na stary soft.
Trochę cyfry, trochę analoga...
To może porównać jeszcze binarnie pliki z Nikon Europe? Ja swój mam właśnie stamtąd - z założenia nie pobieram czegoś poza oficjalną dystrybucją i z instalacją czekałem aż pojawi się na stronie europejskiej.
Jak do tej pory większych problemów (poza opisywaną wcześniej Sigmą) nie widzę. Z kitem i 50/1.8D zachowuje się poprawnie.
D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600
Pliki sa identyczne.To może porównać jeszcze binarnie pliki z Nikon Europe?
Na dodatek zastanawia mnie, ze nigdzie na forach na swiecie ludzie nie odnotowuja podobnych przypadkow. Owszem, jest kilka skarg ze cos jest nie tak, ale wynika to raczej z blednego wgrania softu, czy problemow typu "byl BF, jest FF".
Z moimi obiektywami wszystko pracuje OK (Nikkory, Sigmy, Tamron).
Moze AF dziale ciut inaczej, wg jakiegos nowego algorytmu, i trzeba sie do tego przywyknac. Mysle (moze glupio) ze moze aparat lapiac szybciej punkty ostrosci dziala troche wbrew naszym przyzwyczajeniom.
Zkruku, myślę, że za wcześnie rezygnować z większego ekranu. Wymaga to wszystko obserwacji. Jeśli jest błąd softu to myślę, że bardzo szybko będzie poprawka. Być może jest inna filozofia ustawiania ostrości i to powoduje błędy ( być może nasze ). Zastanawia mnie jedno: testowałem w niedzielę rano aparat ze statywu z balkonu. Jak pisałem przy płaszczyznach dość jednolitych ( ściana bramy wjazdowej - typowa cegła, klinkier) - ostrość super. Pewnym momencie na sąsiednie drzewo wleciały duże dzikie gołębie - wycelowałem, ostrość ręczne, trach i co: porażka jakieś takie niezbyt ostre. Tak jakby aparat softwerowo zmiękczył zdjęcie przy dużej ilości szczegółów. Nie potrafię powiedzieć w czym tkwi błąd. Może się zasugerowqałem ale coś mi się nie podoba. Po waszych postach sprawdziłem ustawienia Był AF single z potwierdzeniem dziękowym ale również dynamic area. A co do większego ekranu to jest fajny no i wejście na wężykA może uda się wgrać stary soft?
pozdrawiam
D300|D70s|Coolpix S10|T 70-210/2.8 LD|T 17-50/2.8 XR Di|N 50/1,8 |N 24-120VR|N 70-300VR|N 80-400VR|S 170-500|TC 1,5xKenko|pierścienie pośrednie Kenko| SB800|statyw 190PRO+486RC2
Dokladnie o tym pomyslalem, dopisujac komentarz do mojego poprzedniego maila.Być może jest inna filozofia ustawiania ostrości i to powoduje błędy ( być może nasze ).
dziwne rzeczy sie u was dzieja.....a moze to wystepuje u tych ktorzy nie poczekali az zniknie napis z gornego wyswietlacza w trakcie upgrade'u![]()
![]()
Skontaktuj się z nami