mam to samo... przy bliskich odleglosciach jest ok... przy wiekszych zaczyna swirowac...
Szukaj
mam to samo... przy bliskich odleglosciach jest ok... przy wiekszych zaczyna swirowac...
Wykonałem zdjęcie testowe na firmware 2.0 z oidległości około 5m. Jak widać w kadrze panuje ogólny bałagan w którym na pierwszym planie znajduje się krzaczek. Według mnie aparat ostrzy właśnie na tym krzaczku . zdjęcie bez makijażu
pozdrawiam
Nikon D70, Nikkor AF-S 18-70 ED DX, Tamron 70-300 LD Macro, 50mm 1.8 Kingston 256mb i 1gb, SB800
heheh ... ja chyba i tak przejde na d1x wiec pozostaje mi zyczyc powodzenia![]()
Wydawało się że mojego D70 problem nie dotyczy. Ale coś nie pasowało mi w zdjęciach i faktycznie ostrzy przed obiektem. Nie jest tak tragicznie, ale porównując zdjęcia które robiłem jeszcze na starym sofcie to widać sporą różnicę w jakości zdjęć.
Co dziwne jak niektórzy pisali że zmienił im się dźwięk przy ustawianiu ostrości u mnie tak nie było przy zmianie softu na 2.0. Postanowiłem jednak zmienić soft na starszy i ku zdziwieniu teraz dźwięk jest inny (przytłumiony) wolałem poprzedni a z ostrością jak było tak jest dalej czyli źle.
Czyli jak to jest widocznie coś musi zostawać z poprzedniego softu skoro nie naprawia błędów nie wszystko nadpisuje czy jak.
A może aparaty są kalibrowane softem i stąd te problemy.
Czy tego typu problem kwalifikuje się aby oddać aparat na servis czy gwarancja obejmuje tego typu usterkę po zmianie softu.
Chciałem potwierdzić: po wgraniu części softu "A"2.0 ostrość miałem zawsze ( 100%zdięć) z tyłu. Żadne było nie do przyjęcia! Wgrałem sobie 1.03 i jest O.K.
pozdrawiam Krzysiek
Ja wgrałem spowrotem stary soft 1.01 1.03 i to samo.
Dziwne ale poprzednio jak było ok miałem soft 1.01 1.03 i dzwięk był normalny głośny.
Po wgraniu 2.0 dźwięk się nie zmienił ale AF szwankuje powróciłem do softu starego 1.01 1.03 i dźwięk się zmienił na cichy przytłumiony AF dalej szwankuje wgrałem spowrotem soft 2.0 i dźwięk jest ok taki jak miałem od nowości.
Dziwne.
zrobiłem jeszcze raz próbę pomiaru odległości kitem przy ustawieniu 18mm
soft A 1.01 - pomiar single ustawił się 0.7 m - kilka powtórzeń ok
soft A 1.01 - pomiar dynamic area ustawił się na 0.7 m - kilka powtórzeń ok
soft A2.0 - pomiar single ustawił się na 0.7m - kilka powtórzeń ok
soft A2.0 - pomiar dynamic area ustawił się na 0.7 m kilka powtórzeń ok.
Z tego wynika, że w obu przypadkach AF ustawia się na takiej samej odległości. Może macie inne sugestie gdyż nie wiem jak jeszcze sprawdzić czy rzeczywiście jest jakiś błąd bo ja go nie widzę na swoim nikosiu. Chcę tylko dodać że każdy soft wgrywam dwókrotnie. Ponadto w tym teście nie zmieniałem pliku B 2.0
pozdrawiam
Nikon D70, Nikkor AF-S 18-70 ED DX, Tamron 70-300 LD Macro, 50mm 1.8 Kingston 256mb i 1gb, SB800
Na ogniskowej 70mm ustawia ostrość ok na sofcie starszym i 2.0 jak również na odległości poniżej 1m na każdej ogniskowej jest ok problem się zaczyna na odległościach powyżej 1m.
już próbuję 70mm powyżej metra
ja mam ten syf najczesciej na 18mm powyzej metra...
Pozdro...
Nikon...
Skontaktuj się z nami