Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Gitara akustyczna

Szanowni forumowicze, potrzebuje pomocy w zakupie gitary akustycznej. Otóż moj syn zapałał checią nauki na tymże instrumencie, jednak ja w tym temacie jestem laikiem. Ok, jestem muzykiem, jednak bardziej ogarniam klawisze, niz struny. W związku z tym, ze nia mam pewnosci czy te checi muzyczne syna, to nie tylko słomiany zapał, gitara ma byc:
    1. w kwocie jak najnizszej, (pózniej sie zainwestuje wiecej, jak beda efekty),
    2, przeznaczenie, granie typowo "ogniskowe", czyli bez nadęcia klasycznego, ot poznanie chwytów, i paru typowych bic
    3. wytrzymała na tyle, aby przy strojeniu z gitary nie zrobił sie łuk, no i aby trzymała strojenie przez w miare długi czas
    4. jesli to ma znaczenie, syn ma lat 15, jednak gabaryty doroslego faceta
    Znalazłem coś takiego:
    gitara
    Dałoby rade na początek?
    Dzieki za wszelkie sugestie i pomoc.
    D90/grip|D50|T17-50/2.8|N35/1.8|N50/1.8|18-55VR|SB-900|Nissin Di866|

Domyślnie

no więc, grać się na tym da ale ...
    kupiłem swego czasu taką jako rekwizyt do atelier i nawet coś tam na niej brzdąknąłem
    ale wg mnie do nauki to nie za bardzo, widziałem ze trzy sztuki takich i każda miała np. inna wysokość strun nad gryfem o jego kształcie i prostości nie wspominając, no i strojenie po 15 minutach gry
    może jeśli będzie się uczył u jakiegoś nauczyciela to on coś podpowie
    albo od razu elektryk z piecykiem, efektem i czadu
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Domyślnie

Dzieki. Elektryczna nie wchodzi w rachubę, ma to byc mobilne. Tylko i wyłacznie akustyk.

Domyślnie

Ja bym sugerował poszukać gitary klasycznej. Mniejsza szansa, że się zniechęci, jak nie pokiereszuje sobie z początku palców metalowymi strunami.

Domyślnie

Ta z linka to wbrew pozorom jest właśnie gitara klasyczna, tylko jakiś nieuk założył*na nią metalowe struny miast nylonów.

Domyślnie

Ale z tego co pisza to struny mogą byc dwojakie. Taka 2in1.
    A co sadzicie o tm modelu.
    gitara 2
    Ostatnio edytowane przez ZgReDoL ; 23-03-2011 o 22:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZgReDoL Zobacz posta
    Ale z tego co pisza to struny mogą byc dwojakie. Taka 2in1.
    A co sadzicie o tm modelu.
    gitara 2
    Jeżeli będzie zakładał metalowe struny do tej gitary nie wróżę długiego życia dla mostka w tej gitarze :/
    Nie mamy skrzydeł by lata, a mimo tego to nasz cel...

Domyślnie

Akustyczna może mieć nylonowe ale w 95% są w akustykach stalowe - po za tym przy przekładce z jednych na drugie dobrze jest skontrolować napięcie - kurcze nie wiem jak to po polskiemu napisać... w pręcie napinającym? który odpowiada za kontrę gryfu. Klasyk to tylko nylon no ale i inna geometria gryfu - dużo szerszy i o bardziej równoległych krawędziach. Ciężko powiedzieć na czym się prościej nauczyć bo w klasyku odstępy są większe więc trudniej przyciskać na raz 2 struny przez pomyłkę ale z drugiej strony przy węższym jest wszędzie bliżej - ja osobiście lubię cienkie gryfy więc ja wolałbym akustyka nie wiem co Ci polecić bo w cenie takiej jak pokazałeś to nie znam nic ciekawego po za tym główny problem tanich gitar (wszystkich rodzajów) to powtarzalność produkcji - można kupić tanio super instrument lub dać nawet te 1,5k i kupić badziew
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Najlepiej to chyba jednak przespacerowac się do sklepu muzycznego, wziąć kilka wioseł do ręki, pobrzdąkać trochę, poprzymierzać... Nawet z młodym. Wziąłby do ręki akustyka, klasyka i może byłby w stanie określić który gryf lepiej mu w garści leży, co mu się lepiej chwyta. Jeżeli jakiekolwiek podstawy liznął, to wystarczy, że załapie kilka funkcji i będzie wiedział. Gorzej, jak nie miał do tej pory żadnego kontaktu z instrumentem i wydaje mu się, że jest pewien, że chce grać...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZgReDoL Zobacz posta
    Znalazłem coś takiego:
    gitara
    Dałoby rade na początek?
    To piękny przykład dlaczego czasem nie warto kupować na allegro

Dołóż trochę i spróbuj upolować coś w tym stylu: http://allegro.pl/gitara-akustyczna-...524281134.html
    Nie jest to cudo, ale za te pieniądze całkiem niezłe.
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 23-03-2011 o 23:53
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów