Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Kwiatki

Domyślnie Kwiatki

Z przydomowego ogródka

1.

2.

Domyślnie

1. Ostre słonce nie zostało zatuszowane.
    2. Mała GO pokazuje nieciekawą ziemię i badyle.
    3. Wprawdzie EXIF-a nie ma, ale po widoku widzę że robione krótką ogniskową.

I to w sumie wszystko. Mógłbym jeszcze powydziwiać o małych fotkach i płaskich ujęciach i takie tam, ale nie ma sensu.
    Fotki niestety chybione, a podstawowym błędem jest tutaj fota cykana nieodpowiednim szkłem do takich fotek, a dokładniej krótką ogniskową.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    1. Ostre słonce nie zostało zatuszowane.
    2. Mała GO pokazuje nieciekawą ziemię i badyle.
    3. Wprawdzie EXIF-a nie ma, ale po widoku widzę że robione krótką ogniskową.

I to w sumie wszystko. Mógłbym jeszcze powydziwiać o małych fotkach i płaskich ujęciach i takie tam, ale nie ma sensu.
    Fotki niestety chybione, a podstawowym błędem jest tutaj fota cykana nieodpowiednim szkłem do takich fotek, a dokładniej krótką ogniskową.
    ad 1. Pytanie czy powinno być..
    ad 2. Jak już do chyba duża GO
    ad 3. Oba zdjęcia na ogniskowej 105 mm może to i krótka, ale nie uważam by nie nadawała się do tego rodzaju zdjęć. Sam obiektyw N18-105 nadaje się rzeczywiście może i niezbyt, ale akurat nie ze względu na ogniskową IMO

Domyślnie

1. Generalnie powinno. Ostre słonce powoduje ostre kontrasty (przejarane miejsca gdzie świeci i ciemne w cieniu).
    2. Fakt, pomyliłem się. Chodzi o to, że GO jest zbyt duża.
    3. Tutaj możnaby walnąć długi wykład i popolemizować. Ale jedno jest pewne, tym szkłem raczej nie uzyskasz małej GO z tej perspektywy, a dokładniej mając kwiat nisko ziemi). Musiałbyś mieć dalej tło, czyli robić zdjęcie np z boku z dość mocno oddalonym tłem (im dalej tym lepiej).

Domyślnie

Karbulot ma racje.

ja swoje 'kwiatki' staram sie fotografowac z ich perspektywy... czyli tarzam sie po trawniku. Sasiedzi maja ubaw, ale na zdjeciach tego nie widac. co mi pozostaje to wyraznie odciete kwiaty od tla, ktore rozmywa sie i skupia uwage widza na tym co chcemy pokazac. W przypadku pochylania sie nad kwiatem masz na drugim planie ziemie, badyle i balagan, ktory jest wciaz ostry i miesza w kadrze.

Domyślnie

Oj tak marschal, u mnie jest to samo. A na dokładkę wyobraź sobie, że mam 42 lata, pokaźny brzuszek i ważę 120 kilo. I teraz podsumowując to wyobraź sobie, jak się kładę na jakimś chodniku przed czymś ogródkiem i wydziwiam, z moim biednym chorym kręgosłupem po dwóch operacjach żeby jeszcze bardziej położyć łeb na ziemi, aby ująć kwiat z odpowiedniej perspektywy. A samo foto to nic, trzeba jeszcze wstępnie oczyścić "teren" z różnych patyków, zeschłych liści, czasem trzeba kwiatkowi usunąć przywiędłą łodyżkę... Eeeehhhh... Ale Duńczycy są tolerancyjni na dziwaków, sami nawet zaproszą do ogródka jak widzą, że stwarzam zainteresowanie ich kwiatkami. Ja jednak częściej poszukuję dzikich roślin niż ogrodowych, większa frajda i wyzwanie.

Domyślnie

Ja bym raczej proponował inną porę dnia (wcześniej/później), zamiast tuszowania takich błędów w komputerze
    Völkchlor

Domyślnie

Może zbyt pochopnie napisałem" zatuszować". Nie chodziło mi o to, aby zrobić tak, aby nie było widać słońca, bo tak sie raczej nie da. Chodziło mi raczej o częściową niwelację dużego kontrastu, poprzez opcję cień/podświetlenie w PS-ie. Wyciągamy trochę cienie i gasimy przepały oraz jaskrawe miejsca. Fota jest nadal słoneczna, ale już z mniejszymi kontrastami.

Na przykład coś takiego:
    (Dla lepszego porównania z lewej "przed" a z prawej "po")

Nie dawałem dużej różnicy, niestety za dużo w tej fotce bałaganu, czasem niestety wyciąganie cieni i gaszenie światła ma odwrotny skutek do zamierzanego. Tutaj lepiej pobawić się światłami, jasnymi, ciemnymi i cieniami w ACR-ze (druga zakładka z krzywą tonalną).

Domyślnie

Dodam do powyższego, że kwiatki i inne badylki nędznie się prezentują przy kadrowaniu z góry (z małymi wyjątkami).
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Dzięki za uwagi.

Faktycznie światła w obu zdjęciach powinny zostać trochę skorygowane. Wywoływałem rawy na wyjeździe, na kompie u ojca i jakoś ma on chyba mniejszy kontrast.

Co do leżenia to też nie raz leżałem, fakt bardziej w plenerze niż w mieście. Tu było trudno o tyle, że było błoto i jeszcze rosły tuje, więc został tylko taki kadr.

Dziękuję za wszystkie komentarze.

Uprawnienia umieszczania postów