pele - dałem 70mm pod nieskończoność na wąski obiekt rurka pomiar odległości po kilku razach się nie zmienia (rurka ostra) Więc zostaję narazie na tym sofcie
Szukaj
pele - dałem 70mm pod nieskończoność na wąski obiekt rurka pomiar odległości po kilku razach się nie zmienia (rurka ostra) Więc zostaję narazie na tym sofcie
Nikon D70, Nikkor AF-S 18-70 ED DX, Tamron 70-300 LD Macro, 50mm 1.8 Kingston 256mb i 1gb, SB800
taki pomysł przyszedł mi do głowy czy ktoś u kogo są problemy z AF z softem 2.0 próbował wgrać soft jeszcze raz bo może to jest tak jak instalacją systemu raz się uda drugi też a za trzecimcoś wgra się nie tak jak powinno i wszystko działa tak na pierwszy rzut oka a jak przyjżeć się lepiej to jest do bani....
może to być taki przypadek choć rozumiem że jest to dylemat ok 1/3 forumowiczów (D70 2.0), jeszcze jedno może inne źródło do zassania z netu.... to tylko taka lotna myśl
powodzenia
Wczoraj odebrałem aparat z serwisu i na moją sugestię, że wolę stary soft ponieważ z nowym spora część użytkowników ma problem Pan odpowiedział cytuję: "to nieprawda". To tyle chyba oficjalnego stanowiska "serwisu". Niebawem pojawi się nowy temat o moich doświadczeniach z czymś co szumnie nazywa się serwis nikon polska.
może serwis NP nie wie o forum SUN albo czytają przez palce losowe posty![]()
Paweł, przeczytaj wszystkie wątki tego tematu to będziesz wiedział, czy ktoś próbował wgrywać spowrotem stary soft, już o tym pisałem ale napiszę jeszcze raz: ja wgrałem starą część A1.01 i nową B2.0 i wszystko mam ok.
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
tak dla informacji dla pewności w czasie testów i przy normalnym wgrywaniu softu wykonuję tą czynność dwa razy dla pewności (wyłączam aparat jak wszystkie napisy znikną
pozdrawiam
Nikon D70, Nikkor AF-S 18-70 ED DX, Tamron 70-300 LD Macro, 50mm 1.8 Kingston 256mb i 1gb, SB800
Czyli wynika z tego że serwis nikona nie widzi problemu.
Ja swojego D70 kupiłem w niemczech z jednej strony dobrze bo słysząc jak działa serwis nikona w polsce to brak słów, mam nadzieje że w niemczech jest lepiej.
A wracając do problemów AF to u mnie występuje tylko na największym kącie 18mm i na odległościach powyżej 1m na większych ogniskowych jest raczej ok.
Gdyby spora czesc uzytkownikow miala problem, to by wypuscili wersje 2.01, coby serwis sie nie zarobil przy naprawch gwarancyjnych. Mysle ze problem jest marginalny, albo istnieje jakas teoria spiskuZamieszczone przez miro60
![]()
D3-sta|16-85VR|105VR
spoko ale prubowałeś wgrać A i B z 2.0 drugi raz?Zamieszczone przez deep
czytałem wszystko ale dzięki za przypomnienie bo tego nigdy za wiele![]()
Pozwoliłem sobie zacytować pewien fragment z tego forum.
Może faktycznie AF jest korygowany elektronicznie w sofcie i stąd te problemy z niektórymi D70
Gotowe body, zanim opuści fabrykę, musi zostać dokładnie wyregulowane. Odległość czujnika AF od bagnetu powinna być identyczna, jak odległości matówki i matrycy. W praktyce jednak nikomu nie chce się tego kalibrować mechanicznie, czyli imbusy plus (być może, jeśli jest taka możliwość), zmiana położenia samych czujników. Ponieważ czyjnik AF podaje dokładną informację o stopniu rozostrzenia obrazu (czyli owo rozsunięcie połówek), układ interpretujący dane z czujnika zostaje na drodze elektronicznej (być może jakaś wartość wpisana gdzieś do pamięci) skalibrowany tak, by obraz uznać za ostry wtedy, gdy z danych z czujnika wynika, że rozsunięcie ma określoną wartość.
Odchyłka mechaniczna zostaje więc skompensowana elektronicznie. W rezultacie działa to tak:
Obraz z obiektywu trafia do czujnika, ktory jest w innej odległości, niż matryca. Układ AF uznaje jednak za ostry obraz, który ma ściśle określony stopień rozostrzenia, wynikający z wprowadzonej poprawki. W efekcie błąd mechaniczny zostaje zniwelowany i na zdjęciu otrzymamy ostry obraz. Będzie tak jednak tylko wtedy, gdy odległość płaszczyzny ostrego obrazu (po stronie body) od płaszczyzny obrazu uznanego za ostry przez AF będzie taka sama, jak przyjęta w chwili kalibracji. W praktyce jest tak, że dla różnych obiektywów te odległości są inne. Zależy to od ogniskowej, ale także od samej konstrukcji szkła, choćby obecności z tyłu grup soczewek kształtujących w określony sposób wiązkę światła (np. w obiektywach retrofocus). Obiektyw długoogniskowy o "klasycznej" konstrukcji, pewnie będzie miał tę różnicę odległości większą, co spowoduje wyraźny FF lub BF. Można też spotkać zoomy, dla których raz wychodzi FF, raz BF, w zależności od ustawionej ogniskowej i odległości. Dzieje się tak dlatego, że różne wzajemne ustawienia grup soczewek wpływają również na właściwości wiązki światła wychodzącego z obiektywu i powodują, że odległość, o której była mowa wcześniej, zmienia się.
Skontaktuj się z nami