Close

Strona 7 z 36 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 354

Wątek: Blad softu?

Domyślnie

Wlasnie sprawdzilem dla pewnosci i mam ustawiony po wgraniu nowego softu AF-S i jestem na 100% pewny ze nie zmienialem tego po wgraniu oprogramowania. Nie widze tez u siebie problemu o ktorym Zbyszek pisze. Aparat kupiony w lipcu w USA.
    Pozdrawiam Karol

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gamling
    Wlasnie sprawdzilem dla pewnosci i mam ustawiony po wgraniu nowego softu AF-S i jestem na 100% pewny ze nie zmienialem tego po wgraniu oprogramowania. Nie widze tez u siebie problemu o ktorym Zbyszek pisze. Aparat kupiony w lipcu w USA.
    Masz CF2 AF-S
    A CF-3 jak masz ustawione?

Domyślnie

crop:
    http://www.mowso.skrenet.com/images/...dsc195crop.jpg nie wiem jak Wy ale mi sie wydaje ze jednak przed - gałązki ostre są przed ramionami a nie na równi z nimi

przednia czesc twarzy tez jest przed ramionami, a nie na rowni z nimi

Domyślnie

ostrosc jest delikatnie z przodu... ale to nie jest duzo...
    przy dlugiej ogniskowej minimalne zmiany daja ogromny efekt...

MaciejKa, Nigdy
    no ok - unioslem sie... wszyscy chca mi wmowic ze nie potrafie robic zdjec - dla mnie ustawienia AF aparatu sa widoczne odrazu - jezeli byloby cos nie tak to orazu bym to zobaczyl...
    Nie ma mozliwosci bym zrobil nawet 5 zdjec i nie zauwazyl ze AF jest w zlym/innym trybie
    Poza tym - to jak wol widac na panelu gornym

wiem jedno - nigdy nie mialem takich problemow (chyba ze sam zmienilem ustawienie pola, albo aparat przypadkowo ustawil ostrosc na kogos innego - ale tak sie dzialo np podczas tanca - gdy ludzie sie ruszaja aparat moze zglupiec - tu sytuacja byla stateczna - dlatego pokazalem takie przyklady - bo jakbym pokazal ludzi tanczacych to wszyscy by napisali ze ludzie sie ruszali i znowu kazdy by swoje ALE napisal...)
    kontynujac - nigdy nie mialem takich problemow z D70 - i po wgraniu starego softu problemu znowu nie ma...
    Ja nikogo na sile przekonywac nie bede - moze problem dotyczy partii aparatow...
    ale ja jestem juz w 100% pewien ze to wina softu - a te zdjecia ktore pokazalem NA PEWNO (z premedytacja ) nie sa moja wina...
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

Zbigniewie nic nie chcę Ci wmawiać.
    Zgadza się AF-S od AF-C odróżnic łatwo zwłaszcza że w tym drugim trybie nie działa dźwięk ustawienia ostrości
    Z programów których używam żaden nie podaje w exifie informacji na temat area mode
    Gamling tu nie chodzi o AF-S czy AF-C tylko o tryb AF Area Mode - single,dynamic czy closest
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Domyślnie

A CF-3 jak masz ustawione?
    A to juz zmienialem bo faktycznie nowy soft ustawil na dynamic, a ja zawsze uzywam single.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Wobec tylu zdań, może sprawdzić to empirycznie? Mamy w portalu arkusz do testowania słynnego już Back/Frontfocusa. Może spróbować zrobić zdjęcia testowe - wtedy nie będzie żadnych wątpliwości. Sądzę, że problem polega na tym, że ostrość ustawiamy najczęściej na twarz, która raczej płaska nie jest (no chyba, że Andrzeja w 53 sekundzie ). Licho wie, czy AF nie chwycił na jakiejś odstającej części twarzy (np. na nosie) a GO była zbyt mała?
    Obejrzałem sobie swoje zdjęcia zrobione przed i po aktualizacji - nie widzę różnicy; może z przewagą na lekki "frontfocus", ale występujący w OBYDWU grupach zdjeć. W moim przypadku z pewnością wynikało to z ruchliwości obiektu - między ustawieniem ostrości a migawką upływało wystarczająco dużo czasu, by mój bobas zdążył się przegrupować (mimo, że ciągłym ruchem naciskałem spust migawki ).
    D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600

Domyślnie

jeśłi mozna swoje trzy grosze

zapewne rózne partie aparatów maja różniące sie chipsety - taki problem występuje np w dyskach twardych czy płytach głównych komputerów. Niby taka sama płyta ale inne cyferki na "kościach" - Może dlatego jednym sie udało i jest OK a inne 70-tki robią fikołki
    pozdr.
    D70 18-70 SB600 CF512 FotoBank Apacer CD211/40GB

Domyślnie

Zbyszku, zgadzam się z tobą, że nowy soft jest skopany. Od początku maja robię komunie i wszystkie fotki perfekt (oczywiście mówię o AF), dzisiaj robiłem na nowym sofcie i szok!!! Oglądam zdjęcia i bardzo duża ilość jest jak dla mnie nie ostra, może nie ma tak jak u ciebie ale jestem rozczarowany. Może gdybym robił 50 zdjęć na tydzień to bym tego nie zauważył ale jak w jeden dzień człowiek pstryknie 500 fotek i potem to ogląda to nie ma bata aby nie zauważyć że jest źle. Nie piszcie o BFi FF bo puszkę sam sobie regulowałem i miałem perfekt co do 1mm a teraz po wgraniu nowego softu padaka straszna. Zaraz na wszelki wypadek zrobię testy na BF/FF i jak będzie dobrze to wracam do starego softu a jak będzie źle (????) to wyreguluję i zobaczymy w praktyce jak będzie.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

jak pisal juz Admin bylismy na plenerku i strasznei sie zdziwilem bo foty nieostre niemozliwie
    a bylem trzezwy (!) jeszcze
    podaje dane:
    70-300D ED
    czas 1/500
    aparat mial regulowany w serwisie BF/FF tak na wszelki słuczaj...

jutro rano biore statyw i jak cos bedzie nie halo to robie downgrade...
    tylko na ktory??? oto jest pytanie...
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Strona 7 z 36 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów