Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie RF 602 czy RF 603 ??

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu zabieram się za kupno radiowych wyzwalaczy do lamp ( YN 460II i 560 ). Zastanawiam się nad tymi dwiema opcjami. Na korzyść nowszego modelu przemawia możliwość zamontowania na aparacie lampy z TTL i jakby nie było tańsze bateryjki do nadajnika. Cena jest zbliżona ale to chyba jedyny plus poprzedniczki, czy się mylę ?? A może proponujecie coś innego ?? Jednak proszę wziąć pod uwagę, że dla mnie kwota jaką chciałbym przeznaczyć na wyzwalacze jest dość ważnym kryterium. Zależy mi tym, żeby w rozsądnej odległości nie było problemów z wyzwalaniem - nie mam zamiaru robić nikomu zdjęć z odległości 300m . Z tego co widzę to 603 nadal ma wyłącznik w tym samym miejscu, a zworki są mikroskopijne ... Szkoda, że nie zmienili tak wydawałoby się banalnych do poprawy elementów.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nomek Zobacz posta
    Na korzyść nowszego modelu przemawia możliwość zamontowania na aparacie lampy z TTL
    Z tego co zrozumiałem, dopiero z RF-603N (RF-603C dla Canona) będzie można korzystać z automatyki lampy zamocowanej w ten sposób. Samo RF-603 używa tylko środkowego bolca, więc nawet gdy lampa będzie na aparacie to bez ttl-a.

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli coś źle zinterpretowałem.

Druga rzecz to brak kółka blokującego, więc rf-603 (602 też) są tylko wsuwane w sanki aparatu. Trochę bałbym się wieszać na tym jeszcze lampę, żeby cała konstrukcja nie runęła mi na ziemię.
    Tomasz_FK
    - Niech żyje patrzenie w lusterka!
    - Niech żyją fotografowie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz_FK Zobacz posta
    Druga rzecz to brak kółka blokującego, więc rf-603 (602 też) są tylko wsuwane w sanki aparatu. Trochę bałbym się wieszać na tym jeszcze lampę, żeby cała konstrukcja nie runęła mi na ziemię.
    Mała korekta:
    RF-602 nie ma co prawda własnego kółka na stopce, ale ma w stopce gniazdo na gwint 1/4 cala a saneczki wyposażone są w "dziurkę " pod bolec lampy. Właściwe wykorzystanie tych elementów znacznie redukuje obawę: "żeby cała konstrukcja nie runęła mi na ziemię"
    RF-603 nie posiadam, ale na zdjęciach w internecie gwintu pod statyw/głowice przegubu nie widzę

Domyślnie

Używam 602 i jestem bardzo zadowolony, ale jeśli cenowo się nie różnią za bardzo, to wziąłbym 603. Generalnie firma wykazuje tendencję do rozwoju, więc mało prawdopodobne jest, że nowszy model jest gorszy od poprzednika.
    Nikon D300 | D5000 | N50 f/1.4 | N18-55 VR | S50-150 f/2.8II | YN 460-II | YN RF-602 | + sporo gadżetów

Domyślnie

sam kupowałem niedawno 602 na alledrogo. Nie wiedziałem wówczas, że są już w sprzedaży 603 na mega-pixel ;] Generalnie nowsza wersja ma być lepsza od poprzednika, więc kupuj 603
    FX|D800|D700|2470|50 1.4G|85 1.8G|70200|SB900 | 910 + plecak i pierdoły
    "The wicked flee when none pursueth..."

Domyślnie

Już rf-602 sa bardzo dobre, ale oczywiście jak mozesz to kup nowsza wersję.
    Przy okazji - bateria w nadajniku starcza na dość długo - ostatnio wymienialem po pół roku przy sporadycznym pstrykaniu.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Witam serdecznie mam takie pytanko czy nadajnikiem RF602 pod Canona wyzwolę lampy Nikona z nadajnikami pod Nikona ?

Domyślnie

Raczej tak.

Różnica w nich chyba polega na dołączonym kabelku którym się podpina BODY.

Domyślnie

manfred było już o tym gdzieś na forum. A odpowiadając na pytanie - tak, wyzwoli.
    Nikon D300 | D5000 | N50 f/1.4 | N18-55 VR | S50-150 f/2.8II | YN 460-II | YN RF-602 | + sporo gadżetów

Domyślnie

Tak. Różnica jest tylko w wybudzaniu lamp. Poza tym do lamp się podpina odbiorniki i nie ma czegoś takiego jak odbiornik pod lampy nikona albo pod lampy canona.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów