Close

Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 354

Wątek: Blad softu?

Domyślnie

CHyba faktycznie coś nie do końca jest tak jak być powinno. Po wiczornych testach wychodzi mi tak jak pisze już kilka osób. Przy 18mm AF BARDZO dziwnie i bardzo przypadkowo. Zrobiłem kilka fotek i starałem się mocno skupić na ostrości ale aparat zachowywał się jak mu się podobało. Przy 70mm jest zupełnie OK. Przynajmniej takie są moje odczucia. Powrót do A1.01 i B1.03
    Pozdrawiam
    D70, N 18-70, N70-200 2.8 VR, 50 1.8, S 70-300 APO SM2, SB-800, LowePro Nova 5AW

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

a może tu chodzi o konkretne serie D70?...taka ukryta wda fabryczna jak czasem w autach?
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

A czy ktoś próbował zadzwonić do serwisu Nikona?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Breku
    Jpyt, skąd bierzesz tak dokładne dane o odległości na którą AF ustawił ostrość? Czyżby były one zapisywane w exifie?
    Niestety skala odległości na kicie 18-70 jest za mało szczegółowa, żeby dokładnie to sprawdzić.
    Muszę nanieść sobie na niej dokładniejszą podziałkę .
    Nigdy nie robilem testow na Nikonie bo od razu widac ze dobrze dziala (na 10D przynajmniej z 1000 fotek testowych pstryknalem, zanim doszedlem ze po prostu AF jest niedlokladny). Ale przed chwila (po tym co tu niektorzy wypisuja) wykonalem serie 10 fotek na 24mm, tak ze obiekt byl w 2/3 w polu fokusa a 1/3 byla skierowana na kontrastowe tlo, i.... 10/10 fotek pokazalo ostrosc tam gdzie powinno, czyli na obiekcie (odleglosc na obiektywie ciagle 1.5m). Poza tym nic sie samo nie przestawia zawsze jest AF-S [S] nielazeznie od trybu pracy (PASM)

Pozdrowienia
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Breku
    Jpyt, skąd bierzesz tak dokładne dane o odległości na którą AF ustawił ostrość? Czyżby były one zapisywane w exifie?
    Dane są przybliżone i tak na oko odczytane z podziałki na kitowym zoomie. Jasne że podziałka jest niedokładna ale różnicę między 1,5 m a 0.7 m widać akurat bardzo dobrze.
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie Nikon jest Cacy

... wykasowałem swoją wczorajszą wypowiedź że Nikon jest Be a ja Cacy

Przyznaje po raz kolejny ze to ja jestem Be a Nikon Cacy

aonline

PS - jeśli to nie problem - to prosze tych którzy mnie cytowali o zmiane postu bo wczoraj mnie troszke poniosło a szkoda by ktoś zasugerował się moją wypowiedzią w wyborze aparatu

Jeszcze raz sorry.
    CMEHA-8M, Plecak z wojska, czapka z wełny.
    Idę robić zdjęcia. Resztę mam w ... D ... 300.

Domyślnie

aonline nie ma aparatu doskonalego, kazdy ma swoja filozofie i kazdy ma inny sposob uzywania. Tak naprawde jak fotograf oczekuje ze nacisnie guzik i aparat zrobi wszystko za niego, to pewnie ma racje ale do zdjec albumowych zwyklych ale jak ktos juz chce czegos wiecej musi poznac aparat. Nie znam cie nie wiem czy jestes beee ale napewno aparatu trzeba sie nauczyc, ja narazie ucze sie. Pozdrawiam

Domyślnie

Hmm - jam problemu nie dostrzegł ale... nie sprawdzałem na krótkiej ogniskowej
    oj może być różnie... no ale wrócę do chatki i wsio sprawdzę
    ale o co chodzi?

Domyślnie

mam spostrzezenia takie: nowy AF jakby mial wieksza czulosc na koncach 'nitki' czujnika (juz poza ramką punktu AF).. w sumie testowalem tylko w poziomie, na srodkowym.. testy robilem na futrynie drzwi, z pokojem w tle. okazuje sie, ze łapiąc ostrosc na futrynie i przesuwając w strone pokoju, punkt ostrosci sie cofa, ale jakby stopniowo i zanim 'zobaczy' odpowiednia ilosc pokoju, zdjecia nie sa ostre ani na futrynie, ani na scianie w tle. ze starym softem zdaza sie to mniej wiecej w 2/10 zdjec, a z nowym - 8/10... stary dluzej 'trzyma' futryne, a potem przeskakuje od razu na sciane..
    to rezultaty na kicie, na 70mm. i wszystko byloby git (czyli jedziemy na starym A), gdyby tak samo bylo na moim Tamronie.. ale niestety - tamron w wiekszosci przypadkow dziala dobrze, a do tego o wiele szybciej! no i mam dylemat :/ jakie zycie jest okrutne :_(

jeszcze info dla zwolennikow starego AF i nowych kolorow - bez problemu dziala mi A1.01 i B2.0 (AF jest w A, a menu i licznik NEF w B)

Domyślnie

U mnie po wgraniu softu efekty były min. takie

Wróciłem do A 1.01 i B 1.02. Teraz AF się nie wygłupia, chociaż jest głośniejszy.

Pozdrawiam

Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów