mam 1.0.1 , 1.0.2. Jak chcesz to posle na maila. Nie ma problemow...mozna wgrac stary.
Szukaj
mam 1.0.1 , 1.0.2. Jak chcesz to posle na maila. Nie ma problemow...mozna wgrac stary.
http://zbigniewkruk.com/zonk2.jpg - druga strasznie trudna sytuacja... jak robilem to zdjecie juz wiedzialem ze cos jest nie tak wiec drugie zrobilem na f8..
poniewaz wiedzialem jestem na 1000% pewien gdzie byl czujnik AF (zreszta w 97% jest na srodku)... odrzucam mozliwosc, iz ustawilem go na tez w topie
[ Dodano: Nie Maj 22, 2005 10:02 am ]
maila znasz....slij..
Wlasnie zrobilem kilka prob "na szybkiego" na balkonie przy szerokim kącie....poki co nie widze nic zlego. Aparat ustawia w punkt. Dzis wezme sprzet w plener to pomecze go dluzej.
mialem dokladnie taka sama sytuacje z kitem jak zkruk
pozyczylem od znajomego kita na testy no i aparat ostrzyl na obiekty za glownym planem (czyli sciana itp) zazwyczaj mialo to miejsce przy 18mm
nie sadze ze byla to moja wina bo przy innych obiektywach (N28-100/3.5-5.6) takie cos nie mialo miejsca
A ja mam inne pytanie: czy Wasze aparaty byly kiedys kalibrowane pod kątem BF/FF? byc moze tutaj tkwi problem.
no tak - tez myslalem o tym - ja robilem to sam za pomoca imbusa
do tej pory AF perfekcyjnie dziala z 7 szklami...
(kit, 17-55, 50mm 1.8, 85mm 1.8, 75-300, 24-70 2.8 sigma, 12-24, 24-85)
Po raz pierwszy mam cos takiego z Nikonem - wczesniej jak mialem 10D taka sytuacja miala miejsce czesto - no moze troche z mniejszym zakresem bledu - tu czasem blad jest ogromny...
Jedyne co ostatnio zmienilem to soft - dlatego to jego obwiniam... - ale pewnosci nie mam
juz mam pelen akumulator to pojde porobic troche zdjec... moze cos mi teraz wyjdzie...
testowałem swój d70 na kitcie, tamronie 90 i sigmie 70-300, problemów z AF nie zaobserwowałem
nie miałem regulacji AF - może więc jak była to wtedy są problemy
Moj aparat rowniez nie był kalibrowany i problemów nie widzę. Byc moze tu tkwi bład.....
ale blad BF/FF wystepowal by zawsze a nie w 50% ....
poza tym to samo zdjecie grupowe zrobilem 5 razy - i sa w tym 2 zdjecia na takich samych parametrach gdzie ostrosc jest ok...
Skontaktuj się z nami