Close

Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 185

Wątek: Mac mini (2010)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta
    Tak samo nie używam w aparacie kart pamięci Kingston, wolę niezawodne Sandisk Ultra.
    I to jest wlasnie ciekawe. Jakim cudem Kingston, ktory faktycznie ma (a przynajmniej mial) wsrod wielu osob majacych zawodowo do czynienia ze sprzetem komputerowym, renome producenta wytwarzajacego naprawde dobre i niezawodne pamieci, nie radzil sobie zbyt dobrze na rynku kart? Sam pamietam jak w czasach mojej pierwszej cyfry oddalem 2 karty tego producenta. Obydwie zdechly chyba w ciagu 2 tygodni. Od tego czasu (wytworzyla sie nawet ogolna negatywna opinia wsrod chyba wszystkich fotografow pracujacych z cyfra) uzywalem kilkunastu roznych kart Sandiska (i chyba dwoch Lexara) i nigdy nie spotkalem sie z najmniejszymi problemami.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Kingston ma do Apple serię dedykowaną i takie należy zamawiać. Ostatnio takie kupowałem do Maca Pro i były w podobnej cenie jak ValueRam.
    Przecież w Macach siedzi zwykły Intel, dedykowane pamięci to zwyczajny "chłyt maketintowy".

Zasila Pan układ napięciem 17% wyższym od znamionowego. Tyleż samo rośnie prąd, a z nim ciepło. A elektronika czego jak czego, ale zwiększonego ciepła nie toleruje dobrze i jest głównym powodem awaryjności. Można więc wysnuć prosty wniosek logiczny, że zwiększając napięcie zasilania zmniejsza się trwałość. To bardzo uproszczona dywagacja, ale obrazująca nieprawidłowość w działaniu. Proszę spróbować zasilić normalną żarówkę napięciem 17% wyższym, czyli ok 270V. Ile czasu popracuje?
    Napięcie zależy od konkretnego typu kości RAM. Odniosłem się do przypadku jego przekraczania. Poza tym płyta obsługująca konkretny typ pamięci ma właściwy do nich regulator napięcia.
    Uwielbiam ludzi, którzy mądrzą się na temat rzeczy, których nie mieli nigdy w ręku.
    Płyty na chipsecie P45 dają na defaultowych ustawieniach biosu 1.8V na pamięci i OCZ Platinum nie wstają w dualu (bo dla nich domyślnym napięciem jest 2.1V). Trzeba wyjąć jedną kostkę, wejść do biosu, ustawić 2.1V. Potem wkłada się drugą kostkę i komputer może być katowany dowolnie długo i dowolnie mocno bez żadnych problemów.
    A jak sobie zamarzę, to zakres regulacji napięcia mam do 2.3V, choć nie spodziewam się, żebym musiał tak ostro je cisnąć.
    Nad czym tu filozofować? Tak jest to zrobione i tyle. Widać Intel uznał, że pamięci na 2.1V w chwili premiery P45 to można co najwyżej na śmietniku znaleźć i zrobił domyślne ustawienia biosu pod 99% pamięci dostępnych na rynku.

Wystarczy wsadzić takiego OCZ'a do serwera lub stacji roboczej, czyli komputera z wyższymi reżimami tolerancji przebiegów czasowych. Będzie loteria. Raz zadziała a raz nie. Jak nazwać coś takiego?
    Jak nazwać coś takiego? Pamięci do komputerów domowych. Nie wiem, czy OCZ ma serię dedykowaną do serwerów, ale skoro mają SSD klasy Enterprise, to może i ramki mają. Poza tym do serwerów to się zwykle stosuje pamięci ECC/rejestrowane, czyż nie?

Opinia zbudowana na jakiej podstawie?
    Na podstawie opinii użytkowników i ilości zwrotów na gwarancję. O ile ValueRAM jeszcze są znośne (w sumie jedynie Kingstony warte obecnie uwagi), to HyperX to padło jakich mało... nie dość, że drogie, to jeszcze często padają albo nie trzymają parametrów.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta
    Tak samo nie używam w aparacie kart pamięci Kingston, wolę niezawodne Sandisk Ultra.
    "Wolnoć Tomku w swoim domku."

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Sam pamietam jak w czasach mojej pierwszej cyfry oddalem 2 karty tego producenta
    Przypadek, wada technologiczna? Przyczyn może być kilka. Każda firma zalicza wpadki, to niestety normalne. Ja na karty Kingstona złego słowa nie mogę powiedzieć. Miałem i mam ich parę od lat, od 32MB do 8GB i nigdy żadna nie sprawiała mi nigdy problemu. Sandisk natomiast trafił mi się grzechoczący w środku, choć nie bardzo wiadomo co tam mogło się przewalać. Działała długie lata, choć rzecz jasna nie darzyłem jej zaufaniem.

Wniosek z tego taki, że nie można uogólniać. Karty pamięci to bardzo niezawodne urządzenia i opinie "te dobre a te złe", wynikają raczej z przypadkowych sytuacji niż trendów.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Przypadek, wada technologiczna?
    Na bazie tego jednostkowego przypadku, nie wytworzyla sie raczej ogolna opinia, ze kart tego producenta sie nie kupuje. Niestety, ale jeszcze kilka lat temu -- taka wlasnie opinie mialy karty Kingstona. Nie wiem czy sie to teraz zmienilo, bo od dluzszego czasu nie interesuje mnie pozorna oszczednosc na tak newralgicznych dla mojej pracy elementach.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

I to ma być dowód na złą jakość Kingstonów? Rozumiem, że składactwo to przypadkowe żonglowanie przypadkowymi gratami, ale proszę nie rozprzestrzeniać tej filozofii na serwisowanie.
    A czy to kingstony dedykowane do maca roznia sie od kosci ktore tam siedza fabrycznie (i nie sa kingstonami)
    i sa do kupienia w kazym sklepie komputerowym?
    I dlaczego tylko z kingstonami wspomniana wczesniej niezgodnosc z macbookami wystepowala?

co do kart pamieci to po paru wpadkach na poczatku swojej przygody z fotografia cyfrowa
    kingstony poszly w odstawke
    a ja uzywam tylko i wylacznie sandiska
    czyli te przypadki wcale jednostkowe nie byly (wystarczy przejrzec fora fotograficzne)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Przecież w Macach siedzi zwykły Intel, dedykowane pamięci to zwyczajny "chłyt maketintowy".
    Oj, wygląda na to, że nie wie Pan o czym pisze. Jeśli jest dedykacja to moduł pamięci się różni. To że zadziała "zwykły" jest dziełem przypadku.

Uwielbiam ludzi, którzy mądrzą się na temat rzeczy, których nie mieli nigdy w ręku.
    Zanim wejdziemy głębiej w zarzuty ignorancji, proszę zapoznać się ze specyfikacją DDR2 SDRAM http://www.jedec.org/standards-docum...ults/JESD79-2F, gdzie stoi jak wół 1.8 V +/- 0.1 V.

Nad czym tu filozofować? Tak jest to zrobione i tyle. Widać Intel uznał, że pamięci na 2.1V w chwili premiery P45 to można co najwyżej na śmietniku znaleźć i zrobił domyślne ustawienia biosu pod 99% pamięci dostępnych na rynku.
    Wbrew temu co się Panu wydaje, Intel nie zatrudnia idiotów. Przy czym jednocześnie musi Pan zauważyć że w przypadku nie swoich płyt, dostarcza tylko scalaki. Układy zasilania są tworem producenta płyty i faktycznie spotyka się najrozmaitsze wynalazki, zupełnie niezgodne ze specyfikacją.

Jak nazwać coś takiego? Pamięci do komputerów domowych. Nie wiem, czy OCZ ma serię dedykowaną do serwerów, ale skoro mają SSD klasy Enterprise, to może i ramki mają. Poza tym do serwerów to się zwykle stosuje pamięci ECC/rejestrowane, czyż nie?
    Pytałem o prostą rzecz i zamiast chodzić po manowcach proszę odpowiedzieć. Wie Pan co to są zależności czasowe w technice cyfrowej czy nie?

to HyperX to padło jakich mało... nie dość, że drogie, to jeszcze często padają albo nie trzymają parametrów.
    HyperX to wynalazki dla pasjonatów. A co do nie trzymania parametrów, proszę mi zdradzić jak Pan to stwierdził?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    A czy to kingstony dedykowane do maca roznia sie od kosci ktore tam siedza fabrycznie (i nie sa kingstonami)
    Nie wymieniałem pamięci w MBP, ale przykładowo w MP moduł się różni. Normalny Kingston DDR3 i Kingston DDR3 do MB jest inny.

i sa do kupienia w kazym sklepie komputerowym?
    Z reguły pamięci dedykowane trzeba zamawiać bo "każdy sklep" raczej ni trzyma ich na półce.

I dlaczego tylko z kingstonami wspomniana wczesniej niezgodnosc z macbookami wystepowala?
    A skąd ja mam to wiedzieć?

Domyślnie

A ja w macbooku wymienialem i wiem jakie kosci tam siedzialy

dla mnie EOT

Domyślnie

Jak? Zwyczajnie, nawet marszull o tym wcześniej pisał - kupuję pamięci 1066 MHz, które ni cholery nie chcą na tych 1066 MHz pracować, bez względu na to, czy zdaję się na automatykę biosu czy wymuszam ustawienia ręcznie i niezależnie od płyty. I nie potrzebuję oscyloskopu za 10k Euro żeby stwierdzić, że takie pamięci są do niczego.

Oj, wygląda na to, że nie wie Pan o czym pisze. Jeśli jest dedykacja to moduł pamięci się różni. To że zadziała "zwykły" jest dziełem przypadku.
    Ależ wiem. Polecam kiedyś w ramach eksperymentu postawić sobie na Macu Windowsa A co do "jeśli jest dedykacja to moduł się różni" - podziwiam wiarę w uczciwość producentów, naprawdę. Stawiam perły przed wieprze, że takie moduły różnią się tylko ową dedykacją od niededykowanych (innymi słowy - inna naklejka). Mało to było takich przypadków w historii?

Wbrew temu co się Panu wydaje, Intel nie zatrudnia idiotów. Przy czym jednocześnie musi Pan zauważyć że w przypadku nie swoich płyt, dostarcza tylko scalaki. Układy zasilania są tworem producenta płyty i faktycznie spotyka się najrozmaitsze wynalazki, zupełnie niezgodne ze specyfikacją.
    Ok, zrobiłem skrót myślowy, przepraszam. A co do specyfikacji: Intel chyba tylko specyfikuje, jakie napięcia mają trafić na socket i chipset, a sama konstrukcja sekcji zasilania jest już w gestii producenta płyty? Zresztą, gdyby tak nie było, to nie byłoby takiej różnorodności w tej materii.
    I zgadzam się, że w Intelu idioci nie pracują (choć patrząc na ich politykę marketingową i ostatnie wpadki z Sandy Bridge, można zacząć mieć wątpliwości ) - dlatego standardowo na ramki idzie 1.8V, przy którym 99% pamięci działa, a nie 2.1V, przy którym 99% się pali Niestety napięcie zasilania nie jest zapisane w SPD.
    Tak, mam świadomość stosowania w powyższej wypowiedzi tego samego skrótu myślowego, co wcześniej.

A co do moich pamięci i podpierania się standardami: powoli zaczynają ręce mi opadać. Nie chcesz - nie wierz. Używam tych pamięci na trzeciej płycie z kolei (obecnie Asus P5Q Pro, żebyśmy mieli jakiś konkret w dyskusji) i wiem jak działają. Zresztą, skoro mi nie wierzysz, to może w specyfikację producenta uwierzysz:
    http://www.ocztechnology.com/ocz-ddr...l-channel.html
    Ja mam co prawda trochę starszą wersję, zwącą się "EPP Ready" zamiast 'Vista Performance" i mają trochę luźniejsze timingi, ale zasadniczo jest to to samo. I nie są to jedyne pamięci DDR2, które chodzą na 2.1V
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Jak? Zwyczajnie, nawet marszull o tym wcześniej pisał - kupuję pamięci 1066 MHz, które ni cholery nie chcą na tych 1066 MHz pracować, bez względu na to, czy zdaję się na automatykę biosu czy wymuszam ustawienia ręcznie i niezależnie od płyty. I nie potrzebuję oscyloskopu za 10k Euro żeby stwierdzić, że takie pamięci są do niczego.
    Oczywiście że aby stwierdzić że nie działa nie potrzebny jest oscyloskop. Niestety nie da się orzec dlaczego nie działa.

Stawiam perły przed wieprze, że takie moduły różnią się tylko ową dedykacją od niededykowanych (innymi słowy - inna naklejka).
    Jakbym podjął zakład, to na przykładzie MP, przegrałby Pan perły.

dlatego standardowo na ramki idzie 1.8V, przy którym 99% pamięci działa, a nie 2.1V, przy którym 99% się pali Niestety napięcie zasilania nie jest zapisane w SPD.
    Standardem dla Pańskiego typu pamięci jest 1,8V i koniec kropka. Jeśli moduł nie działa przy takim to już jest rzeźba a nie układ.

A co do moich pamięci i podpierania się standardami: powoli zaczynają ręce mi opadać. Nie chcesz - nie wierz.
    Pisałem wcześniej. To nie kwestia wiary ani widzimisię. Z podstaw wiedzy drwią tylko ignoranci, proszę o tym pamiętać.

Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów