Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

[QUOTE=costi;2336072]Kurczę, nikt mojemu D300 nie powiedział, że powinien strzelać fochy jak zmieniam szkła przy włączonej puszce. A skubany działa bez zająknięcia bez względu na to, co zakładam (czy to manual, czy AF-S, czy Tamron albo Sigma)...

Mojemu D 300 też nikt nic takiego nie mówił i on też jest taki skubany (w którejś z książek Scott Kelby też pisze że wyłączanie aparatu w takiej sytuacji nie jest konieczne). Tylko ja hmm... robię włącz/wyłącz gdy wyjmuję/wkładam karciochę pamięciochy.
    Na świecie ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.

http://marchewkowakuchnia.wordpress.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Murphy Zobacz posta
    Tylko ja hmm... robię włącz/wyłącz gdy wyjmuję/wkładam karciochę pamięciochy.
    O... Z tym się zgodzę. Karta to inna para kaloszy.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Ja też zmieniałem obiektywy bez wyłączania.
    Padł mi od tego d70 i teraz już wyłączam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arek-hs Zobacz posta
    Ja też zmieniałem obiektywy bez wyłączania.
    Padł mi od tego d70 i teraz już wyłączam
    A skąd wiesz, że od tego? Co konkretnie w nim padło?
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Przy zmianie obiektywu górny wyświetlacz się zwiesił. Nawet po wyłączeniu przyciskiem nic się na nim nie zmieniło. Dopiero po wyjęciu aku zgasł.
    Padła płyta zasilania.

Domyślnie

Może D70 jako pierwsza amatorska lustrzanka Nikona jeszcze nie była pod tym względem zabezpieczona
    Ale, żeby płyta...

Domyślnie

Była była. Jest zabezpieczona podobnie do d300. Są bezpieczniki na płycie zasilania.
    Gdzieś w internecie czytałem o podobnym przypadku, że zasilanie padło przy zmianie obiektywów, ale nie pamiętam jak to puszka była.

Domyślnie

Gdzieś w internecie czytałem o podobnym przypadku, że zasilanie padło przy zmianie obiektywów, ale nie pamiętam jak to puszka była.
    nie dorabiaj teorii do pojedynczych przypadków.
    Jak Ci padnie skrzynia biegów podczas jazdy to wyciągniesz wniosek, żeby nie zmieniać biegów przy pracującym silniku? Wszystko może się popsuć. A jak pisał Murphy, zrobi to w najmniej oczekiwanym momencie.

Domyślnie

To nie jest teoria bo wiem że od tego padło.

EDIT: http://forum.ecoustics.com/bbs/messa...91/176832.html
    co najmniej trzy identyczne przypadki, dalej mi się nie chce czytać
    Ostatnio edytowane przez arek-hs ; 30-03-2011 o 22:37

Domyślnie

To nie jest teoria bo wiem że od tego padło.
    OK, zgoda. W kilku D70 tak było.
    W dalszym ciągu jednak twierdzę, że padł nie od zmiany obiektywu, tylko podczas. Może padł, bo miał paść? Może partia jakiejś części użytych do produkcji zasilacza była wadliwa? I załączenie zasilania na obiektyw go położyło. Jak już ktoś napisał, styki na bagnecie są tak ułożone, że zasilanie jest podłączane jako ostatnie. Fizycznie nie ma możliwości zrobienia zwarcia.
    Ja nie wyłączałem ani w D50, ani w D200, ani w D300. I nie zamierzam wyłączać w przyszłości.
    A inni niech robią jak uważają. Jeżeli będą spać spokojniej, gdy wyłączą aparat, to jestem za.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów