Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Tablet Wacom dla fotografa

Czy ktos z Was ma lub mial z nimi do czynienia ?
    Widzialem na ostatnich targach w Lodzi i zdecydowalem sie na wersje Intuos4 S ale caly czas sie zastanawiam czy to nie za maly obszar roboczy (czy nie lepiej M).
    Potrzebuje go tylko do obrobki zdjec - do rysowania mam dwie lewe rece.
    Monitor ktory posiadam to Eizo 22 (albo 23 cale - nie ma mnie teraz w domu)
    Nikon D700 + N 16mm Fish + N 24-70 2.8 + Sigma 50 1.4 + N 105 Micro Vr + N 70-200 2.8 Vr II
    Sb-900 + Sb-R1C1 + Pierścienie z auto

Domyślnie

Jakiś czas temu kupiłem tablet wacom w rozmiarze a6, długo się zastanawiałęm czy to nie jest za mało i czy nie lepiej wziąć tańszy i większy pentagram a4.
    Po wielu miesiącach użytkowania i setkach obrobionych zdjęć uważam, że A6 to bardzo optymalny rozmiar jak na obróbkę zdjęć. Większy rozmiar mógłby być nawet niewygodny (do obróbki zdjęć)
    Canon, Sony, Nikon, Samsung... i tak najważniejsze jest światło

Domyślnie

Używam Wacom Bamboo A5 (M), proponuję A5 nie a6. Lepiej trochę większy niż za mały. Poza tym w tabletach z grupy M jest więcej softu. W moim był Adobe Photoshop Elements 8 i wtyczki ColorEfex Pro3 Standard.
    D90|N18-105VR|N50|T55-200|Samyang 8|N70-300VR|SB-900|Elektronika FE-27
    http://spongo.pl

Domyślnie

wiele osób się wypowiadało w innych wątkach i wychodzi na to że tak optymalny rozmiar do samej obróbki to a5. Większe są już duże i trzeba latać ręką dużo żeby zmienić narzędzie a potem znów do paciania...

Domyślnie

Ja używam tego : Open Wide i na mniejszy bym się nie zdecydował. Jak napisał spongo - Lepiej trochę większy niż za mały...

Używam go do retuszu głównie, i nie muszę "wachlować" co chwilę fotką, żeby zacząć pracować na innym obszarze...

Pozdrawiam !
    Nikon D5000 + Sigma 8mm f/3.5 EX DG Fisheye, N AF 50 mm f/1.8D, N AF-S 18-105 f/3.5-5.6 G DX ED VR
    www.studioreklam.com.pl

Domyślnie

A5 spokojnie wystarczy - A6 też do obróbki będzie OK - dlatego że przy obróbce i tak możecie zoomować a przecież przestrzeń tabletu odpowiada obszarowi monitora (generalnie) więc nawet na A6 można spokojniutko obrabiać fotki. Dwa że duże tablety są wymagające jeśli chodzi o rękę - zrobienie prostej kreski na A4 a na A6 to jest różnica, dlatego nieprawnemu po pierwsze szybko zmęczy rękę, po drugie zniechęci Do digipaintu polecam już A5 ale do obróbki foto może być A6

Firma oczywiście jedyna słuszna czyli Wacom
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Dotarl wacom w wersji s zapomnialem wczesniej napisac ze zalezy mi tez aby zajal malo miejsca na biurku wiec tu wersja s sie swietnie sprawdza. M chyba bylaby juz za duza i jak juz pisaliscie trzeba wiecej machac reka.

1 wrazenia - mieszane. 1 raz w zyciu pobawilem sie tabletem. Do rysowania (jak ktos ma do tego dar) napewno genialny ale do obrobki zdjec - nie wiem ... Chyba musze sie go poprostu nauczyc bo jak narazie wszystko idzie mi duzo wolniej niz mysza
    Ostatnio edytowane przez teo_ost ; 21-04-2011 o 04:44
    Nikon D700 + N 16mm Fish + N 24-70 2.8 + Sigma 50 1.4 + N 105 Micro Vr + N 70-200 2.8 Vr II
    Sb-900 + Sb-R1C1 + Pierścienie z auto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teo_ost Zobacz posta
    ...

1 wrazenia - mieszane. 1 raz w zyciu pobawilem sie tabletem. Do rysowania (jak ktos ma do tego dar) napewno genialny ale do obrobki zdjec - nie wiem ... Chyba musze sie go poprostu nauczyc bo jak narazie wszystko idzie mi duzo wolniej niz mysza
    Na początku też miałem podobne odczucia co Ty. Teraz jest odwrotnie, bez tabletu nie wyobrażam sobie obróbki.
    W życiu piękne są tylko chwile
    Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teo_ost Zobacz posta
    Tablet jest mega wygodny i szybszy przy wszelakich narzędziach malarskich – pędzle na maskach, pieczątka itp. Do operowania suwakami, latania po paletach – przerost formy nad treścią, myszka jest tu znacznie lepszym narzędziem.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Bamboo jest zdecydowanie ok na pierwszy tablet
    Fotograf wcale nie potrzebuje dużego tabletu - przy dużym tablecie ręka szybko się męczy.
    Rozdzielczość czy też czułość Bamboo jest wystarczająca.
    Problematyczne mogą być pierwsze dni używania - trzeba czasu by się przestawić na tablet - ale później ciężko jest cokolwiek zrobić myszką...

Do retuszu zdjęć tablet jest nieoceniony!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów