... wykasowałem swoją wczorajszą wypowiedź że Nikon jest Be a ja Cacy
Przyznaje po raz kolejny ze to ja jestem Be a Nikon Cacy
aonline
Szukaj
... wykasowałem swoją wczorajszą wypowiedź że Nikon jest Be a ja Cacy
Przyznaje po raz kolejny ze to ja jestem Be a Nikon Cacy
aonline
CMEHA-8M, Plecak z wojska, czapka z wełny.
Idę robić zdjęcia. Resztę mam w ... D ... 300.
nie chce Cie martwic aonline, ale to zdecydowanie Twoja wina ...
i moge polemizowac z Toba .. np. moimi zdjeciami ktore jakims cudem mi wychodza...
to ze kupiles amatorski sprzet za 3500 tysiaca jeszcze nie daje Ci orderu "swietny fotograf"
Ja w tym poscie opisuje konkretna przypadlosc ktora zdiagnozowalem i poparlem konkretnymi przykladami - wiec wysil sie odrobine zanim zaczniesz rzucac miesem i zrob to samo - konkretne przyklady - bo jak zaczynasz uogolniac to jestem prawie pewien ze to Twoja wina...
a ja w wiekszosci takich chwil zwatpienia szybko przekonywalem sie ze to moja wina....ze to ja zle robie.....
marekzet - bo pewnie miałeś ustawiony szeroki kąt czyli w polu AF znajdowało się może na nawet kilka obiektów o różnej odległości ustaw tak żeby był to jeden obiekt lub węższy kąt i pierścień nawet nie dygnie.
ogólnie to już prawie spiskowa teoria dziejów . Panowie mieszkacie w dużych miastach czy naprawdę nie znacie innych ludzi z D70 żeby porównać te sprawy , w mojej dziurze i w okolicach mam 4 znajomych z tymi aparatami i prawie takimi samymi zestawami obiektywów kitowych i u żadnego nie mają miejsca zdarzenia opisywane.
Co więcej wszyscy zgodnie potwierdzili że nowy firmware nie zaszkodził ich zdjęciom a wręcz poprawił funkcjonalność.
Zdjęcia zarobkowe muszą być z reguły ostre i takie D70 robi (nawet z kitem) , osłuchałem się już dość tekstów np.canoniarzy że ich zdjęcia są takie fajne plastyczne kolorki cieplutkie że ludzie to lubią ... a no i że mniej szumią
Jeżeli komuś po downgradzie sytuacja się poprawiła to super i nich ostrość będzie z Nami ...![]()
Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death
No to ja jeszcze dodam swoje![]()
Miałem 2.0, położyłem aparat na stole, ustawiłem w jeden konkretny punkt, ogniskowa 18 mm i naciskam spóst:
* 1 raz - 1,5 m na liczniku
* 2 raz - 0.8 m na liczniku
* 3 raz - 1 m
* 4 raz - 0.7
* przestawiam ręcznie pierścień ostrości na nieskończoność
* 5 raz - 1,4 m
* 6 raz - 1 m
* 7 raz 0.8 m
Przy ogniskowej 70 m wszystko ok, zawsze tak samo +/- 0.1 m
No to co ? Downgrade do 1.03 - testy i ............................. to samo
masakra ale dokładnie taka sama ja nie wiem jakim on sposobem ma ustawić ostrość
jeśli za każdym razem jest inaczej. Jest tylko jedna prawidłowość pierwsze ustawienie z odległego punktu (np. z nieskończoności) jest najbardziej chybione. Kolejne oscylują już w miarę wokół tego samego punktu.
Ustawienia na apracie to oczywiści S-AF i SA.
jpyt
Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4
Witam !
Przeczytałem wszystkie posty nt.błedu nowego softu i powiem Wam jedno . Dopóki nie poruszono tematu na forum z uwagi na swoje amatorskie podejście do fotografii wmawiałem sobie , że tak pewnie musi być , jednak cały czas odnosiłem wrażenie , że coś jednak jest źle . Dzisiaj po zapoznaniu się z wątpliwościami innych podobnymi do moich czym prędzej zmieniłem soft na poprzedni i rzeczywiści jest różnica i to na korzyść , moja puszka znów robi zdjęcia ostre jak żyletka .
pozdrawiam .
Jpyt, skąd bierzesz tak dokładne dane o odległości na którą AF ustawił ostrość? Czyżby były one zapisywane w exifie?
Niestety skala odległości na kicie 18-70 jest za mało szczegółowa, żeby dokładnie to sprawdzić.
Muszę nanieść sobie na niej dokładniejszą podziałkę.
D70 + N 18-70 + N 70-180 micro + SB-800.
La vita e bella.
To ja od siebie do statystyki:
D70 kit kupiony w Polsce, z gwarancją Nikon Polska w kwietniu 2004
Aktualizacja firmware: kolejno w miarę ukazywania się nowych, bez pominięcia żadnej z poprawek
Serwis: kwiecień 2005 test i kalibracja backfocusa
Firmware 2.0 - wydaje mi się, że bez wpływu na działanie, ponadto po aktualizacji nie zaobserwowałem zjawiska przestawienia się AF na Dynamic.
D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600
Aż sprawdziłaem po tym co tu wyczytałem.
I jak na razie wszystko ok + wszystkie zalety ver2 :P
D70 kupiony luty/2005, nie oddawałem do serwisu bo bf/ff nie stwierdziłem.
Pozdrawiam
Jakon
D 300s | N 18-105 | N 35/1.8 | |
Skontaktuj się z nami