Close

Strona 8 z 36 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 354

Wątek: Blad softu?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

No dobra, zrobiłem testy na BF/FF i na nowym sofcie niezły ma rozrzut, raz w lewo raz w prawo, nawet jak ustawi dobrze to mam wrażenie że fotka jest mniej ostra. Właśnie wgrałem sobie stary soft (A1.01 i B1.03) i ponownie testy BF/FF i jest tak jak być powinno. Dla mnie to wystarczający powód aby pozostać na starym sofcie, mam gdzieś inne kolorki w menu i pikanie jak w canonie Jedyne pozytywne cechy nowego softu to to że chyba trochę bardzie precyzyjnie naświetlał (takie miałem wrażenie po dzisiejszej komuni) ale na starym sofcie nie jest tak źle w tym temacie więc czekam na wersję 3.0 i wtedy kolejne testy
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

deep, zrobie tak jak Ty...
    juterkiem a teraz tylko zebym dobrze przyfokusowal w lozko bo...
    BF to morda na scianie a
    FF to... w tumanach kurzu pod lozkiem hihi

pozdro dla wszystkich!
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

Coś jest nie tak. Tak pięknie szybko ustawia AF, a tak się czasem myli ...

www.negatyw.org/test/bf.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Popstrykałem trochę fotek w kuchni (mam niezły syf więc jest dużo przedmiotów które można z fotografować) i na starym sofcie jest super. Na starym sofcie praktycznie nigdy mi się AF nie zgubił a na nowym większość zdjęć nie ostra. Dla mnie koniec testów, już wiem wszystko.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Czy dostrzegacie jakieś prawidłowości w tych testach, które wypadły negatywnie? Np. problemy tylko z kitem, albo z obiektywami AF-S?
    Druga sprawa, to czy te nietrafione zdjęcia są całkowicie nieostre, czy też może wyglądają tak, jakby aparat ustawił ostrość w innym polu?

Domyślnie

ja też wrzuciłem spowrotem stary soft, póki co, ale nie skreślam nowego ... moze poprostu wszyscy sciągneliśmy jakąś trefną wersję, z nikon asia ... czy co ? Bo jesli na dpreview nikt sie nie skarży - to nie może być globalna wtopa z nowym firmwarem ...
    Dlatego ściągnąłem raz jeszze ale wersje z nikonusa .. i będziem próbować

pzdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez antonjo
    ja też wrzuciłem spowrotem stary soft, póki co, ale nie skreślam nowego ... moze poprostu wszyscy sciągneliśmy jakąś trefną wersję, z nikon asia ... czy co ? Bo jesli na dpreview nikt sie nie skarży - to nie może być globalna wtopa z nowym firmwarem ...
    Dlatego ściągnąłem raz jeszze ale wersje z nikonusa .. i będziem próbować

pzdr
    którą wersję wrzuciłeś ?
    pozdrawiam: leszek
    galeria: http://www.leshek.pl
    | D200 | AF-S DX 18-200 | SB-800 | N80-400 VR | SIGMA 12-24 |

Domyślnie

NO ciekawe, robiłem dwa dni temu ptaszki i większość zdjęć takie jakieś mydło. Myślałem, że to może wina TC i obiektywu Tamrona 70-210/2.8. Ale część zdjęś była ze statywu, nie powinna być poruszona. prawdę mówiąc załamałem się, że nie mogę zrobić ostrego zdjęcia. Ale kidytś i to z gorszego obiektywu mi wychodziły ostre. Zrobiłem w domu testy ze statywu i jak ręczie było ostrzone to ok. Jak z autofokusem to mydło. Ale ciekawe - jeśli dużo elementów różnorodnych w kadrze to zdjęcie jakby rozmyte, jak monolit np. ściana ceglana to ostrość ekastra. Gwoli informacji zdjęcia robione D70s - tu wersja softu to 1.o AiB. Ale mam wrażenie, że coś jest nie tak z ustawianiem ostrości. Ciekaw jestem, czy można stary soft z D70 wgrać? Czy ktoś wie?

pozdrawiam
    D300|D70s|Coolpix S10|T 70-210/2.8 LD|T 17-50/2.8 XR Di|N 50/1,8 |N 24-120VR|N 70-300VR|N 80-400VR|S 170-500|TC 1,5xKenko|pierścienie pośrednie Kenko| SB800|statyw 190PRO+486RC2

Domyślnie

a ja jakos nie dostrzegam niedomagan AF w nowym sofcie, nawet robilem teraz test chlopakow grajacych w pilke na pobliskim szkolmyn boisku z okna, i na 70-300G 300mm focus byl tam gdzie mial byc......w kit'cie to samo

Domyślnie

No to sie skonczyly moje marzenia o wiekszym ekranie
    Ciesze sie ze sa osoby ktore maja podobny problem... juz myslalem ze faza ksiezyca cos poprzestawiala... (oczywiscie nie ciesze sie ze wam zdjecia sie spieprzyly...)

co do dpreview... ja sie zalamalem ich poziomem...
    jesli ludzie mi sugeruja ze bylem pijany (bo pierwsze zdjecie jest przekrzywione), albo ze mialem zla korekcje diptrii w wizjerze, albo ze zdjecie jest poruszone - to ja juz nie chce by mi "fachowcy" z dpreview doradzali...

Czyzby wiec nowy soft wypuscili fachowcy z Canona ??
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Strona 8 z 36 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów