Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Rolki

Domyślnie Rolki

Pomozecie?
    Szukam rolek rekreacyjnych. Cos niecos poczytalem, z tego co znalazlem:
    rozmiar kolek ok. 80mm, mocowanie aluminiowe, sznurowane z ew. klamrami. Na co jeszcze zwrocic uwage?
    Jakie marki? i ew przedzial cenowy czegos, co pozyje dluzej niz 1 sezon przy zalozniu jazdy rekreacyjnej... bede wdzieczny
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

brak czasu przedkłada się na moje możliwości:/

Domyślnie

łożyska są ważne, podawane jako ABEC-3 już wystarczą 5, 7 - jeszcze lepsze(droższe)
    but musi dobrze leżeć na nodze i się podobać
    koła jak pisałeś duże, kauczukowe, jeśli klamry to min. 3 sztuki
    z klamrami szybciej założysz i zdejmiesz, sznurowane lepiej dociągniesz
    firmowe rolki wiadomo są lepsze, ja mam Roces, szkoda, że nie mogę na nich jeździć(problemy z kolanami)

Domyślnie

Z rolkami to jest tak, że dobrze wiedzieć zanim się kupi mniej więcej gdzie się będzie jeździło i czego się od rolek wymaga.
    Warto wiedzieć, że prędkość zależy od wielkości kółek i rodzaju łożysk. Na 80 mm czyli typowych rolkach fitnessowych dalsze dystanse są męczące (mogą być męczące). Jednocześnie im większe kółka tym wyżej środek ciężkości i gorsza manewrowalność. Innymi słowy "rekreacja" to trochę za mało, żeby Ci doradzić coś innego, niż właśnie rolki fitness'owe. Natomiast jeśli już będziesz wybierał konkretny model warto zwrócić uwagę jak duże kółka można zamontować maksymalnie (to jakby Ci się zachciało np. jeździć szybciej). Oczywiście rodzaj łożysk jest ważny, zwykle łożyska "szybsze" są jednocześnie mniej wytrzymałe. Ja polecam po prostu znaleźć dobry (najlepiej specjalistyczny) sklep z rolkami i przymierzać. I kompletnie nie ma tu znaczenia, że jesteś np. początkujący. Rolka ma Tobie na nodze dobrze leżeć i być wygodna. Osobiście używam czegoś takiego http://www.rollerblade.com/products_..._prodotto=1362 i bardzo sobie chwalę te nitki kewlarowe oraz sposób zapinania klamry w cholewce. Na takich rolkach przejeżdżam zwykle około od 20 do 40 km i jest ok.

Uprawnienia umieszczania postów