Close

Strona 18 z 36 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 354

Wątek: Blad softu?

Domyślnie

B odpowiada tylko za menu i wyswietlanie ilosci NEFów. sprawa AF jest w części A. tak samo dziala na A2.0 B1.3, jak na A2.0 B2.0

pierwszy raz wgralem bez szkla, potem z tamronem, potem z kitem - jeden kij

ale tez mnie mierzi, w czym klucz - bo moze i u mnie moze byc dobrze
    najlepiej byloby sie spotkac dużą bandą i poprobowac ten sam soft na roznych aparatach, rozne obiektywy itd..

a moze jednak wszystko zalezy od techniki, jaką sie celuje? nie mozna przeciez miec pewnosci, ze kazdy wykonal test tak samo jak inni itd.. ja na pewno z 2.0 bede unikal celowania na krawedz, za ktora jest tlo.. wydaje mi sie, ze z 1.01, AF preferowal obiekt blizszy, a teraz ten, ktory ma wiecej detali

Domyślnie

Hmm w firmie mamy służbowego nikosia (2 latka ma) ja mam miesięcznego - razem wgraliśmy nowy soft (w ostatni piątek) jak kumpel wróci z fotek to zrobię test dla jednego i drugiego zobaczymy co wynijdzie
    ale o co chodzi?

Domyślnie

Miałem/mam problem z ostrzeniem?
    Wczoraj przy testach w ciemnych pomieszczeniach totalna porażka. Kilkukrotne wgrywanie softu i nic. Zachodzi pytanie czy generalnie aparat nie ma problemu z ostrzeniem w ciemnych pomieszczeniach na szerokim kącie(kiciany obiektyw) bo taką zauważyłem prawidłowość. Dotyczy to również sytuacji z podpiętą sb800. Chodzi mi o jej znakomite wspomaganie AF. To było wczoraj. Dziś (kombinuję jak koń pod górę) mam w aparacie A 1.01 B 2.0. Za oknem piękna pogoda, słońce i...
    Ostrość na ogniskowej 18 jak brzytewka 10 x 10. Z różnych odległości, różnych obiektów.
    Czekam na wieczór i od nowa Polska Ludowa :P
    W końcu to ja jestem właścicielem aparatu, a nie odwrotnie. Ma mnie słuchać i kropka.
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Domyślnie

Tak sobie czytam tutaj wszystkie wpisy i sam juz nie wiem co mam myslec. U mnie nie widze alsolutnie zadnych problemow po wgraniu nowego softu. Zastanawia mnie jeszcze to ze nigdzie, ale to zupelnie nigdzie w sieci nie udalo mi sie odnalesc jakichs opinii o problemach poza naszym forum. A nie wierze zeby sie takie nie pojawily gdyby cos bylo nie tak. Byc moze jeszcze troche za wczesnie na takie opinie ale jesli sie nie pojawia to zupelnie nie wiem co jest grane.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Postuluje powstrzymanie sie od zbyt pochopnych diagnoz. Problem bez watpienia istnieje- nie ma podstaw, aby watpic, ze kilku dobrych fotografow nagle stracilo posiadane umiejetnosci. Ale z drugiej strony nowy firmware zaczyna byc podobnym tematem co mora , BF, FF. Wystepowaly sporadycznie, a poprzez szerzenie sie niepochlebnych opinii urosl do ogromnych rozmiarow. Trzezwe myslenie i nie popadanie w skrajnosci.
    Tomek: nie jestem specjalista, ale w twoim wypadku sugerowany problem wynika raczej z ograniczonych mozliwosci pomiaru swiatla, gdy tego swiatla brak.
    W ciemnych pomieszczeniach stanowczo doradzam noktowizor zamiast D70
    Nie wiem o jakich warunkach mowisz, ale wydaje mi sie, ze zaden kazdy swiatlomierz ma ograniczony zakres w ktorym pomiaru moze dokonac.

Domyślnie

spawdziłem u siebie na kicie i 70-300g - nie mam problemów z AF (nie ma znaczenia, ale czekałem aż done zgaśnie i wgyrwałem każdy fw który się pojawił wcześniej).

jak każdy tu dumam i dumam co może być przyczyną i gdyby to był mniej sprawny fotografik to spytałbym czy nie zakrył przypadkiem ręką asystenta AF kilka razy (ale był doświetlacz z lampy...) , a tak.. też nie wiem.

bo aż nie chce mi się wierzyć, że to problem tylko puszek z regulowanym BF/FF...
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Domyślnie

Problem zostal zasygnalizowany, zostal dokladnie opisany i poparty przykladami, jest nawet ankieta sprawdzajace ile osob dostrzeglo go po wgraniu softu v2. Osoby ktore ten problem zglosily sa wystarczajaco dobrymi fotografami zeby te doniesienia calkowicie zrzucic na blad czlowieka, zatem problem istnieje.

Moja propozycja jest nastepujaca: niech kazdy kto ma czas i checi wykona prosty test w warunkach, w ktorych zwykl ten problem wystepowac. Z jednym softem i z drugim. ZE STATYWU I BEZ PRZEMIESZCZANIA APARATU. - takie info mozna juz podeslac nikonowi.
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Anonymous
    Gość

Domyślnie

bo aż nie chce mi się wierzyć, że to problem tylko puszek z regulowanym BF/FF...
    I to może być poprawna odpowiedź.

Domyślnie

poczekamy na wyniki drugiej ankiety dotyczącej manipulacji przy B/FF - jak na razie pojawił się jeden głos o braku regulacji przed updatem. hmmm..
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja
    Ja mam BF/FF nietknięty a problem był

Cytat Zamieszczone przez Tomek
    przy testach w ciemnych pomieszczeniach totalna porażka.
    Potwierdzam. Niedomaganie AF wykryłem testując nowy soft w warunkach domowych. Później zmieniłem obiektyw, który i w domu i na zewnątrz sprawował się lepiej. Przyznaję, że z obiektywem, który najbardziej szalał nie wyszedłem na spacer. Jednak po powrocie do starego firmware i kolejnych domowych testach jest Ok na jednym i drugim. Poza tym zdjęcia owszem robione w domu, ale przecież nie w ciemnościach...

Strona 18 z 36 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów