Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Wyprawa do USA

Domyślnie

Cześć, pytanie do iroyorka: czy to oznacza, że te ceny które widnieją na stronie B&H New York są podawane bez uwzględnienia podatku stanowego? Co prawda mam koleżankę w USA, ale na Florydzie i byłby kłopot z przekazaniem zakupionego sprzętu, bo ja nie będę miał tam na zachodzie jakiegoś stałego adresu. A można zamówić internetowo towar i go odebrać w sklepie w NY? Czy wtedy też zapłacę ten 9% podatek?
    Samochód zarezerwowałem z pełnym ubezpieczeniem, bo w razie co - wiem co potrafią amerykańscy prawnicy.
    A propos ubezpieczeń: w jakim towarzystwie ubezpieczaliście się na wyjazd do USA? W PZU, Warcie, a może gdzie indziej?
    Felipe
    N 24 f 2,8 AiS; N AF-S 85 1,8 ; N 105 2,8 VR; Soligor 135 1,8
    SB 600,800,900; iMac 27", Sony a7RII, Tamron 28-75 2,8; Voigtlander 21 mm f3,5 Skopar; V 35 mm f1,2 Nokton, V 110 mm 2,5 makro

Domyślnie

Tak, wszystkie ceny w US podawane sa bez uwzglednienia podatku, o tym czy zaplacisz i ile dowiadujesz sie przy kasie Szczerze to nie wiem czy taka obcja jest mozliwa i czy w takim przypadku nie zaplaci sie podatku ale popytam znajomych moze ktos tak probowal zrobic.

Domyślnie

Jeśli można opiszę mój przypadek: kiedy ja kupowałem w BH kombinacja była taka: płacił kartą mój kolega mieszkający w Massachusetts (bo moja polska karta kredytowa nie przeszła autoryzacji), rachunek był na mnie i wysyłka była do mnie do Arizony. Cena jaką zapłaciłem to była ta ze strony internetowej, czyli żadnego podatku nie doliczano. Pozdrawiam

Domyślnie

Henry a towar wziąles do reki? Bo z tego co wiem to nie zawsze chca sie dogadac na taki uklad (choc nie jest to niemozliwe). Przy okazji mi tez nie przechodzila transakcja polska karta u nich w sklepie wiec zamowilem przez internet i bylo ok.

co do ubezpieczenia to sprawdz, ktorzy chca dac pelne ubezpieczenie (min. 100tys euro na koszty leczenia na osobe) na stany - jak my kupowalismy nasze to sie w ostatnim momencie Hestia wycofala i wzielismy Warte (a byla nieco drozsza)

Pewnie osoba o watpliwej reputacji moralnej nie powinna tego pisac ale nie rezerwuj zadnych noclegow (chyba ze chcesz zatrzymac sie w lodge w parkach narodowych) - poza Monument Valley (choć tez znalezlismy) nigdzie nie bylo problemu ze znalezieniem noclegu (czerwiec/lipiec/sierpien - ubieglego roku - jedynie gdzie rezerwowalismy to na Alasce). Nocowanie w parkach jest z reguly o jakies 100% drozsze niz poza a teraz jest ostatni gwizdek zeby cos zarezerwowac - czasami dobrze jest dojechac 50 mil i miec na kolacje z rodzina za zaoszczedzone pieniadze.

Nie to zebym sie tlumaczyl ale masa moich znajomych (amerykanow) sama mi mowila o myku z AAA twierdzac, ze placa skladki od 10 lat a nie korzystaja - wiec zebym pytal Jakos nie czuje sie strasznym grzesznikiem z tego tytulu. I tak zostawilem u niech ladnych pare tysiecy dolarow...

Jesli mialbys szanse wypozyczyc auto i zaplacic jakas karta kredytowa amerykanskiego banku (Visa i MasterCard) to istnieje szansa ze pokryla by koszt ubezpieczenia jakie jest wymagane - my tak robilismy (czy to tez nie fair? )
    Nie wszystkie karty sa objete tym programem - ale warto sprawdzic.

Dla oficera imigracyjnego wystarczy ze bedziesz mial zarezerwowany pierwszy nocleg.

i juz na koniec w temacie Grand Canyon - trek na dol jest kapitalny - ale ten najciekawszy trwa minimum dwa dni i tak jak kolega wspominal dobrze zarezerwowac duzo wczesniej nocleg na dole.
    D300S, SB800, S12-24 HSM, N17-55/2.8, N70-200/2.8 VRII, N50/1.4D, manfrotto 055XPROB+322RC2

Domyślnie

Hej Jabar,
    na "dole" czyli gdzie? W kanionie są jakieś bacówki lub szałasy?
    Felipe
    SB 600,800,900; iMac 27", Sony a7RII, Tamron 28-75 2,8; Voigtlander 21 mm f3,5 Skopar; V 35 mm f1,2 Nokton, V 110 mm 2,5 makro

Domyślnie

campground i chatki, poszukaj na:
    http://www.grandcanyonlodges.com/
    i
    http://www.nps.gov/grca/index.htm
    przy okazji mozesz zagadac z nia:
    http://www.travelbit.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=20738

poczytaj tez to:
    http://www.travelbit.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=13790

a tutaj miejsca, ktore sa mniej popularne:
    http://www.marfot.com/white_pocket.html
    http://www.marfot.com/little_finland.html
    canyon antylopy (juz pisalem)
    czy waves
    czesc zgod do pozystkania via:
    https://www.blm.gov/az/paria/obtainp...cfm?usearea=CB
    D300S, SB800, S12-24 HSM, N17-55/2.8, N70-200/2.8 VRII, N50/1.4D, manfrotto 055XPROB+322RC2

Domyślnie

Zaletą rezerwowania noclegu jest cena, można dostać pokoje nawet za połowę ceny, a manewrując mądrze to spora oszczędność. Po prostu pojawiając się w hotelu/motelu płacisz regularną cenę. Weekendy zawsze drogie.

Co do "sztuczki" z AAA, pozostawiam bez komentarza. Oni płacą nie ten kto próbuje naciągnąć. Za to mają mniejsze składki, pomoc drogową , darmowe mapy..........

Ja miałem amerykańskie ubezpieczenie , żona brała Alians bo jako jedyny miał bezgotówkowy obrót z amerykańskimi ubezpieczycielami. Inaczej musisz sobie zapłacić a oni (może) Ci oddadzą. Ale to stan na dwa lata temu.
    I nie bierz najtańszego ubezpieczenia, tylko na największą kwote jaką sie da. 200.000$ to jest nic w tamtejszym systemie opieki zdrowotnej. Starczy na dzień, dwa w szpitalu i jakiś niewielki zabieg.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez felipe Zobacz posta
    Hej Jabar,
    na "dole" czyli gdzie? W kanionie są jakieś bacówki lub szałasy?
    Felipe
    jesli chcesz moge wrzucic na zachete troche zdjec z zejscia
    powiem Ci tylko, ze dla samych widokow z trasy na dol chcialbym jeszcze raz wybrac sie do stanow
    tylko tym razem juz na 100% zabralbym na dno moskitiere bo na dole tak komary tna ze masakra
    Zdjęcia sportowe w duuużym formacie. Zapraszam!
    www.blog.pressfocus.pl

Domyślnie

A nasz off nie działa na te amerykańskie komary? Nocleg na dole kanionu to gdzie konkretnie: w domkach, kempingach czy pod gołym niebem? To ostatnie nie do przyjęcia przez moja rodzinkę niestety. Czy te lodges, o których pisał Jabar to właśnie takie miejsca, w których można przenocować w trakcie tripu w głąb kanionu, czy są to bazy wypadowe? A foto z zejścia jak najbardziej plis.

Zbliżają się Święta, wiec przy okazji podziękowań za mnóstwo informacji ( muszę się teraz skupić i powybierać z nich te, które będą mi pomocne w układaniu trasy ) życzę wszystkim wesołych, radosnych i zdrowych Świat Wielkiej Nocy.

Felipe

Domyślnie

nasz off nie dziala - oni maja specjalne spraje tzw outdoor z 40% DEET (nigdzie takiego stezenia nie widzialem) ale dziala - do kupienia w kazdym turystycznym i wiekszosci walmartow.

noclegow poza parkami (w miastach) szukaj na www.hotwire.com maja tylko 4 i 5 gwiazdkowe ale w cenach ponizej 80 dolarów

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów