Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D70s - problem z gripem?

Witam.

Mam d70s z gripem Delty. Od soboty grip strzelił focha i odmówił pracy - spust migawki działa wyłącznie, gdy kabelek łączący grip z body zostanie mocno dociśnięty do korpusu. Po bliższych oględzinach widzę, że obie wtyczki mają luz, bardzo mały, ale jednak luz.
    Jako, że aparat po założeniu gripa zwiększył swoje wymiary i teraz znacznie ciaśniej leży w torbie (tzw. systemowej). Kabelek najczęściej odpinam gdy aparat leży w torbie, a przypinam jedynie do zdjęć, właśnie z powodu możliwości szybkiego schowania/wyjęcia aparatu.

Moje pytania do Was:

1. Czy to częste przypinanie - odpinanie mogło mieć wpływ na stabilność podłączenia?

2. Czy da się to jakoś naprawić?

W sumie w F65 i F80 też mam gripy, ale bez spustów, więc jego brak da się wytrzymać, ale w cyfrze to się jednak do tego przyzwyczaiłem.
    Ostatnio edytowane przez hubik ; 06-04-2011 o 21:07 Powód: dopiska

Oszczędny w słowach Awatar zimmek
    Miasto
    Nowe n.Wisłą

Domyślnie

To normalne, takie podłączenie wcześniej czy później nie wytrzyma. U mnie padło gniazdo a starałem się tym delikatnie obchodzić.

Domyślnie

Czyli mam gripa, ale bez spustu? Tak? W sumie, trzeba się przyzwyczaić.
    Dziękuję za odpowiedź.

Domyślnie

Widzialem kiedys na necie patent jak koles przerobil tego gripa, ten kabelek zabudowal, przykleil na jakies przylepce to body i do gripa jakis plastik ktory byl oslona dla kabelka i nie trzeba go bylo odpinac co prawda ostawalo ale opcja byla dobra chyba ku temu bym sie sklanial wydaje mi sie no ale jak nie dziala to nie dziala serwis chyba odpada, ewentualnie probuj z innym D70\s zobacz czy to grip czy body czy moze kabelek sie wyrobil to tez jest mozliwe.

Sith Hospodar Impaler Awatar Dex
    Miasto
    Alpy Transylwańskie

Domyślnie

Ten plastik to chyba od pudełka od kasety magnetofonowej To właśnie to okabelkowanie jest powodem, ze nie kupiłem gripa.

Domyślnie

standart w d70s, pada ci gniazdo wężyka spustowego, już to przerabiałem u siebie

Domyślnie

Jak komuś przeszkadza kabelek, to można go puścić wewnątrz puszki, ale wtedy grip musi być podpięty na stałe.
    http://img507.imageshack.us/img507/7656/d70trup.jpg
    http://img191.imageshack.us/img191/6084/d70mod1.jpg
    http://img443.imageshack.us/img443/1554/d70mod2.jpg

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi i sznurki. W sumie aparat i tak idzie za po świętach do serwisu (bez względu na pozycję wyłącznika - zawsze jest "w gotowści"). Że też nikon nie mógł rozić jakiegoś gripa bez tego kabla... :-/

Uprawnienia umieszczania postów