Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie nie rozpoznaje NEF-ów z D90

Witam,
    Niestety nie mogę obrabiać NEF-ów z D90. Kiedy nie działało to CS2 (poprzednio obrabiałem tam NEF-y z Coolpic 8800) to byłem zaskoczony. Ale ok D90 robi NEF-a w nowym formacie? Ale zainstalowałem NEF Codec z dołączonej płyty i dalej nie mogę obrabiać NEFów z D90? Czy to znaczy, że tych NEF-ów nie da się obrobić w niezależnej aplikacji?
    Gorzej, zainstalowałęm dołączony Trial Capture NX2 to też nie rozpoznaje NEF-a z D90!

O co chodzi?

Domyślnie

Fajnie, jak wątek będzie czytelny, to go poczytam. Tymczasem rada nieprzydatna. Widziałem ten wątek.

Pytałem też, dlaczego nie czyta NEF-ów Trial Capture NX 2 ???

Domyślnie

a czym je zgrałeś? z czego wczytujesz?

p.s. ja zgrałem starym oprogramowaniem NIKONa i mi uszkodziło pliki (o czym piszę kilka wątków niżej)
    Mateusz Książkiewicz
    Canon & Nikon

Domyślnie

Przełożyłem kartę do kompa.

Domyślnie

phalops idź na stonę Adobe i się dowiesz który PS czyta jakie pliki.
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

w tym wątku masz wyjaśnione co zrobić http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120825
    |D70S|S24-70/2.8||SB600 dużo chęci ale brak talentu

Rozmowny Awatar km79
    Miasto
    Bilgoraj - Burton on Trent

Domyślnie

Musisz mieć zaktualizowany Nikon Capture NX 2 do wersji conajmniej v2.2.1 żeby czytał NEFy z D90ki.
    D600 +N35 +N50 +N70-210
    D810 +S24
    fr

Domyślnie

Dzięki, swoją drogą to niezły numer dodawać do aparatu płytę z oprogramowaniem, które nie obsługuje zdjęć z tego aparatu
    Niestety NEF-y z D90 obsługuje dopiero CR4.6, którą można zainstalować do wersji minimum CS3. A ja mam legalnego CS2 :<<<

Uprawnienia umieszczania postów