Close

Strona 23 z 36 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 354

Wątek: Blad softu?

Domyślnie

Ja dziś porobiłem bardziej wnikliwe testy Sigmą. Wygląda na to, że jednak poprzednie nieostrości to mój błąd - a ściślej drżenie ręki podczas łapania ostrości przy maksymalnej ogniskowej. Dzić zrobiłem z podparciem - zdjęcia wyszły ostre. Tak więc wygląda na to, że jestem w grupie szczęśliwców, których Problemware 2.0 nie dotyczy.
    D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600

Oszczędny w słowach
    Miasto
    ...

Domyślnie

Wgrałem nowy soft. Operacja przebiegła bez problemów. Wygląda też na to, że żadnych problemów z AF-em u mnie nie ma. Zrobiłem kilka zdjęć testowych kitem zarówno na szerokim kącie, jak i wide i wszystko jest w porządku. Różnicy w działaniu AF-a na kicie nie stwierdziłem.

Przed chwilą wróciłem z większą próbą (90 zdjęć), z tym, że robione 70-300G. Wszystkie trafione w punkt. Zero problemów. Tu różnicę w działaniu AF-a zauważyłem od razu. Nie powiedziałbym, że jest drastyczna różnica w prędkości działania, ale na pewno AF działa inaczej - w trudniejszych sytuacjach zamiast latać po całym zakresie ostrości dwa razy, ustawia "mniej więcej", a potem coś tam sobie kombinuje - przestawia lewo-prawo w niewielkim zakresie aż ustawi ostrość. Jest raczej niewiele szybciej, za to na pewno baterii ta zmiana się spodoba, bo będzie mniej wykorzystywana przez silnik obiektywu

Co dziwne nie zauważyłem też u siebie tego co sygnalizowaliście - po zmianie firmware aparat nie przestawił mi się na Dynamic Area. Zostały moje ustawienia domyślne - AF-S Single Area.

Generalnie jestem ze zmiany zadowolony - AF działa w sposób bardziej przyjazny dla akumulatora, w końcu pokazuje mi prawidłową ilość RAW-ów, no i te kolorki w menu jakby przyjemniejsze

pozdro,

motzel

Domyślnie

Motzel, a skąd ściągałeś fw? Zastanawiam sie teraz nad tą opcją, że coś jest w stanie źle sie sciągnąć, choc wydaje sie to nieprawdopodobne..

u mnie w prostych sytuacjach jest dobrze, wlasnie w trudnych zdaje sie szukać po calym zakresie, a do tego nastawia częściej źle :/

Domyślnie

U mnie też dzisiejsze testy w plenerze i przy maksymalnym otworze przysłony wypadły dobrze, zero problemów z ostrością z kitem i z 70-300G. Wgrywałem wszystkie wersje softu po kolei i czekałem na Done na tylnim wyświetlaczu. D70 kupowane u Hesji w lutym 2005. Pozdrawiam.
    D90, 18-105 DX ED VR, 70-300G, SB600. Lovepro Nova5.

Domyślnie

Ja właśnie wróciłem spowrotem na 2.0 i na 100% update nie przestawił trybu AF na dynamic. Update był ściągnięty z www.nikon.pl
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

Info z polskiej strony Nikona - tak na wszelki wypadek...

UWAGA: Aktualizacja oprogramowania do aparatu D70
    "Podczas uaktualnienia wersji firmware w modelu D70 ważne jest zachowanie kolejnosci wgrywania części A i B oraz sprawdzenie dobrego stanu baterii i zastosowanie kompatybilnej karty pamieci (proszę stosować się ścisle do załączonej we wsparciu technicznym instrukcji). Zlekceważenie wyżej wymienionych może doprowadzić do uszkodzenia aparatu, za które serwis firmy Nikon nie odpowiada "

Domyślnie

Wgrywałem kartą Kingston , niby nie polecana a aparat śmiga aż miło
    D70 Sebastian Grodzicki
    Skype "groseb"
    gg 1519367

Domyślnie

Ha, ja wgrywalem z karty 32MB Canona bo uzywam na codzien microdriva. Takiej na pewno Nikon nie poleca
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Microdrive poleca ale nie do upgradu tylko do zwykłego użytkowania
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Domyślnie

Microdrive poleca ale nie do upgradu tylko do zwykłego użytkowania
    Z MD nie da sie wgrac nowego softu nawet gdybym chcial Ale chodzilo mi raczej o to ze Nikona raczej nie bedzie polecal karty Canona.
    Pozdrawiam Karol

Strona 23 z 36 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów