Close

Strona 29 z 36 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 354

Wątek: Blad softu?

Domyślnie

Może opiszę po kolei co i jak:
    Najpierw miałem A1.01 i B1.03 i wszystko było super cacy,
    potem wgrałem A2.0 i B2.0 po czym robiąc komunię i oglądając później zdjęcia doznałem szoku takiego jak Zbyszek, po tych wydarzeniach wgrałem spowrotem A1.01 i B1.03 i wszystko wróciło do normy. Następnie wgrałem B2.0 pozostawiając A1.01 i teraz mam AF taki jak zawsze czyli super w 100% i nowe menu. Teraz będę czekać aż pojawi się A2.01 i ponownie przetestuję. Może dla porządku dodam że ustawione mam na pojedyńczy czujnik AF (nie dynamic area) i single AF. Pomiar CW. Zdjęcia zarówno w jpg jak i NEF.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

pele - thx...

Radku Erewanie - przeczytaj to - bo kiedys sie klociles ze serwis i elektroniczne korekty sa skuteczniejsze... a mi cholera po podpieciu 17-55 znowu AF raz wyregulowany imbusem dziala dobrze... cud...
    oczywiscie ze starym sfotem...
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

Jako, że jest to mój pierwszy post witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Po lekturze tego wątku w zasadzie wszystko już wiadomo ale dla celów statystycznych napiszę jak to wygląda u mnie.
    Niestety kiepsko
    W warunkach bojowych (na szczęście żaden ważny bój ) większość fotek do kosza - fokus gdzieś się gubi.
    W testach to już sam nie wiem. Gdy całe pole (używam najczęściej środkowego) autofokusa jest na obiekcie wygląda ok. Ale gdy tylko złapie krawędź efekty są średnio przewidywalne. W większości mydło.

Oczywiście AF w trubie AF-S SA.
    Aparat kupiony w XII.2004
    Nie regulowany FF/BF ani w serwisie ani domową metodą.
    Soft wgrywany z A1.01/B1.02 do A2.0/B2.0

Póki co wróciłem bez problemu do A1.01/B2.0. Wolę wolniejszy AF ale przewidywalny.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

pwl77

Domyślnie

Panowie, jestescie pewni w 100% ze soft A odpowiada za nastawy, m.in. za AF a B tylko okresla menu aparatu? Mnie osobiscie mocno to dziwi. Prosze o potwierdzenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep
    Wersja B to menu, A to AF.
    tylko tyle mogę się w sprawie wypowiedzieć
    pozdrwiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Karkonosze

Domyślnie

U mnie wgranie poprzedniej wersji nic nie zmienia.
    Pozostaje wysłanie aparatu na servis bo kręcenie domowymi sposobami nie ma sensu.

Oszczędny w słowach Awatar Kenobi
    Miasto
    prawie Wawcia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    Panowie, jestescie pewni w 100% ze soft A odpowiada za nastawy, m.in. za AF a B tylko okresla menu aparatu? Mnie osobiscie mocno to dziwi. Prosze o potwierdzenie.
    Ze swej strony moge tylko powiedziec, ze B na 100% odpowiada za menu, a A w 100% za dzwiek ustawienia ostrosci. Idac tym torpem, najprawdopodobniej A odpowiada za caly AF, ale tutaj juz glowy nie dam. Na razie wrocilem w A z 2.00 do 1.01. I tez potwierdzam, ze ostatnio moj D70 ostrzyl jak chcial (raz dobrze raz zle). Czy byla to akurat wina softu, tego nie wiem. Sprzet mam raptem od miesiaca, i trudno mi wyrokowac. Ale poobserwuje teraz jak sie zachowuje na A 1.01.
    D90+kit 18-105 | Nikkor 70-210 | Nikkor 50 1.8 D | SB-600 | + różne pierdółki

Domyślnie

Po kolejnych testach nowego softu -> ponad 200 zdjec zrobionych w Sopocie i okolicach, Nikkory i Sigmy, AF-S i AF-C, wszystko ostre jak zyletka.
    Kolega Mial swojego D70 z AB2.0 w Norwegii - Nikkor + Tamron -> 100% zdjec jest ostrych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    Zrobiłem kilka prób z softem A 2.0 i te same miejsca z A1.03. Wszystkie z A 2.0 miały ostrość z tyłu obiektu. Z A1.03 było dobrze. (Szkło 18-70) z innymi szkłami się nie bawiłem.
    pozdrawiam Krzysiek

Domyślnie

Niestety
    Z nowym softem aparat jest mniej przewidywalny, jeśli chodzi o ostrość.
    Szczególnie na szerokim kącie (mowa o 18-70 oczywiście).
    Zmieniałem oprogramowanie, chyba ze sześć razy, a ile zdjeć testowych było to już nie wspomnę. To co u siebie zaobserwowałem AF ma generalnie problem przy odrobinę ciemniejszych scenach (na starym firm. była dużo większa powtarzalność ostrych zdjęć). Dziś kończy się gwarancja na sprzęt. W związku z tym udałem się w ubiegłym tygodniu do serwisu na okoliczność przeglądu/regulacji (w tym miejscu pozdrawiam panów z NP bardzo miła i sympatyczna obsługa, usługa wykonana na poczekaniu).
    Po powrocie i testach... te same wrażenia . Niestety nie mam innych obiektywów do testowania. Można by choć jedno ogniwo z zestawu wyeliminować jako podejrzane.
    A tak na marginesie, ktoś chętny z Łodzi lub okolic na wspólne testy z zamianą obiektywów włącznie? Nie na zawsze. Tylko do potrzymania .
    Troszku się tym wszystkim zniechęciłem do focenia. Mam nadzieję, że na krótko.
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Strona 29 z 36 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów