Zastanawiam sie nad nabyciem jednej z 2 w/w drukarek mozecie doradzic? Moze ktos uzywal i chce sie podzielic swoimi uwagami ?
Szukaj
Zastanawiam sie nad nabyciem jednej z 2 w/w drukarek mozecie doradzic? Moze ktos uzywal i chce sie podzielic swoimi uwagami ?
Też się przyłączam do prośby.
Koszty chyba takie same - Epson - 9 tuszy - ok. 855 PLN (tusz 25,9 ml), Canon - 10 tuszy - ok. 480 PLN (14 ml, zatem x2 - 28ml - 960 PLN) - pytanie tylko jak z jakością - czy ten dodatkowy zielony i czerwony robią jakąś duża różnice w jakości kolorów.
A zresztą co się będę chwalił...
PIXMA Pro 9000 mkII to barwnik, odradzam. Konkurencyjna wobec R3000 jest PIXMA Pro 9500 MkII na pigmentach LUCIA. Pod względem ekonomii wszystkie biurkowe A3pluski są beznadziejne.
Przy założeniu, że drukrka zużywa tyle samo na powierzchnie wydruku (w co wątpię), to wychodziłoby podobnie, ale ... tusz schodzi nie tylko przy drukowaniu, ale i przy czyszczeniu głowic. Jak się robi pojedyńczy wydruk przy właczaniu drukarki to ma to znaczenie. I to spore.
Przy zwykłych domowych drukarkach o tym nie informują, dopiero w instrukcjach do drukarek "przemysłowych" jest informacja na ten temat.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
W przypadku ploterów Canony generalnie wykazują mniejszą tuszożerność (zarówno podczas drukowania jak i czyszczenia). Nie wiem niestety jak to dokładnie wygląda z maluchami, ale pojemnością kaset nie należy się kierować bezkrytycznie.
jednym slowem Firma na C wyprzedzila troche Epsona ?![]()
W ploterach mz. tak. W każdym razie zmieniłem Epsona na Canona i nie tęsknię.
Jeśli chodzi o technologię druku to pewnie macie rację, ale z punktu widzenia zaawansowanego amatora, wciąż nie widzę u Canona konkurenta dla kompaktowego A2 jakiego ma Epson pod postacią Pro 3880. Bo ipf5100 to już spora kolubryna jest.
nie mówiąc o kolorowej P50 która kosztuje malutko a daje super kolorowe wydruki
F50; F80; S3 Pro; D90; 28 2,8; 50 1,4; 50 1,8; 18-55 VRII, 17-55 2,8; 24-120 2,5-5,6D; 35-105 3,5-4,5; AF 80-200 2,8; SB-900; YN-460, Franka Solida III, Bronka S2A, Fuji GA645Zi, Mamiya 7II
Od kilku dni mam Epsona R 3000 i jestem b. zadowolony. Drukowałem jakiś czas temu na Epsonie 2880, jakość podobna ale R3000 ma wygodną funkcję zamiany czarnego tuszu photo na czarny matowy bez konieczności wyjmowania kartridża. Zamiana trwa ok 3-4 minut - wystarczy wcisnąć odpowiedni guzik. Mała rzecz a cieszyDrukuję na oryginalnych papierach Epsona ( premium glosy itp. ) i z fabrycznymi profilami wygląda to bardzo dobrze. Mam też sporo papierów Perma Jet - szczególnie fajny jest barytowy: Fiber Bas Royal 325, do którego ze strony Perma Jet ściągnąłem darmowe profile do drukarki R3000 i na nich drukuje mi się znakomicie zarówno kolor jak black & white, bez żadnych zafarbów. Nie znam drukarek Canona więc nie mogę ich porównać do Epsona R3000, ale jeśli chodzi o porównanie druku barwnikowego ( w mojej starej drukarce Epson R285 tusze claira) a drukiem pigmentowym w R3000 to widać duuuużą różnicę na korzyść pigmentu. Zgadzam się jednak z Marcinem (Czornyj), że dopiero klasa Pro, czyli w przypadku Epsona to będzie Epson Stylus Pro 3880 lub wyżej zaczyna być opłacalna. Epson R3000 w porównaniu z Eps. 2880 ma 2 x więcej tuszu ale dopiero sprawdzam jak ekomomiczne jest drukowanie na tym moim R3000. Przy okazji opowiem krótko o niemiłej historii związanej z zakupem Epsona R3000, otóż pierwszy egzemplarz kupiony w Centrum Druku nie drukował koloru żółtego, i przy okazji zassał na starcie cały pojemnik z photo black, w ogóle ten egzemplarz mnie przeraził bo inne koloranty też szybko zniknęły w jego czeluściach na starcie. Okazało się, że była padnięta głowica i Centrum Druku wymieniło mi bez szemrania wadliwą sztukę na nowy egzemplarz - bez wad i nie tak zachłanny na tusz.
Dla tych, którzy chcą spróbować druku najwyższej jakości w formacie A3+ i nie muszą drukować codziennie setek fotek - Epson R3000 to dobre rozwiązanie. Kto chce mieć solidną drukarkę Pro drukującą A2 to wybierze Epsona 3880 lub wyżej. Ja na razie zostaję przy R3000.
pozdrawiam
Felipe
N 24 f 2,8 AiS; N AF-S 85 1,8 ; N 105 2,8 VR; Soligor 135 1,8
SB 600,800,900; iMac 27", Sony a7RII, Tamron 28-75 2,8; Voigtlander 21 mm f3,5 Skopar; V 35 mm f1,2 Nokton, V 110 mm 2,5 makro
Skontaktuj się z nami