Szukaj
rzuć okiem w stopke kolegi. 35/1.8G jak byk tam stoi.
co do 50, jak juz mowilem, sigma
Czytaj co do Ciebie piszemy.Ale czy warto płacic więcej, za obiektyw z silnikiem do puszki która ma wbudowany napęd?
Powtórzę się jescze raz:
AF-S czyli silnik SWM wbudowany w szkło 50mm/1.4G i 35mm/1.8 G jest dużo dokładniejszy jesli chodzi o "doostrzanie" niz wersja "srubokrętowa" ma to o tyle duze znaczenie, ze są to super jasne obiektywy, w których głębia ostrości jest dość papierowa.
AF-D poprostu nie złapie bardzo małych zmian w położeniu obiektu, nie będzie w stanie przeostrzyc te pare mm.
Inna sprawa ze SWM SWM'owi nie równy. porównując np predkosc działania af w 24-70 i 35/1.8 ... no coż..
natomiast srubokręt jest tak szybki jak pozwala na to moc silnika w bodyz d200 i d700 delikatnie mowiac zapier...
![]()
Ostatnio edytowane przez AlleG ; 01-04-2011 o 16:25
... i tak was lubie...
O tej zbednej inwetycji dobrze wspommiales kolego. Moze to byc pierwsza i ostatnia lustrzanka, wiec nie ma sensu wykladac kasy na cos co nie przynosi zysku. Ja takie mam myslenie. No chyba ze ktos jest gadzeciazem wtedy kasa dla niego nie gra roli pod warunkiem ze ja ma![]()
D3100 18-55 55-300 SB-600
A ja bym brał D90. Do filmów to jest kamera a sam aparat mz jest lepszy niż D3100. Przede wszystkim ma silnik a to jest naprawdę świetna sprawa! Mój znajomy zakupił D5000 i teraz bardzo żałuje, że nie kupił D90 właśnie ze względu na silnik. Takie szkła jak 50/1.8 czy 35/2 i wiele innych to bardzo ciekawe szkła, które na 3100 będziesz miał tylko w manualu a na D90 będą działały bardzo fajnie. Dodatkowo CLS i kilka innych rzeczy, o których wspominano tu i tam wiele razy to spory atut D90. O ile się nie mylę to chyba najbardziej popularny aparat dla zaawansowanego amatora. Ja zacząłem moją przygodę z lustrzankami właśnie od niego i złego słowa na ten model nie powiem. W zestawie z N18-105vr to BARDZO uniwersalna maszyna!
Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.
Wlasnie wrocilem ze sklepu i powiem tak: zgodnie z zaleceniami kolegow poszedlem "pomacac" aparat. D3100 moze i fajny ale nie dosc ze maly, lekki to ieszcze taki strasznie plastikowy. Klapka od karty sie rusza, grip taki jaki maly jak na moja reke. Natomiast po dotknieciu D90 to mi sie micha usmiechnela zaraz. Poczulem go zaraz, masywna budowa wiekszy i jak dla mnie wogole nie do porownania z d3100. Wrocilem do domu i gryze sie ....
D3100 18-55 55-300 SB-600
No to już wiesz.....gratuluje przyszłego zakupu
![]()
nic...
No to się nie gryź, tylko dozbieraj trochę więcej kasy i kup D90, bo potem będziesz się zadręczał, że go nie wybrałeś. Do tego jakaś karta, mała torba i już... wystarczy na długo.
Albo, jeśli cię to nie odstrasza, szukaj dobrych okazji wśród używanych. Ja z nowych rzeczy to mam chyba tylko filtry![]()
D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów
heh, ja jak byłem pomacać 3100 to też byłem zaskoczony i zniesmaczony - jaki on mały. Obiektyw jakiś taki malutki, no nie leżał mi na całej linni. Obok na półce leżał d7000. Sięgnąłem po niego i już wiem, że to aparat dla mnie
MZ ten zakup ma mi sprawić frajdę, jakbym pożałował sobie kasy, to cały czas bym sięgał po aparat z niesmakiem.
D7000 + N18-105; Czajka II
Robi się ciekawiej, oficjalnie zaprezentowano D5100 http://www.dpreview.com/previews/nikond5100/Też malutki ale bebechy bardzo interesujące. Dla mnie im mniejszy tym lepszy, łatwiej schować do zwykłej torby/plecaka wkładając tylko w neoprenik - nie trzeba torby zawsze nosić, a co za tym idzie to częściej można mieć przy sobie aparat i chwytać ulotne chwile
Właśnie D3100 jest mały ale leży mi super, przyznaje że D7000 jeszcze lepiej ale oba są po prostu hand-friendly
![]()
Skontaktuj się z nami