Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomys Zobacz posta
    A po drugie jak usłyszałem, że masz tylko 512kb pamięci, no to sorry, ale się obśmiałem. Widocznie nie wiesz co tracisz nie robiąc zdjęć w Nefach.
    Gdybym miał taką kartę tydzień temu na studniówce, to mógłbym zrobić dokładnie 37 zdjęć (matryca 10Mp i Nef+Jpg), a zrobiłem ich 1200, to sobie policz jaki zapas kart musiałem mieć i odpowiedz sobie na pytanie "PO CO KOMU 4GB na raz?)". O zgrywaniu mowy nie było, bo nie miałem czasu nawet na papierosa. Ja rozumiem, że nie wszyscy robią tak duże "sesje", no ale 37 zdjęć to trochę przesada. Ale nawet robiąc w jpg to dużo za mało.
    A mnie nieco dziwi takie podejście do sprawy. Przede wszystkim mówimy o D70(s), a w nim pliki trochę mniej ważą. Gdybyś miał do dyspozycji tylko analoga też byś 33 filmy skręcił? Swego czasu pracowałem w firmie, która obskakiwała tego typu imprezy. Było ich kilka dziennie, fociło 2-3 ludzi i rzadko kiedy udało im się dwadzieścia rolek oddać do obróbki.
    Jednak z tych co oddali, mało które było do kosza. Jeden taki już "kręcił film" swym dsrl na studniówce i w efekcie zapoznał się z działaniem serwisu NP, bo okazało się że SB-800, to nie halogen do kamery. Nie mierz kolego wszystkich swą miarą .

PS. Studniówka to nie "sesja" to chałtura, ewentualnie rzemiosło
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    A mnie nieco dziwi takie podejście do sprawy. Przede wszystkim mówimy o D70(s), a w nim pliki trochę mniej ważą. Gdybyś miał do dyspozycji tylko analoga też byś 33 filmy skręcił? Swego czasu pracowałem w firmie, która obskakiwała tego typu imprezy. Było ich kilka dziennie, fociło 2-3 ludzi i rzadko kiedy udało im się dwadzieścia rolek oddać do obróbki.
    Jednak z tych co oddali, mało które było do kosza. Jeden taki już "kręcił film" swym dsrl na studniówce i w efekcie zapoznał się z działaniem serwisu NP, bo okazało się że SB-800, to nie halogen do kamery. Nie mierz kolego wszystkich swą miarą .
    Nawet nie miałem takiego zamiaru. Zaznaczyłem, że nie zawsze robi się takie ilości zdjęć. Dzięki takiej technice, a nie tej sprzed 5 lat wreszcie mamy możliwość popstrykać trochę więcej niż zrobilibyśmy to analogiem. Dlaczego mam zrobić 1 zdjęcie, wolę zrobić 10, żeby wybrać z nich najlepsze, choć z tych 1200 tak naprawdę 100 zostało usuniętych na stałe, więc to nie takie pstrykanie w powietrze i bez sensu. Jeśli na imprezie jest 350 osób i każdy chce zdjęcie, to dlaczego mam komuś odmówić. A poza tym zdjęcia robiłem z czystej przyjemności dla zaprzyjaźnionej klasy i wszyscy są mi bardzo za to wdzięczni. No a wracając do tematu, to mieć w końcu drogi sprzęt i być ograniczonym kartami pamięci lub bateriami, to chyba nieporozunienie.
    Pozdrawiam
    D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410

Smile

Cytat Zamieszczone przez tomys Zobacz posta

PS. Jak będziesz sprzedawał sprzęt, to chętnie się zainteresuje, bo pewnie po dwóch latach będzie jak nowy, sądząc po ilości zdjęć.
    1 primo... 1200 zdjęc <lol2> i kto to będzie obrabiał i oglądał...
    2 primo... nie chodzi o to, zeby zrobic 1200 i wybrac 20 ale zrobic 21 i wybrać 20!
    3 primo... mowie o d70s gdzie mam 88 NEFÓW i pytałem po co wam karty po 4gb albo 8 gb... dla mnie ten czas zgrywania nie jest taki wazny bo czy to bedzie 2 minuty czy 8 bez wiekszej roznicy - zdaze sobiwe zrobic herbate w tym czasie a co do serii to na ,,najwolniejszym kingsotnie" wykorzystuje mozliwosci d70s wiec pytałem PO CO TO KOMU...;/

PS TOMYS: ilośc przerada się w jakosc ale bezmysle wciskanie guzika napewno nie...
    Ostatnio edytowane przez CSC ; 11-02-2007 o 00:45
    Nikon d70s, 18-70, 70-300, Zenitar 16mm., 50 1.4

Domyślnie

wiadomo ze lepsza wieksza karta niz mniejsza... pytanie czy aparat obsłuży 4Gb ?
    |D90|D7200|S10-20|35 f1.8|18-105vr |T70-300VC |T150-600VC |
    FOTKIJETPHOTOS,AIR FOTO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSC Zobacz posta
    a mnie ciekawi inny fakt związanymi z kartami pamięci

MAm nikona d70a, sam mam kartę 512 mb - najtanszy i najwolniejszy kingston, PO co kupować do tego aparatu szybką kartę? Jedyna zalet widze w predkosci kopjowania danych, jest cos poza tym?

(jak dla mnie rozmiar 512 mb to wystarczająco bez ZADNEGO problemu na jpgi (jpeg fine) - ok 165 fotek a na rawy tez - ok 85. Ewentualnie 1gb do rawów ale to juz ,,full wypas" PO CO KOMU 4GB na raz?)

JA TEŻ NACIĄŁEM SIĘ NA SPRZEDAJĄCEGO NA ALLEGRO O NICKU PORWIT - NIE POLECAM GO A WRĘCZ ODRADZAM...
    ## Zależy jak dla kogo.. osobiście bym dostał apopleksji na tak wolnej karcie...szczególnie na zdj. seryjnych w Nefach.. na swojej ultra II widze czasem przestoje.. wiec kupowanie 512 w dodatku wolnej to wywalenie pieniędzy w kanał.. chyba ze ktoś robi 1 zdjęcie na godzinę... ale spójrz z innej strony ... pojedziesz na jakieś pokazy gdzie będzie trzeba robić serie... i co ??? seria skończy się na 2 zdjęciu albo na 1 nefie ) ..z 3 strony kupując lustro ,kupuje się szybkość .. a z wolną karta to jak jazda Ferarii na ręcznym .. jeszcze jest 4 wada malej karty więcej zmian kart = szybsze uszkodzenie czytnika

pozdr.
    |D90|D7200|S10-20|35 f1.8|18-105vr |T70-300VC |T150-600VC |
    FOTKIJETPHOTOS,AIR FOTO

Domyślnie

A ja z innej beczki teraz. Mam Kingstona Ultimate 1GB i jestem bardzo zadowolony. Zadnych problemow. Teraz kupuje PQI 2 GB 100x i tez mysle ze bedzie ok. Ja sie ma zepsuc to kazda . Niewazne czy to SanDisk czy inna.
    był D70s a zbliża się WIELKIMI krokami D300

rAku*
    Gość

Domyślnie

A o myslicie o kartach firmy platinium lub firmy a-data ? http://allegro.pl/item163654885_plat...ed_kredyt.html
    http://allegro.pl/item164336258_a_da...v_wys_5zl.html
    jest tego pelno na allegro w dobrych cenach, czy ktos takiej uzywa ? warto sie w to pchac czy lepiej dolozyc i kupic mniejsza firmowke ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kielce/Przysucha

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mynior Zobacz posta
    Teraz kupuje PQI 2 GB 100x i tez mysle ze bedzie ok. Ja sie ma zepsuc to kazda . Niewazne czy to SanDisk czy inna.
    Zakupilem miesiac temu taka pqi i po 2 studniowkach i rodzinnym pstrykaniu dalej dziala ok. Pierwsza karte tez mam pqi, tylko 1gb i dziala dobrze. Z tego co pamietam, to kolega Fatman z Cyberfoto ma takowe
    Ostatnio edytowane przez ani_qwerty ; 17-02-2007 o 17:16

Domyślnie

2 giga minimum mam D70 dwie karty 1 i 2 giga (wielkość wydawało mi się idealna) od sześciu miesięcy
    D200 i żałuje że nie kupiłem 4G zamiast 2-ki
    niemówiąc o 1-gigówce gdzie robiąc na większej imprezce nef+duży jpg to 40 fotek
    czyli pamięci nigdy za wiele
    sprzęt mieszany ciągłe zmiany

Domyślnie

CSC, widzę że nic z tego o czym pisałem nie zrozumiałeś, więc nigdy się nie zrozumiemy. Z 1200 zdjęć wybrałem 1100, a nie 20 i wiele osób miało jeszcze pretensje, np. dlaczego są tylko na na 2 zdjęciach, więc jak widzisz nie jest to całkiem bezsensowne, ale jeśli nadal uważasz, że 0,5 Gb wystarczy, to życzę Ci żebyś nigdy nie stracił ważnego zdjęcia z powodu braku pamięci, wtedy nawet najlepsze body Ci nie pomoże.
    Drakenus77, masz rację poza tym, że "seria skończy się na 2 zdjęciu albo na 1 nefie", bo bufor zapewnia większą ilość zdjęć w serii bez względu na szybkość karty, problem może się zacząć dopiero po zapchaniu bufora.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez tomys ; 17-02-2007 o 18:14
    D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów