Close

Strona 22 z 36 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 354

Wątek: Blad softu?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Kaleid
    Gość

Domyślnie

Napis u gory gasnie rowno z wygasnieciem tylnego LCD

Domyślnie

Kaleid, ping icemaster, pong ...

Domyślnie

Zmartwiony Waszymi spostrzeżeniami postanowiłem zrobić kilka testów.
    Zdjęcia testowe robiłem w trybie AF-S Single Area.
    Każde zdjęcie po ustawieniu ostrości było przekadrowywane. Motyw stanowił ogród (dużo krzewów, różnokolorowych, w tle inne krzewy lub budynki - ogólnie bałagan w kadrze).
    Ogniskowe od 17mm do 300 i duże otwory względne przysłony (wykorzystałem Nikkory AF 24-85/2.8-4D, AF 85/1.8D, AF 80-200 D ED N, AF-I 300/2.8D i Tokinę 17/3.5).
    Ogólnie nie zauważyłem niepokojących zjawisk (poza jednym zdjęciem na 24mm co do ostrości którego nie jestm zadowolony, ale traktuję to jako błąd statystyczny choć sprawdzę to jeszcze).
    Przy ustawieniu pola ostrości na dany obiekt i wielokrotnym przeostrzaniu zawsze ostrzy na taką samą odległość.

Podsumowanie:
    Wykonałem 24 zdjęcia - jedno ma słabą ostrość.
    Zdjęcia nie były robione z lampą.
    D70 ma trochę więcej niż rok, nigdy nie był w serwisie, ani nie miał regulowanego BF/FF metodą "zrób to sam".
    Firmware'y zmieniane systematycznie.
    Tylko jeden z testowych obiektywów posiada silnik.
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

Czytając cały ten rozbudowany watek nasuneła mi sie jedna myśl: Nikon tworzac nowy firmware (o ile sie niemyle taki sam lub bardzo podobny jest w D70s) raczej go sprawdził na wszelkie mozliwe sposoby i nie pozwoliłby umiescic na oficjalnych stronach wadliwego softu. Poprostu moze ten soft jest bardziej wrazliwy na jakies wczesniej niezauważalne fabryczne wady korpusów lub obiektywów albo sam soft jest bardziej podatny na błedy podczas wgrywania lub sciagania. Sam po przeczytaniu tego watku sprawdziłem na Sigmie i Nikorze jak działa AF i u mnie działa tak jak porzednio. Zreszta wydaje mi sie, ze nie którzy dopiero teraz zaczeli zwracac uwage na działanie AF-u, wczesniej prawie nikt o tym nie pisał. Mysle ze w wielu przypadkach AF działa tak samo na starym jak i na nowym sofcie tyle tylko ze teraz wszyscy na to zwracaja uwage i to co wczesniej było błędem statystycznym teraz jest wadą i problemem. Oczywiscie napewno moga sie trafic rzeczywiste problemy z AF tak jak np. u zkruka czy problem podczas wgrywania jak u Jacka ale raczej to wynika z pecha niz wady softu czy D70.
    Pozdrawiam
    D70/F75/28-100/70-300G/Sigma28-135/SB800

Domyślnie

dobra - testy testami - ja tez testowalem zachowanie sie AFa przed pojsciem na zdjecia - i wg tego co wytestowalem bylo wszystko ok... ale w terenie okazalo sie ze nie...
    pewnie zaczne przygladac sie tej sprawie... ale to moze w lipcu jak bede mial troche wiecej czasu... teraz jade na starym sofcie i jest ok
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

zkruk, odniosze podobne wrazenie tez w terenie mialem problem.

Czy ktos moze napisac ktora czesc softu trzeba wymienic A czy B bo juz sie pogubilem. z gory dziekuje.

Domyślnie

dzis robilem roznego rodzaju fotki nad morzem, i potwierdzam to co mowilem wczesniej - ZADNYCH PROBLEMOW !!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saint
    zkruk, odniosze podobne wrazenie tez w terenie mialem problem.

Czy ktos moze napisac ktora czesc softu trzeba wymienic A czy B bo juz sie pogubilem. z gory dziekuje.

B
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

fotokret
    Gość

Domyślnie

czy ktos z Was teraz przy sobie stary soft? cos chyba jest nie tak- jakies mydlo, zyletka sie stepila chyba....

[ Dodano: Czw 26 Maj, 2005 ]
    ale tez cos z pomiarem
    takie szare mydlo - nigdy wczesniej

Domyślnie

Wielu zastanawiało się dlaczego tylko na naszym forum pojawiają się posty o problemach z nowym fw. Właśnie przeglądałem forum na dpreview. Oj coś zaczyna rozwijać się coraz bardziej podobny wątek jak u nas. Co prawda tak na szybko to chyba problemy nie z AF, ale...
    No, nie tylko nam się trafiają problemy
    D300,D70,N18-70,N70-300VR,N60/2,8,SB-600

Strona 22 z 36 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów