Close

Strona 13 z 36 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 354

Wątek: Blad softu?

Domyślnie

ok

Puszke zresetowałem, wgrałem raz jeszcze stary Soft (1.01;1.03)- pstryknałem pare sampli z lampą i bez, 17-55 na f2,8 potem przymknięte do f4 kolejno na 17 mm 24 mm i 55 mm. Potem wgrałem nowy soft firmware 2.0 - i to samo - sample z lampą i bez na podobnych ogniskowych.

Potem sobie obejżałem wszystko w NC na 100 %

Po tym porównaniu, obejmującym łącznie 20 NEFÓW, mogę powiedziec, że nie ma żadnej różnicy !! jesli chodzi o ostrość, między jednym softem a drugim ....
    przynajmniej na moim body .

Musze jednak pójść sobie jeszcze na jakieś konkretne psrtykanko, aby zobaczyć jak z "przestrzliwaniem" AF którego doświadczylem na ostatnich zawodach bjj w koninie.

pzdr

Domyślnie

No ja tez niestety wróciłem do poprzedniej wersji. Kitem nie robiłem ostatnio zdjeć, ale sigma 24-70 (śrubokręt) ustawiała ostrośc szybciej, ale nie zawsze tam gdzie chciałem. Aparat kupiony w kwietniu 2004 i serwis korygował FF. Nr fabryczny 4049452.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Antonjo a zrób test w jpg fine, bo jestem ciekaw czy wtedy też nie ma różnicy? Ja nie robię w NEFach i może problem występuje tylko w jpg.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tzk
    Wprawdzie problemów z ostrościa nie mam (chyba) - trudno porównać, jednak jak robiłem wczoraj zdjęcia to zauważyłem, że jak już ostrość była ustawiona i lekko przekadrowywałem to aparat jeszcze czasami doostrzał. Wcześniej nie miałem takich sytuacji. Może i u Was jest podobnie i wtedy ostrość ucieka.
    To samo miałem - po przekadrowaniu korekta AF mimo ustawienia AF-S i Single Point. Duże zaskoczenie ale fotki mimo wszystko ostre.

Domyślnie

tisbone, na starym sofcie mam podswietlony jeden punkt...

deep, ja robie TYLKO na NEFach - wiec to nie to...

antonjo, wiesz - ja jak testowalem to tez bylo ok - ale zycie to nie sytuacje idealne...
    wydaje mi sie ze dopiero w boju mozna to sprawdzic...
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

Antonjo a zrób test w jpg fine, bo jestem ciekaw czy wtedy też nie ma różnicy? Ja nie robię w NEFach i może problem występuje tylko w jpg.
    nie chce mi sie już 3 raz zmieniać spowrotem ... narazie zostawiam nowy soft. Może reset puszki przed wgraniem firmware'u pomógł coś ? W ciągu tygodnia porobie różne tematy , będe wiedział coś więcej napewno.

Domyślnie

W puszce, z której mam okazję korzystać, problem wygląda następująco:
    Gdy obiekt który ma być ostry wypełnia cały aktywny punkt AF wszystko jest OK.
    Gdy jednak w polu aktywnego punktu AF znajdzie się troszku tła, to ostrość wykazuje poważny BF
    A że sytuacja druga ma przeważnie miejsce na szerokich kątach, to wiadomo jak to wychodzi.

Jak któś mi podrzuci stary soft to sprawdzę czy z nim jest tak samo, ale nie sądzę.

P.S. Coraz bardziej lubię mojego stareńkiego FG. (Stara miłość nie rdzewnieje )

[ Dodano: 23-05-2005, 18:04 ]
    Puszka nie tykana przez serwis, jak również nie kręcona imbusami. Jak do tej pory bez poważnych BF/FF na szkłach różniastych mnie dostępnych.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Wtrace jeszcze swoje trzy grosze bo ja mam cos o czym jeszcze chyba nikt nie wspominal =8-O. Ustawiam sobie w menu aparatu Single AF (zawsze tak foce i inaczej chyba bym nie potrafil, ponad 20 lat pstrykania robi swoje), robie pare fotek po czym zmieniam program (A,S, czasem jakis programik) i AF samoczynnie mi przechodzi na "Closest" i tak juz zostaje chyba ze zwonu "odwiedze" menu i to przestawie. No straszne to wyglada tym bardziej ze na matowce zawsze jest podswietlany centralny punkt (mam to tak zablokowane) a aparat mi ostrzy co mu sie podoba, czasem trafi w centrum a czasem (nawet bez zmiany ujecia) ostrzy na cos zupelnie innego. To jeszcze nic! ciekawsze jest to ze nie ma na to zjawisko reguly. Wlacze aparat, pokrece programami (nie robiac zdjec) i AF ladnie sie zmienia z single na closest i odwrotnie ale jak wyjde w teren i zaczne ficic (wowczas raczej nie mam czasu na sprawdzanie takich szczegolow) to zaczyna sie bonanza.
    Albo ja czegos nie wiem (?) ale na starym sofcie mialem tak, ze po przestawieniu na gotowy program tematyczny zmienial mi sie ustaw "AF" (no i ok'y, rozumiem) ALE PO POWROCIE do np. preselekcji przyslony (A) na powrot mialem taki ustaw jaki nastawilem w menu ("AF area mode") a teraz gowno. Wlasnie wrocilem z pleneru i 70% zdjec mam spieprzonych. Przed chwila skonczylem zabawe w domu, strzelilem 300 fotek i dopiero zaskoczylem co bylo tego przyczyna. Jeszcze raz przekopie sie przez instrukcje czy aby czegos nie zapomnialem (D70 mam dopiero od pol roku) ale nie wydaje mi sie zebym cos przeoczyl
    | D70,D100 | AF-S DX 18-70 | Nikkor Micro 60/2.8D | Nikkor 50/1.4 D | Lexar 2GB | SanDisk UltraII 2GB |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    Jak któś mi podrzuci stary soft to sprawdzę czy z nim jest tak samo, ale nie sądzę.
    Są równiez poprzednie
    http://support.nikontech.com/cgi-bin...186&p_cv=1.186

marekzet
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich.

Jest to moja dziewicza wypowiedź na forum. Ja również zauważyłem problemy z nastawą ostrości po zmianie Firmware na 2.0. Problem miom zdaniem leży w błędnym działaniu algorytmu autofocusa. Wykonałem następujący test. Unieruchomiłem aparat i kilkakrotnie naciskałem spust migawki do połowy obserwująć pracę pierścienia ostrości. Za każdym przyciśnięciem aparat inaczej ustawiał ostrość (pierścień ostrości przewsuwał się nawet o 5mm) Takie rozrzut daje nieostry obraz widzoczny gołym okiem. Mimo tych różnych nastawień ostrości aparat zawsze sygnalizował dźwiękiem poprawną ostrość. Tłumaczy to także problem opisany przez Zbyszka Kruka (2 zdjęcia na 5 były dobre). Po zmianie sofware'u na poprzedni (a1.01 b1.03) praca autofocusa znacznie się poprawiła. Przy takiej samej metodzie testowania ruchy pierścienia ostrości są minimalne.

PS

Zbyszek Kruk ma rację. Niektórzy ludzie na dpreview są beznadziejni.

Pozdrawiam

Marek

Strona 13 z 36 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów