Close

Strona 43 z 95 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 942

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    jesli ktos jest w stanie nabyc poglad o szkle ogladajac takie zdjecia, to powinien przedsiewziac kroki celem rozwijania swoich zdolnosci... moze zakwalifikuje sie do ktoregos odcinka x-files.

Nikt ci nie powiedział, że wrzuci specjalnie pod twoim kątem obszerny test jak z photozone, dpreview czy innych optycznych z dodatkową masą sampli jak z flickra, pracą pod światło, aberracjami itd..

Jedni bawią się w tabelki, 300% cropy a innym wystarcza krótki pogląd, żeby wiedzieć czy obrazek z danego szkła mu "pasi" czy nie, to są niuanse. Dla mnie jeśli bokeh byłby trochę inny, byłby dupny kontrast, kolorystyka nie ta, to choćby kosztowało 2 tys a nie 800zł to nie spojrzałbym na nie, ot kwestia gustu, upodobań, które dla mnie albo skreślają szkło albo sprawiają, że szkło zainteresuje mnie na tyle, żeby iść samemu sprawdzić w sklepie, może ewentualnie kupić. Choćby nie wiem co nie podoba mi się kolorystyka i bokeh większości sigm (poza sigmą 150 i nową 85), a i kilku nikkorów też i nic na to nie poradzę.

Domyślnie

7 listków przysłony ? Bokeh tragedia.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta

To , że 1.4 G, który miałem miał 9 listków nie znaczy, że musiał mi się podobać na zabój.. Chociaż przyznaję, że tło mazał bardziej.. ba, 1.4 miał okrągły a 1.8 G rugbowy taki, a jakoś nie wiedzieć czemu mi bardziej pasuje. ;P
    Ale zauważ też, że 7 listków miał też stary 50 1.8 d i różnica w rozmyciu między nim a nowym jest.. Zresztą nie ilość listków tylko się liczy, ale to już.. Nikogo przekonywać nie mam zamiaru do swojego.

Domyślnie

Oczywiście. To, że bokeh się mi nie podoba nie znaczy, że 50/1,8 G jest zły. Dobrze, że jest. 35/2 G poproszę w jakości owej 50-ki to przyda się mi bardziej.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Oczywiście. To, że bokeh się mi nie podoba nie znaczy, że 50/1,8 G jest zły. Dobrze, że jest. 35/2 G poproszę w jakości owej 50-ki to przyda się mi bardziej.
    No myślę, że tego to się nie doczekamy ( a szkoda.. bo nie każdy potrzebuje drogiej 1.4), ale może wypuszczą 85 1.8G w takim wydaniu jak ta 50 (nie mówię tu o obudowie), to chętnie dla AF-Su wymienię..

Domyślnie

skąd przekonanie, że bokeh zalezy od ilości listków przysłony? Generalnie widac to na źródłach światła i odblaskach, przy przymknietym szkle.
    Na otwartej dziurze, a tak najczęsciej pracuja bokehożercy listki przysłony nie mają znaczenia wcale.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-06-2011 o 20:44
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No wiesz - pośrednio jednak też mają znaczenie skoro po przymknięciu widać ich wpływ na obrazek niemniej faktycznie przy pełnej dziurze są generalnie pomijalne ogólnie mnie się po tym co piszecie i pokazujecie szkło mnie się podoba - niemniej faktycznie bokeh bardziej chyba jednak podoba mi sie w 1.4G - nt Sigmy nie mam zdania - niby bardzo dobra, ale jakoś obrazki z niej chyba mniej mi się podobają od tych z N - wybrać 50mm to teraz chyba największy dylemat w systemie N
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Chciałem sobie kupić tę ogniskową na początku, ale że nie było w przystępnej cenie, to zadowoliłem się 35. Hmm... Ta 50 jest szybsza od 35?

Domyślnie

Szybsza.

Strona 43 z 95 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów