Close

Strona 19 z 36 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 354

Wątek: Blad softu?

Domyślnie

By może zbyt ogólnikowo naświetlam temat i niedokładnie się wypowiadam, ale sytuacja z brakiem ostrości pierwszy raz wyniknęła w czasie robienia zdjęć wieczorkiem w altance(dyskretne oświetlenie, ale nie egipskie ciemności) w dniu po wgrania nowego firmu. Zapięta Sabinka (podświetlacz). Odległość ok 2 m, ostrość na twarz. Zdjęcia nie niedoostrzone, ale kompletne mydło i to mnie zastanowiło. Robiłem już nie raz takie zdjęcia i oświetlacz dawał sobie doskonale radę w takich sytuacjach.
    Oczywiście bez paniki. Jakaś przyczyna musi być. Dodam, że puszka nie ma BF ani FF i nie było żadnych regulacji.
    Pożyjemy zobaczymy.
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Domyślnie

dobra - wiec cos ode mnie

aparat regulowany imbusowo, jak juz uzasadnialem to tu: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=8570
    przesunal mi sie pinkt ostrzenia, o polowe prostokata ostrzenie, mowie o centralnym. Teraz ostrze na dolnej
    krawedzi tegoz prostokata.
    Fotografuje zwykle nikkorem 300/4 IF ED. Czesto z konwerterem tamron-f 1.4x AF (N-AFD 1.4x MC4). Sam 300/4, po zmianie softu przyspieszyl ostrzenie, z TC jest dosc wolny,
    ale nie moge porownac, bo kupno TC prawie zbieglo sie z instalacja nowego softu.

No co chce zwrocic uwage. Mianowicie po regulacjach przesuwa sie punkt ostrzenia. Oczywiscie po regulowaniu imbusami. Wiec jesli algorytm ostrzenia w nowym sofcie jest chociaz troche dokladniejszy,
    to my przyzwyczajeni do ostrzenia na starym, mozebmy miec problemy na nowym, ktory IMO moze byc
    (czy aby?) dokladniejszy. No a napewno inny.

Co do mnie, probowalem go na swoim kicie 28-80 i problemu nie zauwazylem, natomiast widze wyraznie, ze
    obiektyw ostrzy szybciej i ,,gwaltowniej''. Przy zatrzymywaniu sie az czuje sie w reku zryw, przy starcie jazdy
    AF tez czuje sie ze sa duze przyspieszenia. Z tego co pamietam na starym dzialo sie to delikatniej i wolniej.

Zwroccie prosze uwage po kombinacjach imbusowych - gdzie jest wasze centrum AF (mowie caly czas o centralnym, bo nie uznaje dynamicznego i zwiazanego z tym braku kontroli nad aparatem).
    I zrobcie sprawdzian uwzgledniajac poprawki wynikle z przesuniec.
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Domyślnie

Tomek, zkruk
    a może nowy soft jest uczulony na Łodzian
    ja z urodzenia też jestem Łodzianinem

Domyślnie

Wiecie co... tak sobie popatrzylem na moje zdjecia.. i ja juz nie widze zadnej prawidlosci...
    http://www.zbigniewkruk.com/zonk5.jpg
    w tych warunkach tutaj nikt mi nie wmowi ze moglem na cos innego ustawic ostrosc bo na zdjeci nic nie jest ostre - zarazem dobre warunki oswietleniowe, szklo 50mm, f:3.5, 1/125
    aparat ustawil ostrosc przed obiektem - na trawie mozna zobaczyc - jakies 10-20 cm przed..
    pozniej na plenerze mialem kita i tam ustawil mi ostrosc na obiekt oddalony o 1m za mlodymi ! i to 2 razy po sobie- ale to byly te zdjecia ktore wykasowalem jeszcze w aparacie - wtedy nie bylem jeszcze swiadom.. inaczej bym je zostawil

ogolnie zdjecia w kosciele byly ok - choc przy wyjsciu mlodych nie mam zadnego tak na 100% ostrego - a jest jedno gdzie ostrosc jest z 5m dalej - ale nie widac tego za dobrze bo mlodzi poruszeni - nie chce pokazywac zdjec ktore nie sa w 1000% czytelne - bo zawsze sie znajdzie jakas osoba ktora zaneguje... niewazne

potem impreza - tutaj okolo 5% zdjec jest nieostrych tragicznie, 20% nieostrych, 20% nieostrych - ale do zaakceptowania, reszta ostre (ostre mam na mysli dobrze ustawiona ostrosc)

stawialem tez na teorie o tym, ze razem z lampa sa nieostre - ale na plenerze mialem kilka nieostrych bez lampy... wiec ja tam nie wiem o co chodzi...
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

V 2.0 dziala bez zarzutu, sprowadzony ze Szwecji..sprawdzone z 28-80 D i 70-300 D ED.
    Kondolencje dla pechowców co im pochrzaniło AF.A ogólnie to trace zaufanie do Nikona po tym poscie ...,bo jak moze byc tyle rozbieżnych opinii...,znaczy co egzemplaż to inny!?
    A moze porównajmy jeszcze numery seryjne...bo tego nie było...

Domyślnie

Panie i Panowie
    Oficjalnie ogłaszam zakończenie bojów z niedom. AF.
    Tak jak już pisałem A 1.01 , B 2.0 i przeprowadzony test przed chwilą całkowicie mnie zadowalają. Na razie.

Tomek, zkruk
    a może nowy soft jest uczulony na Łodzian
    ja z urodzenia też jestem Łodzianinem
    Rzeczywiście zbieżność.

I jeszcze jedno. D70 posiadam od czerwca 2004. Zrobiłem już sporo zdjęć i nigdy nie miałem z nim problemów. To zwykle ja byłem dupa nie fotograf
    A poważnie. Jest to doskonały sprzęt i trzeba mieć naprawdę sporo wiedzy, żeby wykorzystać wszystkie jego możliwości.
    Gdyby problem był naciągany nigdy bym nie zabrał głosu w tej sprawie.
    Ilość postów w stosunku do daty rejestracji, aż nadto świadczy o tym iż nie jestem gadatliwy
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Domyślnie

BTW : nie chce nic mowic ale problem jest powazny... wystarczy spojrzec na statystyke - post ktorego jestem autorem w ciagu 4 dni jest na 5 miejscu pod wzgledem popularnosci..
    1 260 D70 w trybie Auto i P mam niedoświetlenie 0,7-1,0 EV
    2 239 jest nowy firmware do D70
    3 238 ceny D70 + kit
    4 223 Zgłaszanie nieprawidłowości w działaniu forum
    5 188 Blad softu?

wydaje mi sie, ze najwyzszy czas gadac oficjalnie z Nikonem... ktos chetny?
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Nic mi sie tu nie trzyma kupy. Ewidentny blad w oprogramowaniu wykazywalby blad w kazdym egzemplarzu..tymczasem tak nie jest. Przeczesalem tez wszystkie zagraniczne fora gdzie uzytkownikow jest wiecej niz tu...nikt nie wykryl takiego problemu, ktory zdaje sie istniec chyba tylko na naszym forum. Cos tu jest nie tak..tylko co? Ja nie zauwazylem zadnych problemow z moim korpusem. Nigdy tez nie byl kalibrowany pod katem BF/FF

Domyślnie

A ja właśnie przeprowadziłęm test. AF ustawiony na C, aparat na statywie wycelowany centralnie w szafę z kluczykiem. Za każdym naciśnięciem migawki ustawia ostrość inaczej. Raz jest to prawie metr a raz grubo ponad. Jak to wyjaśnić? Zaraz zassię starszy soft i zrobię test od początku...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

ale na jakiej ogniskowej pewnie szeroki kąt?
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Strona 19 z 36 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów