Rozglądam się za szerokokątnym obiektywem w przedziale cenowym do 3,5 tys.
Moglibyście podrzucić jakieś ciekawe propozycje takowych?
Obiektyw pod APS-C, z własnym silnikiem AFu, najlepiej o niezmiennych gabarytach.
Z góry dzięki
Szukaj
Rozglądam się za szerokokątnym obiektywem w przedziale cenowym do 3,5 tys.
Moglibyście podrzucić jakieś ciekawe propozycje takowych?
Obiektyw pod APS-C, z własnym silnikiem AFu, najlepiej o niezmiennych gabarytach.
Z góry dzięki
A do czego? Do reporterki czy do krajobrazu? Bo ja do krajobrazu i architektury ze statywu nieśmiertelnie polecam Sigmę 10-20/4-5.6 HSMTanio i świetnie
Jest pod APS-C (DX), ma własny AF i prawie nie zmienia długości (nawet nie wiem czy 1cm się rozsuwa).
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Ja polecam Nikkora 10-24 3.5/4.5.
Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM - nowy ok 1800 zł (ja wybrałbym tego)
lub
Nikkor AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX - nowy ok 2900 zł
Ostatnio edytowane przez Dune ; 04-04-2011 o 19:47
Ognisko w przedziale 10-24, krajobraz i reportaż
chopy to uwazacie ze ta sigma ze zmiennym swiatlem jest lepsza niz Sigma 10-20 f/3.5? Bo to tylko 400 zl roznicy a szklo jasniejsze i ze stalym swiatlem.. czemu bardziej polecacie ta druga?
sama wlasnie stoje przed wyborem nikkor 10-24 czy sigma dlatego wlasnie podpytuje![]()
matka polka pstrykająca i ciągle ucząca
Nie użytkowałem S10-20 f 3,5. Na podstawie testów można jednak wnioskować, że różne egzemparze prezentują różny poziom
tu było ok: http://www.optyczne.pl/170.11-Test_o...sumowanie.html
tu natomiast (na brzegu klatki przy 10mm) tak sobie: http://www.photozone.de/nikon--nikko..._nikon?start=1 .
Najlepiej oczywiście podpiąć oba szkła i samemu zrobić sample. Jasne, że lepsze jest jasne szkło![]()
ja też wybrałem Sigmę 10-20 ciemniejszą, z premedytacją. Nowsza jest po prostu moim zdaniem gorsza optycznie.
Stawiam na Sigmę - tańsza niż Nikkor ale w 100% uważam ją za świetny zakup.
D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3
Skontaktuj się z nami