Close

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 140

Wątek: d7000 czy d300s

Domyślnie

Jeżeli lubisz fotografować dzikie zwierzaczki, to wydaje mi się, ze będziesz zadowolony z D300s. Bardzo dobry aparat i generalnie wychodzi chyba na to, że AF działa bardziej powtarzalnie i solidniej niż w D7000. Co prawda mam go dopiero kilka miesięcy, ale jak na razie w tego typu zdjęciach spisuje się wyśmienicie. Wysokim ISO się nie przejmuj. Do tej pory, poza doświadczalnymi zdjęciami, nie miałem potrzeby nigdy przekraczać granicy 2500. W zasadzie, jeżeli jest bardzo słabe oświetlenie, żadne ISO nie da fajnego zdjęcia. Moim zdaniem zdecydowaną większość zdjęć będziesz robił na zakresie 200-1600.. W dodatku - o ile nie jesteś alergicznie uczulony na szum i nie potrzebujesz dużych powiększeń - to nawet śmiało możesz wyłączyć odszumianie. Ja tak robię ( włącznie z ISO 2500 ), bo wolę mieć lepiej oddane szczegóły, a szum z D300s mi zbytnio nie przeszkadza.

Nie pisz, że aparat jest do robienia zdjęć, a kamera do filmów, bo już nawet D300s ( D7000 jeszcze bardziej ) daje lepszy obraz niż wiele drogich, zaawansowanych kamer ( o cenie ponad 10 tys. zł ) ze względu na dużą matrycę. W dodatku, możesz łączyć je z różnego rodzaju obiektywami. Kupując D300s miałem tylko niedosyt w kwestii filmowania w stosunku do D7000, ale ponieważ do tego momentu około 90% pochłaniały jednak zdjęcia, a tylko 10% filmy, padło na niego. D300s zaskoczył mnie jednak także bardzo w kwestii filmowania i obecnie już jest jakieś 70% zdjęć, a 30% filmów...

Moim zdaniem, najbardziej istotny jest jednak dobry obiektyw. Jeżeli nie ciągnie cię do filmowania, to może najlepiej wyjdziesz, nie kupując ani D300s, ani D7000, ba może nawet "degradując się" do D50/D70s, ale kup dobry obiektyw...

Domyślnie

Binio90 mialem ten sam dylemat co ty. Rowniez posiadam D5000 i rowniez bede na sprzedawal tyle, ze z kupnem nowego zamierzam sie jeszcze troszke wstrzymac. Co do wyboru miedzy D7000 a D300s wyelminowalem D300s i na placu boju zostal D7000 oraz nastepca D300s jezeli w ciagu 3 miesiecy sie takowy pojawi.
    Co przewarzylo, ze odsunalem D300s wzgledem D7000? w zwiazku z tym , ze duzo podrozuje potrzebne mi se filmy w dobrej jakosci. Duzo ludzi mowi, lustrzanki sa do zdjec , kamery od filmow - ale odpowiedz sobie na pytanie - jedziesz na wycieczke i co w jednej rece trzymasz lustro a w drugiej kamere ? a tu jednym przyciskiem przechodzisz z jednego do drugiego i obie rzeczy masz w bardzo dobrej jakosci. Co do autofocusa w D7000- z calym szacunkiem ale ilu z was uzywa ciaglego AF do filmowania ? kupujac taki sprzet wymagajmy wiecej od siebie niz od samej puchy.
    Zadaj sobie chlopie pytanie do czego potrzebujesz tego sprzetu. Dla mnie istotnym parametrem bylo rowniez to , ze D7000 to nowszy system. Dla mnie to aparat prawie idealny - czemu prawie ? bo brakuje mi w D7000 dwoch rzeczy do pelni szczescia - filmow chociazby 720p w 60kl oraz obkrecanego wyswietlacza. NA sile przydalyby sie jeszcze HDRy prosto z puszki bo bedac w podrozy nie zawsze ma sie czas zeby takowe robic. Dlatego poczekam jeszcze troche, moze cos z tych rzeczy bedzie w nastepcy D300s (osobiscie licze na te 60klatek) a jak nie to kupie D7000, ktory jest niewatpliwie aparatem wartym swojej ceny oczywiscie jak dziala poprawnie

Domyślnie

chyba bardziej jestem za d7000 bo jednak to nowa pucha z nowymi rozwiązaniami ale znowu d300s jest bardzo fajnie leżąca w ręku i ma jednak tą szybkość na której mi zależy. Eh... sam nie wiem co mam wybrać i im więcej czytam waszych wypowiedzi tym mam większy mętlik w głowie ....

Domyślnie

mam 70-300 4.5-5.6 50 1.4 i 18-105 3.5-5.6. nie zbyt mam bogatą szklarnie ale po zmianie body zamierzam trochę wzbogacić ją.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lolas4 Zobacz posta
    Zadaj sobie chlopie pytanie do czego potrzebujesz tego sprzetu. Dla mnie istotnym parametrem bylo rowniez to , ze D7000 to nowszy system.
    Odpowiedź praktycznie padła. Do fotografii dzikich zwierząt. Akurat, że to nowszy sprzęt, to marny argument. Lada miesiąc wyjdzie d5100 i co? Będzie lepszy od d7k, czy d300s, bo nowszy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Binio90 Zobacz posta
    mam 70-300 4.5-5.6 50 1.4 i 18-105 3.5-5.6. nie zbyt mam bogatą szklarnie ale po zmianie body zamierzam trochę wzbogacić ją.
    Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta
    Odpowiedź praktycznie padła. Do fotografii dzikich zwierząt.
    Tak naprawdę, to kolega Binio nie ma praktycznie żadnego szkła na "dzikie zwierzęta" i myślę, że tu leży pies pogrzebany. Nie zmienią tego ani D300s, ani D7000. Ciułać do obiektywu, a potem przyjdzie czas na nową puszkę.

Domyślnie

ja już chce zmienić sobie body i już mieć na wiele wiele lat i tylko dokupywać wtedy szkła .

Domyślnie

Prędzej na wiele lat zostaną Ci szkła niż body, body i tak wymienisz nie dalej niż za 4 lata..
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

znaczy body na pewno chce kupić nowe d5000 mam już jakieś 2 lata więc chce sie coś rozwinąć i kupić wreszcie coś nowego , a co od obiektywów to koledzy jakie by polecali na zwierzynę??

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów