Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 138

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Eeeee, co Wy chcecie - przecież to są ekstra fotki... w porównaniu z tym co "profesjonalne" studio filmowe zrobiło na mojej studniówce. Bogu dziękujcie, że nie mam frame grabbera bo bym to na YouTube wrzucił i byście się posikali z radochy. Co 30 sekund kolorowe przejscia (każde oczywiscie inne), saturacja raz na maxa, raz do BW, efekty, gwiazdki, duperele - słowem wszystko co Premiere i filtry jakie posiadało wówczas "profesjonalne" studio mogło zaoferować.

Powyższe zdjęcia w porównaniu z tym filmem to jak prace Sailora do zdjęć w piwnicy kąpiącej się grubej, starej baby zrobione kompaktem przy ISO1600 (z uwagi na brak lampy) - tak więc sami wiecie chyba czego się spodziewać.

Pozdrawiam
    Erie

PS Co do tych grafików to tak straciłem kiedyś dobre źródło zleceń - po co mi płacić 1000 PLN każdorazowo za pewne zlecenie, jak "syn córki znajomego", "brat szwagra cioci" czy inna wspaniała osoba w stylu "syn sąsiada z pierwszego piętra" zaoferował się, że za 200 PLN zrobi. Oczywiście to co zorbił to zrobił - firma i tak nie skorzystała, ale mieli radochę bo 800 PLN "zaoszczędzili".
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Powyższe zdjęcia w porównaniu z tym filmem to jak prace Sailora do zdjęć w piwnicy kąpiącej się grubej, starej baby zrobione kompaktem przy ISO1600 (z uwagi na brak lampy) - tak więc sami wiecie chyba czego się spodziewać.
    eee...no raczej takie zdiecia to by byla sztuka i Sailor jeszcze dlugo musi sie uczc, by wejsc na taki poziom tworczej swiadomosci...z reszta pierwsze skojarzenie jakie mialem przy tym twoim tekscie brzmialo "Saudek"

Domyślnie

Niestety, to nie była by żadna sztuka - to byłaby masakra w trzech aktach. Tak samo zresztą jak ta kaseta VHS ze studniówki. Nie było w tym żadnego ani zamierzonego, ani niezamierzonego artyzmu, sztuki czy czegokolwiek. Była tylko tandeta, brak jakichkolwiek umiejętności i nadmierne stosowanie filtrów. Podejrzewam że pierwsza lepsza osoba z tego forum zaproszona do nakręcenia tego filmu poradziłaby sobie o niebo lepiej.

Pozdrawiam
    Erie

Domyślnie

Ostatnio obserwowałem ślub który robił gość majacy studio i lab.Robił to jakąś ''łodzią podwodną'' firmy Sony.Korzystał tylko z wbudowanej lampy błyskowej na którą był nałozony rozpraszacz.Dzięki obrotowemu wyświetlaczowi wykonywał bardzo ciekawe moim zdaniem ujęcia,kiedy jakiś gość z D200/amator jakiś/ po prostu wymiękał bo było mało miejsca...I podejrzewam iż klienci będą bardzo zadowoleni...Teraz mało kto zwraca uwagę na bokeh,małą GO itd...ma być dużo ostro i kolorowo.Niestety takie czasy i taki rynek.Cwansi to wykorzystują i zarabiają a ambitni kupują drogie lustra,jeszcze droższe obiektywy i lampy a potem użalają się na forum jakie to podłe czasy,gdy ten od ''łodzi podwodnej'' zakupił niedawno piękne BMW siedemsetkę i się cieszy.Myślę też iz nie jest bywalcem zadnego forum

Domyślnie

Ostatnio mialem przyjemnosc robic zdjecia na koncercie dzieci z okazji Dnia Babci we wroclawskim Imparcie. Byl sobie czlowieczek z kamera i filmowal, przyszla jego kobieta dostala do reki D70 z jakims zoomem i lampa SB-600(sic!!!) i ten pan jej powiedzial "Nie wazne, rob zdjecia. Nie przejmuj sie co wyjdzie. Byleby ISO200 bo beda szumy" I co zrobila kobitka ... latala jak oszalala i cykala fotki na ISO 200, walac lampa na prawo i lewo. Zeby bylo smieszniej odbijala swiatlo od wbudowanego dyfuzora dla szerokie kata.
    Wogole wyszedlem na ignoranta, bo robilem:
    1. staloogniskowym szklem (85/1.
    2. ISO 400-640
    3. bez lampy ... jak mozna, co za brak profesjonalizmu
    Nie mialem okazji widziec zdjec tej pani i raczej nie chce.

A swoja droga to z tego typu imprez powinny wyrzucac za drzwi za blyskanie lampa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    A swoja droga to z tego typu imprez powinny wyrzucac za drzwi za blyskanie lampa.
    a ja w zeszły czwartek całą imprezę choinkową w przedszkolu przebłyskałem, i każdy maluch po kilka naświetleń otrzymała Mikołaj prawie oślepł (cwaniak przyciemniane okulary założył)
    Powiedz gALL ile zdjęc tańczących dzieci miałbym do sprzedania gdybym musiał bez lampy fotografować?

Domyślnie

Mysle, ze nie jedno. Bylem tam dla jednej pannicy, zrobilem ok 70 zdjec, do ogladania sie nadaje polowa (poprawnie naswietlona, poruszenie akceptowalne), wybralem 17. Poza tym nie wiem czym blyskasz ale sceny teatralnej to nijak nie oswietlisz blyskogratem. Aby nie byc goloslownym (zdjecia bez lampy): http://ola.fotogalleria.info/index.php?list=7

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Niestety, to nie była by żadna sztuka - to byłaby masakra w trzech aktach. Tak samo zresztą jak ta kaseta VHS ze studniówki. Nie było w tym żadnego ani zamierzonego, ani niezamierzonego artyzmu, sztuki czy czegokolwiek. Była tylko tandeta, brak jakichkolwiek umiejętności i nadmierne stosowanie filtrów. Podejrzewam że pierwsza lepsza osoba z tego forum zaproszona do nakręcenia tego filmu poradziłaby sobie o niebo lepiej.

Pozdrawiam
    Erie
    tylko z kasetami/zdieciami z takich imprez jest ten problem, ze wlasciwie z zalozenia nie pozostawiają pola do robienia sztuki. ja swoja kasete studniowkowa - dosc przyzwoita jak na ta kategorie - obejrzalem raz, przewijajac,a i to raczej z trudem...(bo i tak tego co na imprezie bylo w miare fajne kamerzysta nie mogl umiescic na filmie )
    Pozostaje jednak sprawa rzemiosla - gdyby bylo przyzwoite posilkowanie sie glupimi wstawkami nie bylo by az tak potrzebne...
    pozdr

Domyślnie

Bukowy, wyslij mi proszę na priv namiary na siebie - kiedys zrobię kopię tego cuda i Ci wyslę - będziesz miał poziom odniesienia jak wygląda dno i tona mułu. "Z kasetami/ zdjęciami z takich imprez jest ten problem, ze wlasciwie z zalozenia nie pozostawiają pola do robienia sztuki" - to nie miała byc sztuka - wystarczył by zwykły reportaż, a ten facet (a może kobieta to potem edytowała) chciał z tego zrobić "profesjonalne" dzieło. Powiem Ci jak to zrobił - weź dowolne zdjęcie (choćby z naszego forum), otwórz je w PSie i nałóż na to losowo 5 filtrów artystycznych (ze standardowymi parametrami) oraz podkręć saturację o 50%. Następnie zamieść na forum wersję przed i po. Tak mniej więcej wygląda cała ta kaseta.

Domyślnie

Erie, alez ja sie domyslalam (przynajmniej staram jak to wyglada. pozwol, ze poczekam az wrzucisz kiedys na youtube i posmieje sie z calym swiatem

zacytuje siebie: "Pozostaje jednak sprawa rzemiosla - gdyby bylo przyzwoite, posilkowanie sie glupimi wstawkami nie bylo by az tak potrzebne..."

mozna zrobic kobiecie paskudne zdiecie, i cieciem, wygladzaniem, przeklejaniem itd w PS probowac zrobic z niej pieknosc, najczesciej osiagajac marny efekt (zazwyczja ktos kto tak dziala i o PS nie ma pojecia za duzego ). a mozna 95% efektu osiagnac jeszcze przed nacisnieciem spustu migawki ustawiajac swiatlo i modelke...

od mojego fotografa slubnego nie wymagalbym udanego spelniania artystycznych wizji (bo na takich, ktorych slubne zdiecia mnie zachwycaja jako zdiecia w ogole mnie raczej nie stac...mam nadzieje, ze jak bede bral slub to juz bedzie ). wymagalbym jedynie sprawnego rzemiosla. caly zas dramat rynku foto ( i nie tylko) polega na tym, ze klienci nie wymuszajac przyzwoitej (naweet nie najwyzszej) jakosci uksztaltowali go tak, ze dostają albo totaly syf za grosze, albo dobrą robote za ciezkie pieniadze. a ciezko o przyzwoite rzemioslo w cenie troche wyzszej niz wspomniany syf, ktore bylo by sprawą normalną, gdyby klienci tego syfu nie akceptowali. dzis sie nie oplaca...no ale jakosc w dziedzinach zarobkowych jest mierzona sukcesem komercyjnym, wiec wlasciwie...ech

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów