Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: prakticar

Domyślnie prakticar

Ostatnio wygrzebałem z szafki takie obiektywy :
    - Prakticar 2.8/135 MC Pentacon
    - Prakticar 1:2.8 f=28 mm MC Pentacon
    - Prakticar 1:1.8 f=50 mm MC Pentacon
    Czy da się je podpiąć do Nikona oraz czy to ma jakiś sens?

Domyślnie

Tych obiektywów nie podepniesz do korpusu nikona.Mają inny bagnet i inną odległość roboczą,.Nigdzie też nie znajdziesz jakiegokolwiek pierścienia typu nikon/prakticar.

Domyślnie Re: prakticar

OK, szkoda że się nie da

Sent from my Orange San Francisco using Tapatalk

Domyślnie

Prakticar jest nazwą obiektywu, który występował w kilku mocowaniach (m.in. M42 choć nei tylko). M42 da się podpiąć do NIkona.

Jeśli obiektywy jakie znalazłeś są obiektywami do Pentacona Six (choć nei wiem, czy takie były produkowane, nie spotkałem), to znakomicie nadają się do podpięcia do Nikona, są do tego odpowiednie przejściówki. Co ważniejsze, w odróżnieniu od obiektywów M42 które nie ostrzą na nieskończoność same z siebie, tylko wymagają do tego specjalnej soczewki - ten problem w połączeniu: obiektyw od Pentacona Six podpięty do Nikona nie występuje.

Obiektywy ostrzą do nieskończoności świetnie bez dodatkowych soczewek - to dobrze, bo takie soczewki zawsze wprowadzają do układu optycznego, jakim jest obiektyw pewne zniekstałcenia. Przy obiektywach od Pentacona Six tych zniekształceń po prostu nei ma, i to w całym zakresie. Pod tym względem to nawet lepsze rozwiązanie, niż podpinanie obiektywów M42.

Znam ludzi, którzy bardzo sobie chwalą takie stare obiektywy podpięte pod nowe puszki.

A jeśli te obiektywy są z bagnetem systemowym Praktici - to niestety nie da się podpiąć.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 14-04-2011 o 14:28
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Obiektywy z nazwą "Prakticar" występowały wyłącznie z mocowaniem bagnetowym do korpusów z serii "B".Kolega 2pompony pomylił chyba nazwę "Pentacon" którą to określano
    wyroby tego zakładu produkującego sprzęt optyczny w byłym DDR.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Jeśli obiektywy jakie znalazłeś są obiektywami do Pentacona Six
    28/2.8 i 50/1.8 do sixa? chyba w innym wymiarze
    Völkchlor

Domyślnie Re: prakticar

Moje obiektywy mają bagnet .

Sent from my Orange San Francisco using Tapatalk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazzi Zobacz posta
    Obiektywy z nazwą "Prakticar" występowały wyłącznie z mocowaniem bagnetowym do korpusów z serii "B".Kolega 2pompony pomylił chyba nazwę "Pentacon" którą to określano
    wyroby tego zakładu produkującego sprzęt optyczny w byłym DDR.
    Tutaj pierwszy z brzegu przykład Prakticara z mocowaniem M42:

jeden koniec skali (24mm) http://www.mflenses.com/gallery/v/le...42-01.jpg.html

drugi koniec skali (500mm) http://www.praktica-users.com/lens/m...rp5.6_500.html

jeśli ktoś ciekaw, to sobie znajdzie więcej.

Sam napisałem, że nie spotkalem Prakticara do Pentacona Six, ale nie odrzucam tego jako niemożliwego. Prakticarów było ze dwadzieścia albo i więcej modeli (od 20 do 1000mm). Nie jestem pewien, ale chyba widzialem na pchlim targu pod halą w Krakowie zapiętego do jakiejś rozpadającej się poźnej Exacty, choć prawde mówiąc nie dam głowy (jak w wypadku M42). W sumie nawet potem żałowałem, że jej nie kupiłem, bo cena była zachęcająca, ale mam już calkiem zapachane półki.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ten pierwszy lepszy przykład to Prakticar jak nazwa wskazuje tylko,że produkcji japońskiej .Drugi obiektyw to Pentacon 5,6/500 z wkręconympierścieniem umożliwiającym podpięcie
    do korpusów B.Pozostałe prakticary widoczne na fotkach obok wszystkie z mocowaniem bagnetowym,wskazuje to charakterystyczny czerwonyguzek ułatwiający wpięcie obiektywu
    do korpusu.Właśnie dla odróżnienia od dotychczas produkowanych obiektywów m42, nowa seria z mocowaniem bagnetowym otrzymała nazwę Prakticar.
    Praktycznie była to stara optyka w nowym opakowaniu z elektrycznym symulatorem przysłony.Nowe były zoomy i początkowo prawdopodobnie były produkowane gdzieś w Japonii tak
    jak i pierwszy winder do B-200.Szkoda,że wywaliłem foldery i reklamówki opisujące ten sprzęt,ale jestem pewny na 100%,że nie było obiektywów z nazwą Prakticar produkcji DDR
    z mocowaniem na gwint M42, a tym bardziej do P-six 6x6.

Domyślnie

Prakticar 2.8/135 MC Pentacon
    Prakticar 1:2.8 f=28 mm MC Pentacon
    Prakticar 1:1.8 f=50 mm MC Pentacon

Wymienione obiektywy były produkowane w GDR/DDR/ z bagnetem B,natomiast obiektywy Vario Prakticar 35-70 , 80-200 produkowane były w Japonii (był opisany na korpusie oraz wokół przedniej soczewki);winder Praktiki BX20 również japoński.Przez kilkanaście lat miałem wszystkie wymienione w tym poście szkła oraz winder wraz z BX20.
    D90 | MB-D80 | N50/1,8 | N18-105VR | N70-300VR | H58/2,0 | Metz 58 AF2 .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów