Close

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 138

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Niestety, to nie była by żadna sztuka - to byłaby masakra w trzech aktach. Tak samo zresztą jak ta kaseta VHS ze studniówki. Nie było w tym żadnego ani zamierzonego, ani niezamierzonego artyzmu, sztuki czy czegokolwiek. Była tylko tandeta, brak jakichkolwiek umiejętności i nadmierne stosowanie filtrów. Podejrzewam że pierwsza lepsza osoba z tego forum zaproszona do nakręcenia tego filmu poradziłaby sobie o niebo lepiej.

Pozdrawiam
    Erie
    tylko z kasetami/zdieciami z takich imprez jest ten problem, ze wlasciwie z zalozenia nie pozostawiają pola do robienia sztuki. ja swoja kasete studniowkowa - dosc przyzwoita jak na ta kategorie - obejrzalem raz, przewijajac,a i to raczej z trudem...(bo i tak tego co na imprezie bylo w miare fajne kamerzysta nie mogl umiescic na filmie )
    Pozostaje jednak sprawa rzemiosla - gdyby bylo przyzwoite posilkowanie sie glupimi wstawkami nie bylo by az tak potrzebne...
    pozdr

Domyślnie

Bukowy, wyslij mi proszę na priv namiary na siebie - kiedys zrobię kopię tego cuda i Ci wyslę - będziesz miał poziom odniesienia jak wygląda dno i tona mułu. "Z kasetami/ zdjęciami z takich imprez jest ten problem, ze wlasciwie z zalozenia nie pozostawiają pola do robienia sztuki" - to nie miała byc sztuka - wystarczył by zwykły reportaż, a ten facet (a może kobieta to potem edytowała) chciał z tego zrobić "profesjonalne" dzieło. Powiem Ci jak to zrobił - weź dowolne zdjęcie (choćby z naszego forum), otwórz je w PSie i nałóż na to losowo 5 filtrów artystycznych (ze standardowymi parametrami) oraz podkręć saturację o 50%. Następnie zamieść na forum wersję przed i po. Tak mniej więcej wygląda cała ta kaseta.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Erie, alez ja sie domyslalam (przynajmniej staram jak to wyglada. pozwol, ze poczekam az wrzucisz kiedys na youtube i posmieje sie z calym swiatem

zacytuje siebie: "Pozostaje jednak sprawa rzemiosla - gdyby bylo przyzwoite, posilkowanie sie glupimi wstawkami nie bylo by az tak potrzebne..."

mozna zrobic kobiecie paskudne zdiecie, i cieciem, wygladzaniem, przeklejaniem itd w PS probowac zrobic z niej pieknosc, najczesciej osiagajac marny efekt (zazwyczja ktos kto tak dziala i o PS nie ma pojecia za duzego ). a mozna 95% efektu osiagnac jeszcze przed nacisnieciem spustu migawki ustawiajac swiatlo i modelke...

od mojego fotografa slubnego nie wymagalbym udanego spelniania artystycznych wizji (bo na takich, ktorych slubne zdiecia mnie zachwycaja jako zdiecia w ogole mnie raczej nie stac...mam nadzieje, ze jak bede bral slub to juz bedzie ). wymagalbym jedynie sprawnego rzemiosla. caly zas dramat rynku foto ( i nie tylko) polega na tym, ze klienci nie wymuszajac przyzwoitej (naweet nie najwyzszej) jakosci uksztaltowali go tak, ze dostają albo totaly syf za grosze, albo dobrą robote za ciezkie pieniadze. a ciezko o przyzwoite rzemioslo w cenie troche wyzszej niz wspomniany syf, ktore bylo by sprawą normalną, gdyby klienci tego syfu nie akceptowali. dzis sie nie oplaca...no ale jakosc w dziedzinach zarobkowych jest mierzona sukcesem komercyjnym, wiec wlasciwie...ech

Domyślnie

no właśnie - zostaje tylko to "ech"
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p.mac Zobacz posta
    W związku z tym, że cyfrowe lustrzanki staniały z rynkiem foto pewnie będzie się działo to co parę lat temu z rynkiem poligraficznym. Od momentu kiedy komputery staniały, software był już dosyć prosty w obsłudze i na tyle dopracowany że sam korygował wiele błędów to i każdy był nagle grafikiem komputerowym, ceny poszły w dół, klienci przynosili swoje projekty zrobione przez syna, sąsiada itp. albo zlecali...ale chcieli miec w cenie druku bo przeciez u innych tak jest.

Święte słowa. Sam jestem redaktorem i przyszło mi pracować z różnymi grafikami/składaczami. Rzadko można trafić na dobrego, bo jest tak wielu składaczy ogólnie. Jednocześnie ceny poszły w dół i taka osoba, aby pociągnąć, musi robić np. ze 2 magazyny (mówię o dużych miesięcznikach, bo taki sam redaguję). Sprowadza się to do tego, że jest mniej czasu na obróbkę strony, a więc jakość gorsza. Takie błędne koło.
    Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 22-01-2007 o 19:08

Domyślnie

Co do "zawodowców" to nie ma znaczenia czym fotografują. W przypadku typowych chałtur - np. ślubów, robią mnóstwo zamieszania, wszystkim przeszkadzają i gówno z tego, za przeproszeniem, wychodzi. Ja robiąc tego typu robotę staram się pamiętać o tym, że goście na ślubie też chcą mieć fotki, kamerzysta jakieś fajne ujęcia itp. Niestety, do części baranów to nie dociera. Jeden z takich delikwentów - agencja fotograficzna B****** - nazwa z włoskiego - wyszedł z EOS 30D przed kościół i gdy zobaczył, że wychodzę z Pentaxem 645N na szyi i dwoma szkiełkami przy pasku stwierdził, że "ten aparat nie nadaje się do takich zdjęć" - zważywszy, że od ukazania się 645N na rynku robiłem nim wszystkie foty na ślubach (w firmie było tego 3 sztuki) - nawe nie zniżyłem się do odpowiedzi, niech umrze w nieświadomości.
    Druga sprawa to konferencje prasowe i "reporterzy" - im gorzej kto wygląda tym większym jest zawodowcem i oczywiście obowiązkowo zaklejone cechy aparatu i obiektywu - że niby taki sławny jest i nie będzie jakiegoś tam Nikona czy innego Canona dorabiał. Jak robią zdjęcie grupowe, to zamiast się odsunąć od obiektów fotografowanych (wtedy wszyscy w spokoju zrobią fotki) to walą jak leci szerokim kątem. Co wychodzi? Wielkie mordy, duże kadłubki, krótkie nóżki, czyli coś w stylu braci K********** tyle że potrafią to zrobić nawet z 2 metrowym dryblasem. Na sugestię żeby się cofnąć, nie odpowiadają.

To tak sobie trochę pomarudziłem. Pamiętajcie - nie jesteśmy sami. Możemy zrobić jedno dobre zdjęcie i dać innym szansę, albo wywaliś 150 klatek i mieć sam shit

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Co do "zawodowców" to nie ma znaczenia czym fotografują. W przypadku typowych chałtur - np. ślubów, robią mnóstwo zamieszania, wszystkim przeszkadzają i gówno z tego, za przeproszeniem, wychodzi. Ja robiąc tego typu robotę staram się pamiętać o tym, że goście na ślubie też chcą mieć fotki, kamerzysta jakieś fajne ujęcia itp.
    przy tej kwestii jedna uwaga. zawodowiec bierze za te zdiecia kase. i jesli powaznie to traktuje to chce, by zdiecia byly jak najlepsze, kadry takie jak zaplanuje itd. i mogby imho nawet mlodych poprosic by uprzedzili gosci, coby nie robili zdiec.
    robilem zdiecia na slubie kuzynki (w ramach prezentu - wczesniej oczywiscie zapytalem czy moge skoro jest tez fotograf (jego tez zapytalem)...dobrze w sumie, ze sie zgodzili, bo mimo, ze to byl moj 1 slub(potraktowany jaok wprawka) i za takie foty-gnioty kasy bym wziac sie nie osmielil to i tak byly z dzialke lepsze niz "zawodowca"(jak sie pozniej okazalo). do rzeczy: w momencie obraczkowania zeerwalo sie z lawek 4-5 gosci z malpami i chuzia przed mlodych i dawaj serie blyskow jak na sejmowej konferencji. nie dosc ze elegancko zaslonili mlodych przed pozostalymi goscmi to uniemozliwili czlowiekowi prace (ktory chcial zdiac mlodych z odleglosci wiekszej niz 2 metry) i realizacje koncepcji mnie (tzn zrobienie im zdiecia bez wchodzenia nikomu w parade, czyli rowniez z odleglosci wiekszej niz 2 metry). tym sposobem mlodzi z tej chwili nie maja fot zbyt rewelacyjnych (nawet wsrod pozostalych z tego slubu )
    sumujac:
    generalnie jak zawodowiec ma troche wyczucia, to goscie sa problemem dla niego, a nie odwrotnie

pozdr

Domyślnie

Zaprezentowane zdjęcia ze studniówki to szczyt, ale pewnie:
    - fachowiec był ,,tani''
    -zna się z dyrektorem
    - ,,przecież od lat robi''

itp

Tak to później wygląda. Dzisiaj tak naprawdę co drugi młody ma na studniówce cyfrę, albo komórę i ma gdzieś zdjęcia. Filmik, to jeszcze się zamówi, ale zdjęcia?
    A jak już, to nie odbitki - tylko CD/DVD. Jeden egzemplarz, bo cała klasa sobie skopiuje.
    To właśnie masowość zabija fachowość.
    Takie czasy.

Domyślnie

Problem też leży w bardzo niskiej wiedzy fotograficznej osób które zamawiają takie zdjęcia. Wystarczy im, że coś widać i jest kolorowo. Bardzo często nie mają oni porównania jak takie zdjęcia powinny wyglądać i dlatego tak to wygląda.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez phantomek Zobacz posta
    Tak tak, z tym sie zgadzam, tylko dokladniej chodziło o to że facet robił video a żona zdjecia.
    To i tak dobrze ze nie robił sam video i zdjeć, bo takie patenty też widziałem.
    Przy okazji kto umie obsługiwać D70 z kitem jedną ręką(lewą), trzymając w prawej kamerę?

Podpowiedź: kciuk i wskazujący na zoomie a mały palec na spuście. (ale i z filmu i ze zdjęć raczej nic dobrego nie będzie)
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów