Close

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 138

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    A swoja droga to z tego typu imprez powinny wyrzucac za drzwi za blyskanie lampa.
    a ja w zeszły czwartek całą imprezę choinkową w przedszkolu przebłyskałem, i każdy maluch po kilka naświetleń otrzymała Mikołaj prawie oślepł (cwaniak przyciemniane okulary założył)
    Powiedz gALL ile zdjęc tańczących dzieci miałbym do sprzedania gdybym musiał bez lampy fotografować?

Domyślnie

Mysle, ze nie jedno. Bylem tam dla jednej pannicy, zrobilem ok 70 zdjec, do ogladania sie nadaje polowa (poprawnie naswietlona, poruszenie akceptowalne), wybralem 17. Poza tym nie wiem czym blyskasz ale sceny teatralnej to nijak nie oswietlisz blyskogratem. Aby nie byc goloslownym (zdjecia bez lampy): http://ola.fotogalleria.info/index.php?list=7

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez phantomek Zobacz posta
    Do zalozenia tego wątku skłoniło mnie to, co zobaczylem, jak moja mama przyniosla plytke ze zdjeciami od firmy ktora zajmowala sie obslugą foto-video na studniowce u mojej mamy w szkole.
    Sami zobaczcie jak to wyglada...
    http://www.photoswiderek.com/matifot...tudniowka1.jpg
    http://www.photoswiderek.com/matifot...tudniowka2.jpg
    http://www.photoswiderek.com/matifot...tudniowka3.jpg
    większość zdjęć tak wygląda...

Jak to zobaczyłem, to po prostu sie w****iłem, bo inaczej tego nazwac nie moge.
    Przez takich ludzi, co są mega hiper profi, z rynkiem foto dzieje sie to sie dzieje...
    Przepraszam ale to nie ma nic wspólnego z profesjonalizmem. To, że ktoś robi zdjęcia i za nie kasuje, nie można go tak nazywać. Myślę, że profesjonalizm to jest zbiór pewnych zasad postępowania. Między innymi odpowiedzialność za to co się robi i jak się robi. Jest to odpowiedzialność za produkt, który się oferuje klientowi bez względu czy klient zna się na fotografii czy nie. Zdaję sobie sprawę, że części odbiorców wystarczy widok własnej buzi na zdjęciu ale fotografa nie zwalnia to od przygotowania materiału chociaż poprawnego technicznie. Fakt, cyfra zwiększyła grono chętnych to zarabiania na foto ( widać to po pytaniach na forum) ale podobny efekt był w latach 80-tych gdy pojawiły się aparaty „ które same robiły zdjęcia”. Na każdą uroczystości typu ślub był zapraszany ktoś z rodziny z „głuptakiem” a potem był płacz młodych z jakości zdjęć. Część klientów zaufa zawodowcom a innych nic nie przekona no bo to tylko pstrykanie Pozdrawiam

Domyślnie

podany przykład phantomka znakomicie obrazuje rynek "profesjonalnej fotografii" w Polsce. Firma "Cy cuś i żona - każda fota spi......na". ehhhhh

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    (poprawnie naswietlona, poruszenie akceptowalne), nie wiem czym blyskasz ale sceny teatralnej to nijak nie oswietlisz blyskogratem. http://ola.fotogalleria.info/index.php?list=7
    Faktycznie Twój plan zdjęciowy jest zupełnie różny od mojego, chylę czoła bo na czarnym tle małe ludziki to trza głowy użyć a nie zielonego automatu. Podejrzewam że kobita z D70 miała niezłe przepały na wielu zdjęciachtutaj kilka moich

przepraszam za odbieganie od tematu

Domyślnie

Zaczynam się bać. 2 tygodnie temu miałem studniówkę. Fotograf miał D200, 18-200 vr i SB800. Oby zdjęcia były dobre, bo innych nie mam.
    Troszeczkę mam niesmak po tym jak robił portrety na prawie minimalnej ogniskowej i stał blisko. Dobrze, że przynajmniej walił lampą od sufitu....

Domyślnie [ot]

Jak jedziemy z OffTopic to jedziemy.

Nie neguje lampy ani robienia zdjec razem z luba, kwestia co rozumiemy pod pojeciem "profi".

Sam robie zdjecia i czesto moja luba robi rownolegle albo dwie imprezy zalatwiamy. Kwestia to umiejetnosci i wlasne samopoczucie. To prawda, ze najlepiej uczyc sie na cudzych bledach i za cudza kase oraz aby forsa zostala w rodzinie. Ale jak czego nie potrafie lub zona nie potrafi zrobic to nie bierzemy sie za takie zlecenia.

Yelen jak fotograf wiedzial co mozna wycisnac z D200 + SB-800 to bym sie nie bal. Chyba, ze to tzw. "pan Franio" co robi etatowo zdjecia dla szkoly to idz na wodke.
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 23-01-2007 o 17:52

Domyślnie

Motyl, jak sama nazwa wskazuje, profesjonalny fotograf to ktos, czyja profesja jest fotografowanie. A profesja to inaczej zawod, czyli cos, za co bierzemy pieniadze. Wiec jesli ktos bierze kase nawet za najbardziej ch*jowe zdjecia, to mimo wszystko jest profesjonalista. A to, ze do tej pory przyzwyczajeni bylismy do wysokiego poziomu zdjec prezentowanych przez zawodowcow, to inna inszosc.

Co do zdjec dzieci - tez ostatnio bylem w przedszkolu, na jaselkach polaczonych z dniem babci i dziadka (dziadostwa? ), ale nie wyobrazam sobie, zeby te zdjecia zrobic bez lampy. Poki bylo w miare jasno, ISO 800 przy 85/1.8 i 1/25sek przy 17mm dawalo rade... Ale jak zrobilo sie ciemniej lub chcialem w GO zmiescic troche wiecej osob, niz jedna, to Sabinka stawala sie niezbedna. Troche mi zal bylo blyskac i tak zestresowanym dzieciom po oczach, ale pomyslalem, ze przynajmniej potem beda mialy fajne zdjecia...
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Jakubas, z tym profesjonalistą to nie do końca się zgodzę. Owszem, np. http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=profesjonalista podaje, to co piszesz. Jednak mówimy tutaj raczej profesjonaliście wg drugiej definicji (patrz link), a więc kimś, kto różni się od amatora (pod względem umiejętności). Nie żebym się czepiał, ale chyba tak sobie debatujemy aby pośmiać się z pseudo-profesjonalistów (wg def. 2), którzy przy okazji tego co robią (a więc działają jak profesjonaliści wg def. 1)

Domyślnie

WItam, w ostatni weekend zdarzylo mi sie robic foty w sumie nie zarobkowo na studniowce i patrzac na te z 1 postu moje wyszly dosc dobrze,nie mam przeswietlen,czasem sa niedoswietlenia ale ja sie meczylem kompaktem z baaaaaardzo slabym AF w ciemnosciach i slaba lampa, no i szumy a i tak uwazam ze sa lepsze od tych... czasem sie trafi taki idiota co tylko powinien oddac sprzet potrzebujacemu np mnie i kopie wszysrko co sie da i nie tylko...
    Trzeba miec nadzieje ze jednak ludzie zaczna stawiac na jakosc i beda sprawdzali jakie ktos wykonuje uslugi...bo na pewno ten czlowiek nie wzial za te zdjecia 50 zl...

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów