Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    Jak dla mnie kwestia silnika do szkiel bez AF-S to jeden z najbardziej przehypowanych tematow na tym forum

Tak naprawde to wiekszosci ludzi jest on niepotrzebny, jeszcze jak wychodzil D40 to mozna bylo marudzic ,ze nie ma szkiel , ale po wyjsciu 35/1,8, 50/1,4 w zasadzie juz nie ma dziur w zakresie i typach obiektywow.

Zwlaszcza, ze jak ktos sie zastanawia czy warto oszczedzic 500 pln na body to raczej nie bedzie kupowal 15 roznych obiektywow potem.

Imho do amatorskich zastosowan D3100+18-105 w zupelnosci styknie pozniej mozna sobie kupic tele 70-300VR , jakas AF-Sowa stalke i potrzeby wiekszosci amatorow beda zaspokojone.
    No nie dokońca się zgodzę bo jeśli ktos chce zaoszczedzic 500 zł to nie znaczy ze nie chce kupic potem xx obiektywów. jak amator chce kupic body do portretu to właśnie parzy zeby kupic tanio body z silniczkiem bo potem kupuja 50 1.8 oraz 85 1.8 i tu powstaje różnica w przypadku braku silnika ! policz ile zaoszczędza poczatkujacy jak nie musi kupowac wersji 1.4 juz na samej 50 masz jakies 800 zł do przodu a o 85 to nie mowie nawet
    xD

Domyślnie

nie wiem ale jak dla mnie do codziennego użytku najlepszym wyborem był by P500. jest mniejszy, ma i zoom by sąsiadke podgladac i makro dla motylka a jakosc tez jest dobra . wiec dlaczego ma to byc lustro - chyba tylko dla szpanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    oczywiście dla Ciebie tylko D90 jest coś wart. czyżby jakiś kompleks? wiem dałeś dużó kasy za aparat więc musisz go chwalić bo nie byłbyś PRO
    Oj kolego idąc Twoim typem rozumowania to widzę, że to Ty masz jakiś kompleks bo kupiłeś D5000 i chcesz za wszelką cenę udowodnić że można tym zrobić od pamiątek z wycieczki po komercyjne zlecenie na billboardy..
    No cóż, jak ktoś nie ma racjonalnych argumentów to przynajmniej sobie pokrzyczy.
    ....i wciskasz ludziom w klawiaturę słowa, których nie pisali:
    Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Nawet kupno D3s nie uczyni go PRO. Pro to nie kwestia sprzętu.

Do autora - nie wiem, kto Ci powiedział, że D90 to już sprzęt półprofesjonalny. Jest to aparat dla zaawansowanego amatora, któremu może od czasu do czasu wpadnie jakieś zlecenie.
    źródło - pierwsza strona, post nr 9.

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    spokojnie i wystarczy. Śrubokręt to taki slogan użytkowników D90 bez śruboketa nie jesteś PRO i nie ważne czy masz obiektywy z własnym silnikiem czy też nie Śrubokręt musisz mieć
    tak.. i użytkowników D50, D70, D70s, D80, D200, D300, D300s.... widzę że Ty chyba faktycznie masz kompleks D90.

Ze śrubokrętem nie jest tak że jest niezbędny. Ale jest przydatny. Powiedzmy, że mam kastrata i chcę kupić obiektyw 50mm. zamiast wydać 450zł na 50/1.8 muszę wydać 1300 na 50/1.4 AF-S. To tylko jeden z przykładów, który sam na sobie przerabiałem, gdy miałem D40. Przykładów jednak można mnożyć. Nie ma taniej 85, nie ma tańszej, ciemniejszej 24, nie ma taniego zooma 70-200/4, nie ma fisha.

Ja wiem, że kupując nowsze wersje obiektywów dostaję światło 1.4, nowe powłoki, idealnie okrągłe listki przysłony. Tyle, że ta kwestia jakościowa jest, dla amatora patrzącego na obrazek, pomijalna, w przeciwieństwie do ceny, która jest nie raz kilkukrotnie większa.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie D90 czy D3100 PILNE!

Doczepie sie i ja. Jutro mam zamiar isc kupic jessopie nikona D3100. Dodam ze jest to moja pierwsza lustrzanka, wczesniej uzywalem fuji S6500fd, ale oczekiwanie na mozliwosc zrobienia kolejnego zdjecia (RAW) dobijala mnie. Aparat dale bratu a ja chcialbym kupic lustro. Bawilem sie canonem d500 ale nie jestem canonierem. Zawsze ciagnelo mnie w strone nikona. Teraz zasadnicze pytanie. Jest we wspomnianym sklepie ow D3100 w dwoch wersjach http://www.jessops.com/online.store/products/79294/show.html lub http://www.jessops.com/online.store/products/78032/show.html
    Jesli mozecie wypowiedzcie sie czy dokonuje dobrego wyboru. D90 jest trochu zadroga dla mnie.
    Pozdrawiam
    D3100 18-55 55-300 SB-600

Domyślnie

To ty musisz wiedzieć czy potrzebujesz filtra torby i karty za 80 funtów. Ja bym kupiła golasa z obiektywem + kartę pamięci.
    Karolina
    Karolina Trzaska

Domyślnie D90 czy D3100 PILNE!

Tez tak mysle. Przynajmniej zona bedzie miala wtedy rozwiazany problem co mi kupic na prezent. Powodow bedzie miec pod dostatkiem wtedy. Co do obiektywu to chyba na poczatek sam kit a wiem ze kumpel ma do sprzedania tamrona 70-300 za pol ceny czyli ok 50 funtow pewnie wiec go dokupie.

Btw. Jaki jest sredni rozmiar zdjecia raw na tym aparacie?
    D3100 18-55 55-300 SB-600

Domyślnie

Żadne D3100, chyba że mu dolutujecie pokretlo pomocnicze, i wyswietlacz pomocniczy. To naprawdę ogromny komfort.

Domyślnie

Ja własnie kupiłem D90. Nie wiem czy sprzedam D3000 bo to sympatyczny aparacik, ale D3000 a także D3100 pod względem ergonomii to żart w porównaniu do 90. Jesli chcesz robić zdjęcia szybko bez szukania godzinami (tzn waznymi) sekundami potrzebnych ustawień to kupuj D90. Zwłaszcza ze body kosztuje nowe 2300
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

sam kupiłem D90 na pierwszą lustrzankę i szczerze polecam - jak ktoś ma zamiar przeczytać te 270 stron instrukcji, jakąś książkę i bawić się obróbką na kompie. lustrzanka to tylko narzędzie i wcale nie jest powiedziane, że będzie robiła mega zdjęcia - to zależy od tego, jak to narzędzie zostanie użyte. jak ktoś ma zamiar aparat brać raz na 2 tygodnie na weekendowy wypad i używać go tylko w trybie zielonym, ew od czasu do czasu portret lub krajobraz - to nie ma sensu W OGÓLE zastanawiać się nad lustrem. hybrydowe kompakty (tzw. superzoomy) za 1000 zł spokojnie wystarczą do zrobienia zdjęcia zameczku, koleżanki czy samochodu kolegi. jeżeli fotografia nie wciągnęła kogoś na poziomie kompaktu, tzn nie zaczęło komuś brakować ISO, pokręteł, klawiszologii czy ogólnie rzecz biorąc większego wpływu na fotografię, to lustrzanka jest zbędnym wydatkiem.

kox - z tego, co napisałeś - D3100 powinno styknąć. jeżeli czujesz, że możesz się w to wciągnąć - kup D90 lub poczekaj co pokaże Nikon z D5100.
    D90 + N18-105 i kilka gratów

Smile

Cytat Zamieszczone przez pluszaczekd Zobacz posta
    Doczepie sie i ja. Jutro mam zamiar isc kupic jessopie nikona D3100. Dodam ze jest to moja pierwsza lustrzanka, wczesniej uzywalem fuji S6500fd, ale oczekiwanie na mozliwosc zrobienia kolejnego zdjecia (RAW) dobijala mnie. Aparat dale bratu a ja chcialbym kupic lustro. Bawilem sie canonem d500 ale nie jestem canonierem. Zawsze ciagnelo mnie w strone nikona. Teraz zasadnicze pytanie. Jest we wspomnianym sklepie ow D3100 w dwoch wersjach http://www.jessops.com/online.store/...9294/show.html lub http://www.jessops.com/online.store/...8032/show.html
    Jesli mozecie wypowiedzcie sie czy dokonuje dobrego wyboru. D90 jest trochu zadroga dla mnie.
    Pozdrawiam
    Ja kupiłem niedawno (ale nie w Jessopie tylko w Jacobs-ie) taki zestaw: http://www.jacobsdigital.co.uk/p-423...3100-body.aspx i do tego http://www.jacobsdigital.co.uk/p-377...f-s-vr-ed.aspx taki zestaw polecam i Tobie. Nie mogłem się zdecydować co wybrać D90 czy D3100 ale jednak wybrałem D3100. Nie ma pomiędzy nimi aż takiej dużej różnicy w cenie http://www.jacobsdigital.co.uk/p-377...56g-ed-vr.aspx ale wybór nalezy do Ciebie
    Kupując w Anglii poproś sprzedawce by podsteplował Ci gwarancje bo bez stępla jest ona w Polsce nie ważna dzwoniłem do Nikona Polska aby się dowiedzieć ( nie mam pojęcia dlaczego tak jest ale niestety tak jest Przecież gwarancja jest europejska i w innych państwach potrzebny jest tylko paragon a nie jakieś stemple na gwarancjii)
    Do Nikona D3100 jest jeszcze zwrot 40 funciaków jesli go kupisz do 4 maja.
    Ze sprzętu jestem jak na razie bardzo zadowolony i mam nadzieję, że tak już zostanie.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów