Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Wybór karty SD

Domyślnie Wybór karty SD

Po długim milczeniu witam ponownie.

Czy moglibyście mi doradzić w sprawie doboru karty pamięci SD, a dokładnie czy warto inwestować w droższe karty jak SanDisk SanDisk Extreme Pro czy Lexar 133X Professional przetestowane i zaaprobowane przez Nikona.
    Czy może nie warto zawracać sobie tym głowy i kupić coś tańszego. Dodam że chodzi o płatne zlecenie stąd moje pytanie. Jakie są Wasze doświadczenia z kartami od mniej renomowanych firm?

Pozdrawiam

Ryszard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ryszard_R Zobacz posta
    Po długim milczeniu witam ponownie.

Czy moglibyście mi doradzić w sprawie doboru karty pamięci SD, a dokładnie czy warto inwestować w droższe karty jak SanDisk SanDisk Extreme Pro czy Lexar 133X Professional przetestowane i zaaprobowane przez Nikona.

Ryszard
    Warto. Karta pamięci SanDisk SecureDigital 8GB SDHC Extreme III zapis 30 MB/s kosztuje na Agito 105zł. więc znowu nie taki majątek, a masz gwarancję jakości. Tym bardziej, ze robisz płatne zlecenie. Swoje fotki albumowe można przeboleć jak karta padnie ale co powiesz klientowi? Ja bym nie ryzykował. Miałem SanDiska w Pentaxie i mam teraz w d300s. Żadnych problemów, szybki transfer, także polecam. Lexar podobnie ale jego nie używałem na SD, mam tylko CF.

Domyślnie

Dziękuje Długi

Skłaniałem się w kierunku droższej opcji. Teraz nie mam wątpliwości.

Dzięki

Ryszard

Domyślnie

Nie oszczędzaj na kartach, ja już wywaliłem całe stado jakichś preteców, pqi, kingstonów i innego badziewia. Z sandiskiem nigdy nie miałem problemu zarówno SD jak i CF.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Podobnie uważam, używam SanDisk Extreme. Tylko trzeba uważać na tanie podróbki. Był gdzieś wątek o tym jak poznać te oryginalne od fałszywek.

Domyślnie

Trochę odświeżę temat.
    Chciałbym kupić jakąś 16 GB kartę jako "backup" do mojego D300s.
    Składniałbym się przy dwóch modelach:
    -Sandisk 16 GB Extreme 30 mb/s
    -Toshiba 16 GB class 10

Te dwie marki zostały wymienione jako te "polecane" przez Nikon'a, dlatego zastanawiam się nad jedną z nich.
    Czy ktoś ma może porównanie co do ich szybkości itp?
    Sandisk to oczywiście Sandisk, tu się płaci za firmę, ale o tej Toshibie też było sporo dobrego napisane.
    Co myślicie, która będzie lepsza?

Domyślnie

Co prawda Toshiby nie mam i nie miałem ale wystarczy zobaczyć specyfikację: prędkość zapisu/odczytu 20/20MB, a niektóre źródła podają 10/20MB, przy 30/30MB Sandiska. 2 lata gwarancji, to też trochę krócej
    Jednak jeśli na tym Ci nie zależy, to przynajmniej wiadomo, ze to nie firma krzak. W agito mają jednak dobrą cenę na sandiska http://www.agito.pl/karty-pamieci/sa....0.342881.html
    Możesz odebrać osobiście i różnica w cenie nie będzie wcale duża.
    Kupowałem u nich, tylko 8GB, śmiga aż miło, na pewno nie jest to podróbka. Zresztą Agito, to chyba nie ztych sklepów. Kupiłem u nich już mnóstwo rzeczy i zawsze bez zarzutu.
    Ostatnio edytowane przez Długi ; 21-04-2011 o 07:30

Domyślnie

Cześć

Dziekuję wszystkim za cenne uwagi. Z racji iż musiałem kupić 3 karty mój wybór padł na Lexar Premium class 6 (w Europie Platinum II są sprzedawane jako Premium) są one również aprobowane przez Nikona i posiadają wieczystą gwarancję. Firma znana między innymi jako producent pamięci Crucial. Wydaje mi się to trafnym wyborem dla tych którzy szukają czegoś tańszego. Firma sprzedaje również karty klasy 10 wraz z oprogramowaniem do odzyskiwania danych.

Pozdrawiam Ryszard

Domyślnie

Witam

Podpowiedzcie mi jaka jest różnica jeżeli chodzi o prędkość zapisu/odczytu między tym kingstonem http://www.skapiec.pl/site/cat/16/comp/150297
    a tym sandiskiem http://www.skapiec.pl/site/cat/16/comp/833044. Rożnica w cenie jest widoczna a czy w działaniu są jakieś różnice??
    pzdr Domin

Domyślnie

Tak Kingston jest sporo wolniejszy.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów