jesli uzywki tez masz z Holandii, to moze jeszcze nie zauwazyles nieostrosciZamieszczone przez g888
![]()
Szukaj
jesli uzywki tez masz z Holandii, to moze jeszcze nie zauwazyles nieostrosciZamieszczone przez g888
![]()
hahano tak...
![]()
![]()
czyli jest wyjscie kupujcie uzywki.... problem zginie.... nie tylko ten....
d70kit sb600 70-300g 105macro
w weekend robilem fotki na chrzcinach i komuni... niestety tez wystapil problem z ostroscia... kilka fotek jest do wyrzucenia
chyba jednak jest cos nie tak z tym nowym softem
D80 + MB-D80 | T [17-50, 28-75] F2.8 | N 70-200 F2.8 | SB-600i800 | DigiMate III... i inne pierdółki
Po przeczytaniu tego wątku przetestowałem mojego D70 dokładniej niż zaraz po zakupieZrobiłem około 200 zdjęć z których 2 są nieostre, jedno na pewno z winy AF (na 28-105, przy 28mm AF ewidentnie "przestrzelił"). Reszta idealnie lub prawie idealnie. Testowałem na 18-70, 28-105 i 70-300G, na początek wykorzystałem bałagan na biurku, później test na BF/FF (na 18-70 minimalny BF, trochę wiekszy na 28-105, ale w granicach błędu, 70-300G idealnie w punkt). Na końcu chciałem odtworzyć warunki jakie zkruk pokazał na pierwszym zdjęciu - posadziłem moją dziewczynę na krzesle, 1,5-2m od ściany. Zrobiłem z 30 zdjęć i w zasadzie jedno nie jest ostre ale nie wiem czy nie z mojej winy.
Byłem też na plenerku z nowym softem, wczoraj przeglądałem jeszcze raz te zdjęcia i nie widzę większych problemów z ostrością. Wniosek - na razie zostaję prze sofcie 2.0. W weekend przetestuję na rodzinnej imprezce - może wtedy wyjdzie jakiś zonk.
D70 kupiłem w kwietniu 2004, nigdy nie był regulowny.
To może nie wszyscy widzą różnicę, ja nie mam aż tak jak Zbyszek, ża AF zupełnie się pogubił ale według mnie wszystkie zdjęcia są mniej ostre jak po jakimś sofcie, zresztą sami oceńcie, czy widzicie różnicę:
http://www.2and2.net/Uploads/Images/stary.JPG
http://www.2and2.net/Uploads/Images/nowy.JPG
Zdjęcia trochę różne ale warunki podobne, jest to krop z oryginału (kropy są identyczne 1600x1200).
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
tzn - u mnie tez to roznie jest - jeden przypadek jest tragiczny - inny mniej...
ogolnie tez mam wrazenie ze po prostu sa mniej ostre - ale niestety nie mam punktu odniesienia by sprawdzic gdzie ta ostrosc powedrowala...
Oczywiscie zawsze zdarzaja sie na imprezach zdjecia w ktorych ostrosc gdzies poszla - ale tutaj wybitnie czesciej, poza tym - w sytuacjach w ktorych nie powinno do tego dojsc..
(pierwsze zdjecie) - jak je zrobilem to odrazu obejrzalem je - jak je obejrzalem to az sprawdzilem czy aby na pewno mam AF a nie MF - bo takich jaj to ja jeszcze nie widzialem
teraz obrabiam zdjecia i mam jedno jajo z pleneru
www.zbigniewkruk.com/zonk4.jpg -
i o ile takie zdjecie to ja sie zastanawiam czy moze nie jest moj blad - bo ustawialem ostrosc na twarz - i moze czesc czujnika poszla na drzwi itd... ale kiedys nigdy cos takiego sie nie zdarzylo... a ostrosc byla idealna...
a tu mam sporo plenerowych fotek (gdzie bylo duzo swiatla) ktore sa mniej ostre - a ostrosc delikatnie z tylu...
im trudniejsze warunki tym gorzej...
im dluzsza ogniskowa - tym lepiej...
tyle z moich obserwacji podczas obrabiania... jak na razie nie jest zle - ale dopiero doszedlem do imprezy ... a tu bylo najwiecej zonkow...
ehhh
[ Dodano: Pon Maj 23, 2005 4:23 pm ]
jeszcze mi sie przypomnialo - jak mialem nowy soft i bawilem sie AFem obserwujac skale na obiektywie to jak ustawil ostrosc na tele to po zejsciu do wide i ustawieniu jeszcze raz zawsze ustawial ostrosc dalej... po wgraniu starego softu - tak samo lub minimalnie blizej
oczywiscie aparat na statywie w obu przypadkach i przed czujnikiem dosc latwy obiekt do ustawiania ostrosci...
Wprawdzie problemów z ostrościa nie mam (chyba) - trudno porównać, jednak jak robiłem wczoraj zdjęcia to zauważyłem, że jak już ostrość była ustawiona i lekko przekadrowywałem to aparat jeszcze czasami doostrzał. Wcześniej nie miałem takich sytuacji. Może i u Was jest podobnie i wtedy ostrość ucieka.
ja mam wlaczone potwierdzanie ostrosci dzwiekiem - wtedy taka sytuacja nie ma miejsca - aparat po wydaniu dzwieku blokuje ostrosc
tzk - cos w tym moze byc.. ja mam AF_C pod ael-afl, wiec puszczam go, zeby zablokowac i nie mam takich problemow..
ponawiam pytanie - czy w starym firmie, na dynamic area, byl stale podswietlony 1 punkt? zdaje mi sie, ze nie, a teraz tak jest i w zadnym wypadku sie nie zmienia. U mnie z nowym firmem po prostu DYNAMIC AREA=SINGLE AREA AF![]()
CZY KTOS TEZ TO ZAUWAZYL![]()
U mnie po pokojowo-ogródkowych testach OK. Nie mam żadnych problemów. Wieczorem zrobie jeszcze roboczą sesje dziewczynie i zobaczymy czy pojawią się jakieś problemy. Dodam że aparat kupiony jakiś miesiąc temu i upgrade robiony z A1.0.1 i B1.0.3 chociaż to pewnie nie ma znaczenia
Pozdrawiam
D70, N 18-70, N70-200 2.8 VR, 50 1.8, S 70-300 APO SM2, SB-800, LowePro Nova 5AW
Skontaktuj się z nami