Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: zatoka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jmiron Zobacz posta
    Proszę, to oryginał, niestety jpq
    Znaczy jak. Kupujesz D300, żeby robic w JPEG-ach?

Cytat Zamieszczone przez JaroPienza Zobacz posta
    ale tak się nim pobawiłem., chociaż mistrzem nie jestem.
    Faktycznie nie jesteś. Spaprałeś tę fote całkowicie .
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie zatoka

Bo według Ciebie nie była spaprana od początku ?? Pokaz jak Ty zrobiłeś ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaroPienza Zobacz posta
    Bo według Ciebie nie była spaprana od początku ?? Pokaz jak Ty zrobiłeś ??
    Spaprana była, oczywiście. Ale zobacz co zrobiłeś. Wyśrubowałeś kontrast na maksa i dowaliłeś jakieś dzikie wyostrzanie. Nie mówiąc o tym, że wyciagnąłeś na dokładkę jakiś szum. Twoja wersja aż kłuje w oczy.

Fote ciężko poprawic, bo już została zastosowana jakaś obróbka. Postarałem sie wydelikatnić obraz zmniejszając kontrast. Dalsze wyostrzanie tylko pogarsza sprawę:

http://img695.imageshack.us/img695/5...ssssssssst.jpg

Domyślnie

A mi by sie podobało w BW. Ze słabym i mocnym kontrastem.

Domyślnie

Karbulot - nie trzeba odrazu robić w nefach jak ma się D300, w jpg też można a im lepszy aparat tym lepsze wyniki.
    Jmiron - wstawiłeś orginał ale pomniejszony z wyciętym Exifem a co za tym idzie możliwość jego poprawy też jest znikoma, no chyba że to jest rozmiar prosto z puszki ???
    Zdjęcie niestety bardzo słabe technicznie a warunki widać były ciekawe.
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert_P Zobacz posta
    Karbulot - nie trzeba odrazu robić w nefach jak ma się D300, w jpg też można a im lepszy aparat tym lepsze wyniki.
    Niby tak, ale ja mam troche inne spojrzenie. D300 to silny i drogi aparat, rzekłbym na pograniczu profesjonalizmu. W sumie chyba najlepsze lustro DX-owe Nikona (pominę D7000 w tym zestawieniu). Jak ktoś wyrzuca tyle kasy na aparat, to albo zależy mu na dobrej jakości wywołania fot (w tym przypadku jest wymagany NEF), albo jest onanistą sprzętowym, który musi mieć super cudo, nawet jeśli go nie ogarnia. Można się ze mną nie zgadzać, ale nie sposób nie przyznać racji takiemu rozumowaniu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Niby tak, ale ja mam troche inne spojrzenie. D300 to silny i drogi aparat, rzekłbym na pograniczu profesjonalizmu. W sumie chyba najlepsze lustro DX-owe Nikona (pominę D7000 w tym zestawieniu). Jak ktoś wyrzuca tyle kasy na aparat, to albo zależy mu na dobrej jakości wywołania fot (w tym przypadku jest wymagany NEF), albo jest onanistą sprzętowym, który musi mieć super cudo, nawet jeśli go nie ogarnia. Można się ze mną nie zgadzać, ale nie sposób nie przyznać racji takiemu rozumowaniu.
    każdy ma swoje zdanie....

ja racji Twojemu nie przyznaję...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Jak ktoś wyrzuca tyle kasy na aparat, to albo zależy mu na dobrej jakości wywołania fot (w tym przypadku jest wymagany NEF),.
    Nie jest wymagany NEF żeby zrobić dobre zdjęcie tutaj nie mogę się z Tobą zgodzić bo nie masz racji.
    NEF daje możliwość dużej edycji ale nie jest wymagany do zrobienia dobrego zdjęcia!
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert_P Zobacz posta
    Nie jest wymagany NEF żeby zrobić dobre zdjęcie tutaj nie mogę się z Tobą zgodzić bo nie masz racji.
    NEF daje możliwość dużej edycji ale nie jest wymagany do zrobienia dobrego zdjęcia!
    A czy ja napisałem, że NEF jest wymagany do zrobienia dobrego zdjęcia?
    Jak już mnie cytujesz, to najpierw przeczytaj co cytujesz porządnie i dokładnie.
    Napisałem, że NEF jest wymagany do dobrej jakości wywołania.
    A jak twierdzisz inaczej, zapraszam do robienia zdjęć zachodów słońca, nocnych, czy z czystym gradientowym niebem.
    Wtedy zobaczysz, ile jest warty Twój 8-bitowy JPEG z ośmiopikselowymi blokami kompresji i przekłamywaniem kolorów.

Domyślnie

Miałem na myśli dobre = dobrej jakości zdjęcie. I powtórzę nie jest nef do tego potrzebny.
    99% zdjęć które widać na mojej stronie było robione w jpg i mz nic im nie brakuje. Trzeba poprostu umieć wykorzystać posiadany sprzęt .
    Oczywiście nieznaczy to że nie robię zdjęć w nefach, oczywiście robię(przeważnie nef+jpg), jednak zamiast siedzieć i godzinami poprawiać je przed kompem staram się mieć taki materiał wyjściowy który nie będzie wymagał interwencji lub ew. bardzo znikomą.
    Podsumowując: nie można twierdzić że dla dobrej jakości zdjęcia to tylko nef , robiąc zdjęcia w jpg też można uzyskać zdjęcie dobrej jakości.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów