Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Oczywiscie z takiego, ktore nie odbija swiatla.
    Rozumiem, że nie polecacie konkretnego materiału? :P

Cytat Zamieszczone przez Mawiro
    Szary, oczywiście neutralny szary - 18%
    Światłomierz i szarą kartę gdzieś w plecaku mam, więc nie będę musiał mierzyć światła na ścianie. :P

A jeżeli chodzi o sufit, lepiej czarny materiał, czy czarna farba? Wydaje mi się, że materiał będzie mniej odbijał światło, ale może się mylę?
    D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nifir Zobacz posta
    Rozumiem, że nie polecacie konkretnego materiału? :P
    Cokolwiek, co nie odbija swiatla. Nie jestem krawcem, zeby znac nazwy wszystkich materialow. Jak chodziles do przedszkola czy pierwszych klas szkoly, mama na pewno wiazala Ci kokardy z "aksamitki". Taki material na pewno bardzo dobrze pochlania swiatlo.

Cytat Zamieszczone przez Nifir Zobacz posta
    A jeżeli chodzi o sufit, lepiej czarny materiał, czy czarna farba? Wydaje mi się, że materiał będzie mniej odbijał światło, ale może się mylę?
    Material zdecydowanie mniej, ale wiecej roboty z przygotowaniem takiego sufitu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Lepiej ściany jasne a "zaczerniać" szmatą.
    Ale co do owej szmaty, to wszelkie tkaniny nadające się do fotografii swoje kosztują i to calkiem niemało. I ilośći potrzebne do celów fotograficznych bardzo nadszarpuja budżet.
    Ja używam jako zaczernienia czarne tła z goewłokiny.
    We fripersie tło 2,7x10 kosztuje 65 zeta. I moim zdanie takie tło to najlepsza opcaja do wyczernienia studia.
    Każda inna wersja szmaciana która rozpatrywałem kosztowała wiele razy drożej.
    Do całej inwestycju doliczyć należy coś do powieszenia tych szmatek. Niby proste i logiczne ale to musi być zrobione bo szmaty są z natury miekkie i nie stoją. Te statywy czy inne rury też swoje kosztują.

No i tak wątek malarsko krawiecki zaczyna dryfować w kierunku wątku o finansach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Cokolwiek, co nie odbija swiatla.
    Ja zwróciłbym uwage na jeszcze jeden detal - taka co się słabo pali.

Tak na wszelki wypadek

W studio robi się różne "wygibasy"... Czasem z płomieniem. Czasem możemy zahaczyć o taką szmatę rozgrzanym pilotem - co pożaru może nie wywoła, ale może prowadzić do jego oblepienia.

Wychodzi mi włókno szklane, azbest, kewlar i... bawełna

BTW, ma ktoś w swoim studio gaśnicę?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-04-2011 o 12:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    BTW, ma ktoś w swoim studio gaśnicę?
    Tak, w bo firmach jest taki obowiązek
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tak, w bo firmach jest taki obowiązek
    Pytanie, kiedy była legalizowana

Domyślnie

Wtedy kiedy był obowiązek
    Cyfrowo według Nikona, analogowo według Canona.

Domyślnie

U mnie tam strażak przychodzi co rok i gdybym nie miał legalizacji to bym musiał stawiać flaszkę. A jeśli chodzi o studio to mam pomalowane na biało a jak by to ująć plan obwieszony czarną szmatą coś w rodzaju weluru. Wyszło około 40m po około 10 zetów za metr.
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów