Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie d300 zablokowany AF????

witam serdecznie,
    mam mały/większy problem z AF w nikonie d300, /wydaje mi sie ze jest on raczej większy niż mniejszy /
    nie mogę przenieść pojedynczego punktu AF jakby się zblokował na ostatnich ustawieniach
    czy to możliwe?????
    Nie jestem pewien czy nie zmieniłem obiektywu przy włączonym aparacie / dobra pamięć ale krótka /
    nie jestem w kraju wiec nie mam serwisu!!!
    może ktoś już się z tym spotkał????
    już próbowałem przywrócić ustawienia domyślne ale bez skutku,
    zmieniałem szkła, ale też bez skutku!
    na innych trybach ostrzy jak powinien, ale sam nie mogę wybrać pola ostrości!!!! Hmm.....

Domyślnie

może to i głupie, ale... koło wybieraka nie ustawiłeś tej wajchy na L?
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Sprawdziłeś wszystko na pewno? Wybierak nie jest w pozycji L? Wiem może to głupie pytanie ale ja tez się przestraszyłem, że nie mogę zmienić pola af i to było to. Oczywiście gdybam. Jeśli tak nie jest, to sprawdź, czy wybierak w ogóle działa. Może to kwestia styków. Powodów może tu chyba być sporo.

Widzę, że hostman22 mnie uprzedził.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-03-2011 o 23:52 Powód: proszę nie mnożyć postów.

Domyślnie

Człowiek się uczy każdego dnia!!!
    wielkie dzięki.
    już działa cale szczęście ze są mądrzejsi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartek79 Zobacz posta
    Nie jestem pewien czy nie zmieniłem obiektywu przy włączonym aparacie
    To jeszcze ja jedno pytanko zadam A to nie mozna zmieniac szkła przy włączonym aparacie?

Domyślnie

Nie wiem jak długo używasz d300s ale to nie ma znaczenia, bo jak człowiek często korzysta ze zmiany pola af, to i wybieraka nie blokuje, a wtedy wystarczy, że przypadkowo się przestawi i człowiek od razu myśli, że coś się zepsuło

Cytat Zamieszczone przez slawoj400 Zobacz posta
    To jeszcze ja jedno pytanko zadam A to nie mozna zmieniac szkła przy włączonym aparacie?
    Pewien nie jestem ale chyba nie powinno się tego robić, to jednak elektronika, a i mechanika jak chodzi o śrubokręt. Sorry, nie zauważyłem uśmieszków
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-03-2011 o 23:53 Powód: proszę nie mnożyć postów.

Domyślnie

Tez mi się wydaje ze się nie powinno ale zawodowcem nie jestem co już pokazałem

Wielkie dzięki za pomoc i do następnego
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-03-2011 o 23:54 Powód: proszę nie mnożyć postów.

Domyślnie

Kurczę, nikt mojemu D300 nie powiedział, że powinien strzelać fochy jak zmieniam szkła przy włączonej puszce. A skubany działa bez zająknięcia bez względu na to, co zakładam (czy to manual, czy AF-S, czy Tamron albo Sigma)...

Jedyne, czego nie powinno się robić, to odpinać szkła i wyłączać aparatu przy pracującym VR, bo soczewka może zostać niezablokowana. Ale nic się od tego nie stanie, wystarczy przypiąć z powrotem/włączyć i będzie hulać.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta
    Pewien nie jestem ale chyba nie powinno się tego robić, to jednak elektronika, a i mechanika jak chodzi o śrubokręt. Sorry, nie zauważyłem uśmieszków
    Ale śrubokręt się przecież chowa jak odpinasz szkło.
    A jak przypinasz to też nic się nie stanie, bo jest na sprężynce i sam się chowa jak coś na niego "napiera".
    A styki są w takiej kolejności ustawione, żeby przy zdejmowaniu/zakładaniu szkła nie dało się zrobić zwarcia (innymi stykami).
    Wyobrażasz sobie sytuację, gdzie reporter ma 15 sekund na ujęcie i musi w tym czasie zmienić dwa razy szkło?
    Jakby miał jeszcze wyłączać aparat i powiedzmy czekać aż mu się matryca wyczyści przy wyłączaniu (bo niektórzy mają włączoną ta funkcję), czyli trzymać aparat w pionie, potem zmienić obiektyw, włączyć aparat i zrobić zdjęcie...
    Kolejna sprawa, to jeżeli ktoś pracuje na stałkach i ma do zrobienia reportaż np. z koncertu, na którym naprzemiennie używa 3-4 obiektywów i jakby tak co chwilę wyłączał i włączał aparat (do zmiany obiektywy) to pewnie po dwóch godzinach aku by powiedział "dobranoc, mam dziś dość".
    Ja włączam aparat rano i wyłączam dopiero wieczorem. Przez ten czas zmieniam kilkadziesiąt razy obiektyw i nigdy w żadnej swojej puszce nie zaobserwowałem jakichś podejrzanych objawów.

No... Ale niech każdy robi wedle własnego sumienia, żeby potem nie było, że Skibek kazał nie wyłączać, a teraz mam popsuty aparat
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

No to sprawę wyjaśniłeś, a ja dlatego napisałem, że pewien nie jestem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów