niechaj tylko dostrzegą to w nikonie i zostawią stary algorytm, ale z poprawioną szybkością............
[ Dodano: Wto 24 Maj, 2005 ]
TRbak - miales srodkowy punkt i celowales w kontur twarzy? (czyli taj, jak to powinno najlepiej dzialac)
Szukaj
niechaj tylko dostrzegą to w nikonie i zostawią stary algorytm, ale z poprawioną szybkością............
TRbak - miales srodkowy punkt i celowales w kontur twarzy? (czyli taj, jak to powinno najlepiej dzialac)
Wątek na ten temat na dpreview .... znacznie krótszy od naszego ...![]()
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=13567390
antonjo a dla nieznajaych angielskiego jakie wnioski ?
Było AF-S, Single area i w 100% celowane na buziaka syna.Zamieszczone przez tisbone
TRbak - no to chyba nie potwierdza mojej teorii :/ ale bierzesz pod uwage, ze czujnik 'wystaje' jeszcze jakas 1/3 - 1/4 poza ramke punktu AF?
antonjo - juz sie wydluza
kacperek - jako, ze to Amerykanie, to zadnych mądrych wniosków :/ 1 facet zglosil problemy jak nasze, drugi od razu kupil sobie (DRUGIEGO!) D2H i wszyscy sie jarają, że mu żona pozwolila... co za naród![]()
moze dlatego nie slychac za duzo w USA o tym... bo dla wiekszosci z nich rozwiązaniem kazdej usterki jest 'kupic sobie nowe'![]()
A moze dlatego ze tak naprawde problemu nie ma, albo zdarza sie nielicznym. Moim zdaniem kazdy z problemami (i gwarancja) nie powinien wracac do starego fw tylko uderzac do Nikona, bo moze jest tak jak bylo z Canonem 20D ze niktore egzemplarze przestawaly dzialac po upgrade a niektore nieZamieszczone przez tisbone
![]()
D3-sta|16-85VR|105VR
mam wrazenie, ze tutaj conajmniej tyle samo ludzi ma problem, co go nie ma..
mnie sie wydaje, ze moj af nie szaleje tak jak tu niektorzy pokazuja, ale dziala inaczej (gorzej), tak jak opisalem.. ciekawi mnie, jak tym, ktorzy nie widzą zmian wypadlby test 'futrynowy'..
tak sie jeszcze bawie na AF_C, i prawie zawsze 'zjeżdżając' z obiektu blizszego na tlo, aparat amienia ostrosc w kilku (szybkich) krokach, zamiast jednego, czasem z lekkim wahaniem, jak to onegdaj bylo..
Co to test futrynowy? Nie znam sie na testach, ale moge wykonacZamieszczone przez tisbone
![]()
D3-sta|16-85VR|105VR
Nie jestem tak wprawnym fotografem jak zkruk, ale trochę fotek już cyknąłem. Z pewnością nie wszystkie były idealne, ale akurat z ostrością mam chyba najmniejsze problemy, tzn. zawsze była tam gdzie chciałem. Chodzi o to, że po wgraniu nowego softu całkowicie musiałem zrezygnować ze swojego Tamrona AF 28-300 bo praktycznie nie dało się z nim pracować. AF szalał często w ogóle nie mógł złapać ostrości. Po podpięciu Tamrona AF 28-105 nie było już takich problemów, ale zdjęcia wydawały mi się generalnie mniej ostre. Ja wiem, że to nie są idealne szkła. Kupiłem samo body, obiektywy zostały mi po F65. Jednak D70 mam od grudnia 2004 i przez ten czas sprawowały się przyzwoicie. Takiego szaleństwa AF jeszcze nie było, a jedyne co się zmieniło w moim zestawie to firmware. Dlatego uważam, że to było przyczyną. Nie ma co zbyt dokładnie analizować, na ile czujnik w tej czy innej fotce wystawał poza punkt AF. Chociaż rozumiem wątpliwości szczęśliwców, u których nowy soft działa ok. Jednak wydaje mi się, że każdy, kto już jakiś czas pracuje z D70 (czy każdym innym aparatem) jest w stanie stosunkowo szybko wychwycić, że coś w pracy sprzętu się zmieniło. A tu sprawa była ewidentna. Nagle złapanie ostrości okazało się w wielu sytuacjach chybione a często nieosiągalne. Wiem jak AF pracował przed i po. Wróciłem do starego softu i wszystko jest po staremu. Nawet, jeżeli w jakiejś części wina leży po stronie fotografa a nie sprzętu to jednak powrót do starych ustawień spowodował poprawną pracę "systemu namierzania" a nie wymiana celującegoZamieszczone przez tisbone
![]()
Zazdroszcząc tym, którym się poprawiło - łączę się z tymi, którzy powrócili do źródeł (czyli starego firmware).
A to tak na szybko, że może być lepiej - i dla żony, aby nie była zła, że taką fatalną fotkę Dziuby zamieściłem![]()
Pozdrawiam serdecznie.
Skontaktuj się z nami